Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Het lijkt alweer een hele poos terug, maar het is slechts iets meer dan een jaar geleden dat Roda JC op het punt van degraderen stond. In de finale van de nacompetitie werd pas na strafschoppen gewonnen van Cambuur Leeuwarden. Anders had de club uit Kerkrade nu wellicht nog in de Jupiler League gespeeld.

Hoe snel dingen in de voetbalwereld kunnen veranderen, bleek vorig seizoen in het Parkstad Limburg Stadion. Een jaar na de krappe ontsnapping tegen Cambuur werd Roda JC knap negende in de Eredivisie. Dat leverde de Limburgers een plaats in de play-offs op, waar FC Utrecht in de finale voorkwam dat Roda JC de Europa League in mocht. Ook dit seizoen kent Roda JC een uitstekende start. Eerst was er op de openingsdag van de Eredivisie een keurig en verdiend gelijkspel tegen landskampioen FC Twente (0-0). En vorige week nam de club drie punten mee naar huis na de lastige uitwedstrijd bij ADO Den Haag (1-3). Het zorgt ervoor dat Roda JC na twee speelrondes de vierde plaats inneemt, slechts één plek onder Ajax.

Ten opzichte van vorig jaar is er eigenlijk weinig veranderd in het elftal van trainer Harm van Veldhoven. De enige nieuweling die een basisplaats heeft bemachtigd, is de Belgische verdediger Jimmy Hempte. Met een snoeihard en doeltreffend afstandsschot wist hij zich direct te onderscheiden in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Verder is het vooral oppassen voor goaltjesdief Mads Junker. Vorig jaar was hij 21 maal trefzeker in de Eredivisie. Ook het loopwonder Willem Janssen (volgens de kenners staat de middenvelder in de belangstelling van FC Twente) en balkunstenaar Anouar Hadouir moeten in de gaten gehouden worden. De slimme en technische aanvaller was er in 2009 persoonlijk verantwoordelijk voor, dat Roda niet direct degradeerde. Hadouir scoorde de bevrijdende 2-3 bij Feyenoord, wat genoeg was voor een extra kans in de nacompetitie.

Foto: Pro Shots/Paul Röling. Van Veldhoven is aan zijn derde seizoen begonnen in Kerkrade. Foto: Pro Shots/Paul Röling. Van Veldhoven is aan zijn derde seizoen begonnen in Kerkrade.

Bij de Limburgers staat slechts één speler onder contract die een verleden in Amsterdam kent. Laurent Delorge wist bij Ajax nooit een basisplaats te veroveren. De 31-jarige Belg is nu bij Roda JC wel verzekerd van een vaste plek als rechtermiddenvelder in een 4-4-2-systeem. In de Amsterdam ArenA heeft Roda JC in het verleden weinig kunnen uitrichten. De laatste keer dat Ajax in eigen huis niet van de Limburgers wist te winnen, was in 2001. Destijds werd het 1-1 door treffers van Marc Nygaard en Rafael van der Vaart. Vorig seizoen won Ajax deze uitvoering met 4-0. Alle treffers kwamen die woensdagavond op naam van Luis Suárez. Toch kwam de overwinning moeizamer tot stand dan de uitslag doet vermoeden. Het eerste doelpunt viel pas na tien minuten in de tweede helft. Nadat Davy De Fauw met twee keer geel van het veld gestuurd was, kon Ajax de taaie Limburgers naar een ruime nederlaag spelen.

Van Veldhoven is aan zijn derde seizoen begonnen in Kerkrade. De Belgische coach heeft van Roda JC een ploeg gemaakt die vooral collectief sterk is. De Limburgers schromen niet om af en toe defensief te spelen en op de gevaarlijke counter te loeren. Met lengte en fysieke kracht is Roda bovendien link bij standaardsituaties.


Tekst: Upton Park
Bovenste foto: Pro Shots/Frank Renia