Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Roda JC is er veel aan gelegen een nieuwe aftocht naar de Jupiler League te voorkomen. De Limburgers haalden in de winterstop liefst zeven nieuwe spelers, van wie oud-Ajacied Rydell Poepon de bekendste is. Het sorteerde direct effect, want Roda won zijn laatste twee wedstrijden. Daardoor is de ploeg opgerukt naar de dertiende plaats in de Eredivisie.

Vorige week zaterdag slaakte iedereen met een zwartgeel Roda-hart een zucht van opluchting. Op bezoek bij Excelsior werd de eerste competitiezege sinds 30 augustus geboekt. Roda was het seizoen met negen punten uit de eerste vier wedstrijden prima begonnen, maar maakte daarna een vrije val die zijn weerga bijna niet kende. Het was reden voor de clubleiding om in te grijpen. Een nieuwe degradatie, de schandvlek die pas net is weggepoetst, wil men in Kerkrade ten koste van alles voorkomen.

En dus werden deze maand zeven nieuwelingen begroet uit liefst zes verschillende landen. De namen van Martin Milec (Slovenië), Georgiy Zhukov (Kazachstan), Ugur Inceman (Turkije), Kristoffer Peterson (Zweden) en Marcos Gullón (Spanje) zullen niet direct een belletje laten rinkelen bij de gemiddelde Nederlandse voetballiefhebber. Anders is dat bij Jordy Buijs en Poepon. Buijs speelde eerder voor De Graafschap, NAC Breda en sc Heerenveen.

Poepon is natuurlijk oud-Ajacied. De Amsterdammer speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van Ajax, maar wist de overstap naar de hoofdmacht niet te maken. Verder dan een zomerse voorbereiding bij het eerste en Jong Ajax kwam Poepon niet. De spits is na buitenlandse avonturen bij het Franse Valenciennes en FK Qarabağ uit Azerbeidzjan weer terug in Nederland.

Doelpunten maken
Poepon speelde alle drie de wedstrijden van Roda na de winterstop vanaf begin tot einde mee. De aanvaller staat, niet alleen natuurlijk, voor de zware taak om het in aanvallend opzicht armlastige Roda van doelpunten te voorzien. De ploeg van Darije Kalezic is met zestien goals uit twintig wedstrijden de minst scorende ploeg van de Eredivisie. Middenvelder Tom van Hyfte en de momenteel geblesseerde aanvaller Tomi Juric zijn met vier goals clubtopscorer.

Een gevleugelde uitspraak van Johan Cruijff is dat je slechts een doelpunt meer dan de tegenstander hoeft te maken om een wedstrijd te winnen. Weet je de opponent van scoren af te houden, dan volstaat één doelpunt. Dat laatste lukte het minimalistische Roda in de laatste twee wedstrijden. Zowel uit tegen Excelsior (doelpunt Hicham Faik) als thuis tegen FC Utrecht (treffer Maecky Ngombo) werd in de slotfase een 1-0-zege afgedwongen. Tegen AZ, in de eerste wedstrijd na de winterstop, werd met dezelfde cijfers verloren. Roda JC staat dit kalenderjaar dus (nog) niet garant voor spektakel.

Roda is nog op twee fronten actief. Woensdag wacht weer een thuiswedstrijd, dan tegen Feyenoord. Gezien de vorm van de Rotterdammers liggen er kansen voor Roda om de laatste vier van de KNVB-Beker te bereiken. Wat dat betreft breekt er een spannende week aan voor de club uit Kerkrade.

Schok
Maar Roda telt weer mee en dat is een grote opluchting voor de fans, na een pijnlijke periode te hebben meegemaakt. Op 3 mei 2014 ging er een schok door voetbalminnend Kerkrade. Roda won weliswaar die dag bij Go Ahead Eagles, maar een neergang kon niet worden voorkomen. Voor het eerst in de clubhistorie degradeerde Roda uit de Eredivisie. De in 1962 opgerichte fusieclub promoveerde in het seizoen 1972-1973 naar het hoogste niveau en speelde sindsdien onafgebroken in de belangrijkste Nederlandse voetbalcompetitie.

Roda was een kanshebber voor de titel in de Jupiler League, maar kwam daarvoor bij lange na niet in aanmerking. Met 32 punten achterstand (!) op het ongenaakbare NEC moest er genoegen genomen worden met de derde plaats. In de nacompetitie kwam het alsnog goed voor Roda. In de tweede ronde werd eerst afgerekend met FC Emmen. Daarna volgde in de finale een tweeluik met NAC Breda. De Brabanders wonnen het eerste duel in Kerkrade met 0-1 en leken de beste papieren te hebben. Roda had echter een knap antwoord paraat. De return werd na verlenging met 1-2 gewonnen, waardoor de champagne ontkurkt kon worden.

De gevierde man was assistent-coach Rick Plum, die na het ontslag van René Trost succesvol de honneurs waarnam. Hij kreeg Roda weer aan de praat, met de uiteindelijke promotie tot gevolg. Afgelopen zomer deed Plum weer een stap terug, ten faveure van Kalezic. De coach had de voorgaande twee seizoenen Jong PSV onder zijn hoede en werkte eerder voor onder meer De Graafschap en het Belgische Zulte-Waregem.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Erwin Spek