Menu
Tegenstander uitgelicht: Rosenborg BK

Tegenstander uitgelicht: Rosenborg BK

Ajax neemt het in de play-offs voor de UEFA Europa League op tegen het Noorse Rosenborg BK. Voor de wat jongere Ajax-fans zal dit wellicht een onbekende tegenstander zijn, daarom praat Ajax.nl je in vijf alinea's bij over de opponent.

* De bekendste naam in de selectie van Rosenborg is die van Nicklas Bendtner. De Deen speelde voorheen bij Arsenal en werd uitgeleend aan onder andere Juventus. Via VfL Wolfsburg en Nottingham Forest kwam de spits bij Rosenborg terecht. Bij de Noorse club speelde Bendtner tot dusver achttien wedstrijden waarin hij negen keer het net wist te vinden.

* Rosenborg werd de laatste twee jaar kampioen van Noorwegen en is ook dit seizoen lijstaanvoerder. De Noorse club werd in de geschiedenis maar liefst 24 keer landskampioen en tussen 1992 en 2004 zelfs dertien (!) keer op rij.

De spelers van Rosenborg vieren een treffer tegen Dundalk.
De spelers van Rosenborg vieren een treffer tegen Dundalk.

* De tegenstander van Ajax kwam ook via de voorrondes van de UEFA Champions League in de play-offs voor de Europa League terecht. In de tweede voorronde van het miljoenenbal was het Ierse Dundalk de tegenstander. Na een 1-1-gelijkspel in Ierland en een 2-1-overwinning in Trondheim bereikte Rosenborg de derde voorronde. Daar bleek Celtic te sterk. Na een 0-0 op Celtic Park verloren de Noren de return met 0-1 in eigen huis.

* De hoofdtrainer van Rosenborg is de Noor Kare Ingebrigtsen. De 51-jarige heeft als voetballer ook een verleden bij de club. Daarnaast speelde de middenvelder voor onder meer Manchester City.

* Afgelopen weekend kende Rosenborg, in tegenstelling tot Ajax, een goede generale. Concurrent Molde FK werd met 2-1 verslagen. Bendtner en Anders Konradsen waren de goudhaantjes, nadat de ploeg van Ingebrigtsen al na vijf minuten op achterstand was gekomen.

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto's: ProShots