Menu
Tegenstander uitgelicht: Rostov

Tegenstander uitgelicht: Rostov

Ajax en Rostov gaan in een tweeluik strijden om een ticket voor de groepsfase van de UEFA Champions League. Dinsdagavond is de heenwedstrijd in de Amsterdam ArenA, acht dagen later volgt de return in Rusland. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Rostov eindigde vorig seizoen als tweede in de Russische Premier League, kort achter CSKA Moskou. In de nieuwe voetbaljaargang werden uit drie duels vier punten gepakt. Vrijdag verloor Rostov ondanks een vroege 0-2-voorsprong (twee goals Dmitriy Polov) met 3-2 bij Zenit Sint-Petersburg. Het was Rostovs eerste uitwedstrijd. Eerder was voor eigen publiek gewonnen van FK Orenburg (1-0) en gelijkgespeeld tegen Ural (0-0). Drie clubs leiden de dans met zeven punten, waaronder Spartak en CSKA Moskou.

* In de derde voorronde van de UEFA Champions League schakelde Rostov Anderlecht uit. Na de 2-2-remise in Rusland leken de Belgen de beste papieren te hebben, maar in Brussel zegevierde Rostov met 0-2. Christian Noboa en Sardar Azmoun maakten de doelpunten. Rostov trad in de return met zes verschillende nationaliteiten aan.

* Rostov kondigde recentelijk het vertrek van succestrainer Kurban Berdyev aan. In een verklaring meldde de club dat de coach al in een vroegtijdig stadium had aangegeven na de derde Champions League-voorronde te gaan vertrekken. Berdyev geldt als de grondlegger van Rostovs succes. Toen hij in december 2014 aantrad, stond de club onderaan in de Russische competitie. Onder zijn leiding leefde Rostov spectaculair op en kwam het vorig seizoen twee punten tekort voor de landstitel. Rostov schreef zijn trainer ondanks geluiden dat hij zou vertrekken, 'gewoon' in bij de UEFA voor de ontmoeting met Ajax.

* In Europa heeft Rostov bescheiden antecedenten. De club deed in 1999 en 2000 mee aan de Intertoto Cup en vorig seizoen aan de Europa League. Rostov sneuvelde echter in de play-offs tegen het Turkse Trabzonspor.

* Rostov kampt al geruime tijd met financiƫle problemen. De spelers gingen een klein jaar geleden, in september 2015, nog in staking, waardoor een jeugdelftal in actie kwam tijdens een bekerwedstrijd. Rostov werd uiteindelijk de helpende hand toegestoken door Ivan Savvidis, de Russisch-Griekse eigenaar van PAOK. Hij gaf met een storting Rostov weer wat financiƫle speelruimte. Het zou de problemen niet volledig oplossen. In mei kreeg Rostov een transferbod vanwege het niet op tijd betalen van salarissen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Rostov