Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Ajax speelt zondag zijn 21ste wedstrijd van het seizoen. Op het programma staat de uitwedstrijd in Kerkrade tegen Roda JC, waar de Amsterdammers het doorgaans erg lastig hebben. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

*Yannis Anastasiou is sinds afgelopen zomer trainer van Roda JC. Hij nam het stokje over van Darije Kalezić, die slechts één seizoen aan het roer had gestaan. Anastasiou heeft een verleden als speler bij zowel Roda als Ajax. In Amsterdamse dienst kwam hij tussen 2004 en 2006 tot 38 duels en tien goals. Eenmaal voetballer af deed de Griek op sportcomplex de Toekomst trainerservaring op. Hij was asssistent-coach bij Jong Ajax en trainde de B2.

* De uitwedstrijden bij Roda blijken toch altijd lastige wedstrijden te zijn voor de Amsterdammers. Uit 43 confrontaties bij de Limburgers wist Ajax er maar 18 te winnen. Vorig seizoen werd er door Ajax net als eerder dit seizoen in de ArenA met 2-2 gelijk gespeeld. In het seizoen 2013-2014 had Ajax het geluk aan zijn zijde toen de ingevallen debutant Jairo Riedewald bij een 1-0 achterstand in de 88ste minuut de gelijkmaker scoorde. Enkele minuten later maakte diezelfde Riedewald diep in blessuretijd ook nog de winnende. Een jongensdroom die uitkwam.

* Roda JC wist afgelopen speelronde in eigen huis met 4-0 te winnen van directe concurrent Excelsior. De grote man aan de kant van Roda die avond was Mitchell Paulissen. Hij nam vorige week zaterdag twee van de vier doelpunten voor zijn rekening. De andere twee doelpuntenmakers waren Dani Schahin en Athanassios Papazoglou. De 4-0 zal het Roda van Anastasiou een mentale boost geven waardoor het met vol vertrouwen de wedstrijd zal ingaan tegen Ajax.

* Mikhail Rosheuvel was kortstondig in de jeugdopleiding van Ajax actief. De aanvaller vertrok na een seizoen en brak uiteindelijk bij Almere City door in het betaalde voetbal. AZ pikte Rosheuvel op, maar een groot succesverhaal werd zijn verblijf in Alkmaar niet. Na een uitleenperiode bij Heracles Almelo werd hij vervolgens opgepikt door SC Cambuur, waarmee hij vorig seizoen afdaalde naar de Jupiler League. Roda JC bood voor Rosheuvel uitkomst om toch op het hoogste niveau actief te blijven.

* Roda JC heeft de afgelopen transferperiode flink ingeslagen. De Limburgers hebben tussen 1 januari en 31 januari 2017 maar liefst negen spelers aangetrokken om de selectie te versterken. De nieuwelingen zijn afkomstig uit Nederland en België, maar ook uit Bosnië, Bulgarije, Oostenrijk en Griekenland. Dit zijn Beni Badibanga, Bryan Verboom (beiden België), Ognjen Gnjatic (Bosnië-Herzegovina), Simeon Raykov (Bulgarije), Lyes Houri (Frankrijk), Thanasis Papazoglou (Griekenland), Stefan Savic (Oostenrijk) en Mohamed El Makrini en Gyliano van Velzen (beiden Nederland). De kans is dus groot dat de ploeg van Peter Bosz zondagmiddag veel nieuwe gezichten zal treffen ten opzichte van de wedstrijd in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst