Menu
Tegenstander uitgelicht: Rostov

Tegenstander uitgelicht: Rostov

Ajax en Rostov strijden in een tweeluik om een ticket voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Na de 1-1-remise in de Amsterdam ArenA beginnen de Russen met een licht voordeel aan de return. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent

* Rostov kende – in tegenstelling tot Ajax – een goede generale voor de return door vrijdagavond in eigen huis met 3-0 te winnen van Tom Tomsk, dat voorafgaand aan de wedstrijd evenveel punten had (vier uit drie duels). Ivan Novoseltsev, Saeid Ezatolahi en Aleksandr Erokhin tekenden voor de goals. Rostov steeg door de tweede seizoenszege naar de zesde plaats. De achterstand op de koppositie van Spartak Moskou bedraagt drie punten.

* Vorig seizoen eindigde Rostov als tweede, net achter CSKA Moskou. Daarmee werd een ticket voor de derde voorronde van de Champions League verdiend. Rostov leverde daarin met het uitschakelen van Anderlecht een prima prestatie. Na de 2-2-remise in Rusland leken de Belgen de beste papieren te hebben, maar in Brussel zegevierde Rostov met 0-2. Christian Noboa en Sardar Azmoun maakten de doelpunten.

*Rostov is verdediger Bastos kwijtgeraakt aan Lazio Roma. De deal kwam afgelopen vrijdag rond. Drie dagen eerder ontbrak de verdediger al tijdens de heenwedstrijd in de Amsterdam ArenA. Bastos wordt in Rome ploeggenoot van oud-Ajacied Ricardo Kishna en moet de strijd aangaan met de Nederlandse centrumverdedigers Wesley Hoedt en Stefan de Vrij. Bastos, een Angolees, speelde vier seizoenen voor Rostov.

* In Europa heeft Rostov bescheiden antecedenten. De club deed in 1999 en 2000 mee aan de Intertoto Cup en vorig seizoen aan de Europa League. Rostov sneuvelde echter in de play-offs tegen het Turkse Trabzonspor.

* Rostov kampt al geruime tijd met financiële problemen. De spelers gingen een klein jaar geleden, in september 2015, nog in staking, waardoor een jeugdelftal in actie kwam tijdens een bekerwedstrijd. Rostov werd uiteindelijk de helpende hand toegestoken door Ivan Savvidis, de Russisch-Griekse eigenaar van PAOK. Hij gaf met een storting Rostov weer wat financiële speelruimte. Het zou de problemen niet volledig oplossen. In mei kreeg Rostov een transferbod vanwege het niet op tijd betalen van salarissen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Pro Shots