Menu
Tegenstander uitgelicht: Salzburg

Tegenstander uitgelicht: Salzburg

Ajax speelt donderdagavond in de UEFA Europa League de eerste wedstrijd in de tweeluik tegen Salzburg. In deze rubriek komt de tegenstander uitgebreid aan bod.

Doordat Ajax een teenlengte tekortkwam om de knock-outfase van de UEFA Champions League te bereiken, vervolgt de ploeg van Frank de Boer het seizoen in de UEFA Europa League. Eerste horde vormt het door Nederlandse trainers op de kaart gezette FC Salzburg uit Oostenrijk.

Net niet overwinteren in de UEFA Champions League en een nawinters avontuur in de UEFA Europa League. Ajax heeft de voorbije jaren een abonnement gehad op dit verloop van een seizoen. In de laatste vier voetbaljaargangen kwalificeerden de Amsterdammers zich steevast voor de UEFA Champions League en telkens moest de club na de jaarwisseling een stapje terug doen. In de eerste drie van deze vier seizoenen vond Ajax zijn Waterloo tegen respectievelijk Spartak Moskou in de achtste finale en Manchester United en Steaua Boekarest in de tweede ronde.
Vers uit de groepsfase van de UEFA Champions League gekomen moet Ajax zich nu zien te ontdoen van FC Salzburg, dat een niet te onderschatten sparringpartner vormt. Althans, dat blijkt uit de resultaten die de club tot op heden heeft behaald in de Oostenrijkse Bundesliga en de groepsfase van de UEFA Europa League. In beide competities zijn de prestaties om over naar huis te schrijven. De club heeft de banden reeds onder de kampioenswagen geplaatst, gezien het feit dat het een gigantische voorsprong geniet op de concurrentie. In de UEFA Europa League pakte het voormalige SV Austria Salzburg zonder puntverlies de koppositie van Groep C. Met vijftien doelpunten voor en slechts drie tegen werden Esbjerg fB, IF Elfsborg en Standard Luik aan de overwinningsspies geregen.

Tussendoor werkte Salzburg ook nog een oefenwedstrijd af tegen misschien wel de beste club van het moment: FC Bayern München. Tegen de verwachting in triomfeerden de Oostenrijkers met maar liefst 3-0! Sadio Mané, Jonathan Soriano en Robert Zulj maakten de doelpunten en vooral Soriano is voor Ajax een speler om extra scherp in de gaten te houden. De 28-jarige Spanjaard belandde via Espanyol bij FC Barcelona B, waar hij bijna wekelijks met doelpunten strooide. Met de topscorerstitel van de Spaanse Segunda División op zak vertrok de spits in januari 2012 naar Salzburg, waar hij met zijn doelpunten de toeschouwers nog altijd in euforische sferen weet te brengen.

Een andere aanvaller luistert naar de naam Alan Douglas Borges de Carvalho, kortweg Alan. De 24-jarige Braziliaan, die in de zomer van 2010 overkwam van Fluminense, lijkt op dit moment eveneens geen handrem te hebben als het gaat om het produceren van treffers. Dan te bedenken dat Alan in zijn tweede seizoen in Salzburg te kampen kreeg met een revalidatieperiode van circa zes maanden. Een gescheurde kruisband was hier debet aan. Inmiddels scoort hij er weer lustig op los.

In de loop der jaren heeft FC Salzburg veel naamswijzigingen ondergaan. SV Austria Salzburg was een fusie tussen FC Hertha Salzburg en FC Rapid Salzburg. In 1978 werd de club omgedoopt tot SV Casino Salzburg en in 1997 werd het SV Wüstenrot Salzburg. Vanaf 2005 werd het Red Bull Salzburg, vernoemd naar de sponsor.

In 2007, 2009, 2010 en 2012 werden vier van de zeven landskampioenschappen uit de clubgeschiedenis veroverd. Nederlandse inbreng was er bij de laatste drie kampioensjaargangen. Co Adriaanse ontkurkte de champagne in 2009. Met spelers als László Bodnár, Marc Janko, Robin Nelisse, Barry Opdam en Johan Vonlanthen in de gelederen herhaalde de voormalige Ajax-trainer het kunstje van toenmalig coach Giovanni Trapattoni in 2007.

Al voor het behalen van het Oostenrijkse kampioenschap van 2009 was bekend dat de wegen van Salzburg en Adriaanse na het seizoen zouden scheiden. Vervolgens was het voor Huub Stevens zaak om met de erfenis van de 66-jarige Amsterdammer een nieuwe kampioensequipe te smeden. Mede door de inbreng van Simon Cziommer op het middenveld voldeed hij aan dat streven.

Gedurende het tweede seizoen werd Stevens op straat gezet, wat hersteltrainer Ricardo Moniz een promotie opleverde. De 49-jarige Rotterdammer bezorgde Salzburg vervolgens een schitterende primeur door in 2012 met de club de allereerste dubbel uit de clubhistorie te behalen, een prestatie die werd geleverd met onder anderen ex-Ajacieden als David Mendes da Silva, Leonardo, Rasmus Lindgren en Petri Pasanen. In juni 2012 deden interne geschillen binnen de club Moniz besluiten om de samenwerking met de éénvoudige winnaar van de beker van Oostenrijk te stoppen.

De opvolger van Moniz werd Roger Schmidt, die nog altijd de scepter zwaait bij de UEFA Cupfinalist van 1994. Vorig seizoen werd de 46-jarige Duitser met Salzburg uitgeschakeld in de tweede voorronde van de UEFA Champions League. In de seizoenen daarvoor acteerden Die Erries telkens in de UEFA Cup/UEFA Europa League. Het seizoen 2005-2006 was het laatste seizoen waarin Salzburg geen Europees voetbal speeelde. Sindsdien nam het vijf keer deel aan de voorrondes van de UEFA Champions League en was het zeven maal in de UEFA Cup/UEFA Europa League actief.

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk