Menu
Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Tegenstander uitgelicht: Roda JC

Het feit dat Roda JC vrijdagavond in de ArenA aan een nieuw seizoen in de Eredivisie begint, dankt het maar aan één man: Mark-Jan Fledderus. Toen op 26 mei in de play-offwedstrijd tegen Sparta degradatie slechts enkele minuten weg leek, zorgde de middenvelder met twee vrije trappen alsnog voor een al lang niet meer verwachte opstanding.

Zelden zal een Eredivisieclub zo dicht bij degradatie zijn geweest als Roda JC op die laatste zondag van mei. Na een mislukt seizoen, met de zestiende plaats als resultaat, had de ploeg van Ruud Brood deelname aan de play-offs niet weten te vermijden. En daarin leek het uiteindelijk helemaal mis te gaan toen Sparta, dat thuis niet verder was gekomen dan 0-0, in Kerkrade via Mario Bilate ineens aan de leiding kwam. Het was een doelpunt dat Roda trof als een ware mokerslag; stijf van de zenuwen was de ploeg nauwelijks meer tot goede acties in staat. Maar nét toen het moment van de definitieve val aangebroken leek, stond Fledderus op. Twee keer mocht hij in het laatste kwartier aanleggen voor een directe vrije trap en twee keer was het raak; de tweede keer, in de 89ste minuut (!), overigens na een vreselijke blunder van Sparta-doelman Nico Pellatz.

De twee treffers van Fledderus, die als dank een verlenging van twee jaar op zijn nog doorlopende contract kreeg, mogen dan wel hebben voorkomen hebben dat na VVV-Venlo ook de laatste Limburgse ploeg uit de Eredivisie zou zijn verdwenen, voor trainer Brood betekende dat nog lang niet dat hij zorgeloos aan een nieuwe voetbaljaargang kon gaan beginnen. In een regio waar de economische problemen nog groter zijn dan in de meeste andere delen van het land, lopen de voor Roda zo noodzakelijke sponsorinkomsten langzaam maar zeker terug. En het geld dat er wel was, werd in het verleden vaak niet goed besteed. ‘De club straalt grauwe middelmaat uit. Wanneer je met de elfde begroting als zestiende eindigt, doe je het niet goed,’ stelt oud-speler Eric van der Luer vast. De man die veertien jaar het gele Roda-shirt droeg, lichtte op verzoek van de leiding zijn club door en kwam daarbij vooral tot de conclusie dat de selectie niet in balans was. En ook dat de zo befaamde Koempel-mentaliteit de afgelopen jaren ver te zoeken was geweest. Van der Luer: ‘De clubleiding moet van een grote groep met heel veel middelmatige spelers naar een kleinere, maar kwalitatief sterkere selectie. Er moet echt een kwaliteitsslag worden gemaakt.’

Anouar Kali is een van de nieuwe gezichten bij Roda JC. Anouar Kali is een van de nieuwe gezichten bij Roda JC.

Inderdaad slaagde de Roda-leiding er de afgelopen maanden in een flink aantal spelers te lozen. De verhuizing van Laurent Delorge, Adil Ramzi (vorig jaar in de ArenA nog de maker van de openingstreffer; het werd uiteindelijk 1-1), Rob Wielaart en Jimmy Hempte was financieel hoogst noodzakelijk en daardoor welkom. Maar het vertrek van één speler was wel een echte dreun. Na twee zeer succesvolle seizoenen ging de Syrische spits Sanharib Malki in juni 2013 naar Kasımpaşa SK, een club uit een buitenwijk van Istanbul.

Het vertrek van Malki zal in Limburg nog regelmatig zeer worden betreurd. Al in zijn eerste jaar verbrak hij het oeroude clubrecord van Dick Nanninga door 25 doelpunten in één seizoen te produceren en afgelopen februari 2013 werd hij de eerste Eredivisie-aanvaller die erin slaagde om in één seizoen in drie verschillende wedstrijden al in de eerste minuut te scoren.

Zonder Malki is de druk op de schouders van Frank Demouge aanmerkelijk groter geworden. De 1.90 meter lange spits heeft een merkwaardig seizoen achter de rug. Een jaar geleden nog keerde hij FC Utrecht de rug toe in de hoop om bij het op het op twee na hoogste niveau spelende Bournemouth een aardige entree te kunnen maken in het Engelse profvoetbal. Het werd geen succes. Demouge speelde maar twee wedstrijden en werd in januari al uitgeleend aan Roda, dat hem deze zomer definitief overnam, nadat Bournemouth zijn contract had opgezegd. Bij Roda was hij afgelopen voorjaar met zijn zes treffers trouwens wel succesvol.

De hoop om in ieder geval een deel van de productie van Malki over te nemen drukt overigens niet alleen op de schouders van Demouge. De Hongaarse spits Krisztián Németh (in 2012 overgekomen van RKC Waalwijk) is uiterst gevaarlijk, terwijl de jeugdige vleugelspeler Guus Hupperts geldt als een van de grootste talenten van het huidige Roda.

Volwassen standpunt

Dat Roda JC, ondanks de tegenvallende resultaten van afgelopen seizoen en de slinkende begroting, door sommige spelers toch wel degelijk wordt gezien als een opstap naar ‘grotere dingen’, bleek eind juni toen de bebaarde middenvelder Anouar Kali volkomen onverwacht een driejarig contract tekende in Kerkrade.

De in Utrecht geboren Marokkaanse Nederlander werd op zestienjarige leeftijd door Wim van Hanegem voor het eerst bij de A-selectie van FC Utrecht gehaald en werd de afgelopen twee seizoenen min of meer basisspeler. Geen wonder dan ook dat FC Utrecht zijn aflopende contract graag wilde verlengen en andere clubs (Anderlecht melde zich zelfs officieel) op het vinkentouw zaten. Maar Kali acht zichzelf pas rijp voor een overgang naar een échte topclub, als hij ook met de ongemakken van een verhuizing naar een totaal andere omgeving heeft leren omgaan. Een heel volwassen standpunt waarvan Roda dankbaar profiteerde. Uiteraard ontving Ruud Brood de net 22-jarige Marokkaanse onder-21-international met open armen. In de ArenA speelt hij vandaag tegen de club waarvoor hij al tussen zijn achtste en zijn twaalfde speelde. En waar hij, zo wordt beweerd, in de toekomst graag nog eens voor zou willen uitkomen.

Tekst: Jan Hermen de Bruijn
Foto's: Pro Shots