Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Met Roda JC treft Ajax woensdagavond een opponent uit het rechterrijtje. Een gemakkelijk avondje ligt, met een blik op de recente geschiedenis tussen beide ploegen, niet in de lijn der verwachtingen. De club uit Kerkrade is bijna altijd een lastige tegenstander, zelfs in de Amsterdam ArenA.

Van de laatste tien ontmoetingen in Amsterdam won Ajax er weliswaar acht, maar slechts één maal met meer dan twee doelpunten verschil. De wedstrijden tegen de Limburgers zijn doorgaans niet saai te noemen. Van de laatste tien duels eindigden er opvallend genoeg maar liefst vier in een 4-2 overwinning voor Ajax. De laatste keer was in 2007. Toen scoorden Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez, Albert Luque en Dennis Rommedahl voor Ajax, terwijl Roland Lamah en Anouar Hadouir voor de tegentreffers zorgden. De laatste keer dat Roda niet met een nederlaag uit Amsterdam vertrok, was in 2001. Dankzij treffers van Marc Nygaard en Rafael van der Vaart werd het destijds 1-1. Twee jaar daarvoor won Roda voor het laatst in de hoofdstad. Het werd 1-2, dankzij doelpunten van Aron Winter, Bob Peeters en Marc Luypers. Cristian Chivu kreeg in dat duel een rode kaart.

Roda JC heeft slechts één speler in de gelederen met een verleden in Amsterdam. De Belg Laurent Delorge speelde anderhalf seizoen voor Ajax, voordat hij in januari 2009 naar Kerkrade verkaste. Na een moeizaam begin heeft Delorge de laatste weken zijn draai helemaal gevonden. Op zijn favoriete positie van rechtshalf in een 4-4-2-systeem is hij een belangrijke kracht voor trainer Harm van Veldhoven. Omgekeerd speelt er momenteel overigens geen enkele speler bij Ajax die ooit voor Roda JC uitkwam.

Roda JC heeft een moeizaam vorig seizoen achter de rug, waarin het in de play-offs pas na strafschoppen degradatie afwendde ten koste van sc Cambuur uit de Jupiler League. In de huidige jaargang zijn de prestaties licht verbeterd, al is het ontlopen van degradatie nog altijd het voornaamste doel. Twee weken geleden leverde Roda een puike prestatie tegen PSV. De Limburgers maakten het de Brabanders erg moeilijk en verloren ongelukkig met 1-0. Een paar dagen later moest FC Utrecht eraan geloven in het Parkstad Limburg Stadion: 2-0. De geelzwarten kunnen zich blijkbaar goed opladen voor wedstrijden tegen hoog geklasseerde ploegen.

Met fysiek sterke verdedigers als Pa Modou Kah, Arnold Kruiswijk, Davy De Fauw en Jan-Paul Saeijs en de defensieve middenvelders Ruud Vormer en Boldizsar Bodor staat er een sterk blok, dat voor elke ploeg in de Eredivisie moeilijk te kraken is. Anouar Haouir, Mads Junker, Laurent Delorge en Willem Janssen zorgen voor de aanvallende impulsen. Vooral het huren van Arnold Kruiswijk in de winterstop is een goede zet gebleken. De linksbenige centrale verdediger krikt het niveau omhoog. Hij speelde dit seizoen al eerder tegen Ajax. In het Europa League-duel met Anderlecht (1-1) mocht hij in Brussel kort voor tijd invallen.

Foto: Pro Shots/Dennis Spaan
Tekst: Upton Park


Kom woensdag naar de Amsterdam ArenA en juich Ajax vanaf 20.15 uur voorbij Roda JC!

Lees hier hoe je erbij kunt zijn