Menu
Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

Dat in Leeuwarden de bomen tot in de hemel leken te groeien, is wellicht wat overdreven. Maar feit was dat iedereen bij SC Cambuur na twee zorgeloze jaren in de Eredivisie vol vertrouwen was voor de nieuwe voetbaljaargang. De huidige prestaties vallen dan ook rauw op de Friese daken. Cambuur is na twaalf speelronden de nummer voorlaatst van de Eredivisie en won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd.

In de voetballerij wordt bij mindere prestaties vaak de hoofdtrainer de kop van jut, maar bij Cambuur liep het afgelopen week anders. Daar werd assistent-trainer Sandor van der Heide de wacht aangezegd, omdat de clubleiding vond dat er 'andere competenties' nodig waren om hoofdcoach De Jong in zijn kracht te laten komen. Voor Van der Heide kwamen Sipke Hulshoff en Arne Slot in de plaats.

De Jong bleef buiten schot, maar dat was in het begin van het seizoen wel anders. De coach liet in september weten haatmails en dreigbrieven te hebben ontvangen. De Cambuur-aanhang betuigde vervolgens zijn steun aan De Jong, die mooie antecedenten in dienst van Cambuur heeft.

Stokje over
Als interim-coach loodste De Jong Cambuur in mei 2013 als kampioen van de Jupiler League naar de Eredivisie. Vervolgens deed hij na de komst van Dwight Lodeweges weer een stapje terug. Onder Lodeweges maakte Cambuur een prima seizoen door, wat hem de belangstelling van Heerenveen opleverde. Lodeweges kwam tot een akkoord met de rivaal en dat viel niet in goede aarde bij de fans van Cambuur. Na een bestorming van het stadion besloot de coach op te stappen. Wederom nam De Jong het stokje voor.

Cambuur eindigde als twaalfde, en deed dat vorig seizoen – met De Jong nu wel een heel seizoen als eindverantwoordelijke  – dunnetjes over. De Leeuwarders maakten indruk met verzorgd, attractief voetbal en veroverden daarmee de harten van de voetballiefhebbers. Cambuur had snode plannen en hoopte dit seizoen een stapje omhoog te maken richting bovenkant van de middenmoot en misschien wel linkerrijtje. Niemand in het Cambuurstadion had kunnen vermoeden dat de ploeg een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan.

Of Cambuur daadwerkelijk in degradatiegevaar gaat komen, valt nog te bezien. Het seizoen is nog lang en Heracles toonde vorig jaar aan dat een slechte start niet hoeft te leiden tot een bibberjaar. Maar feit is dat Cambuurs start niet aan de wensen en verwachtingen voldoet.

Koning van de gelijke spelen
Cambuur heeft al zeven keer gelijkgespeeld is daarmee koning van de remises in de Eredivisie. Maar een overwinning was de club nog niet gegeven. De laatste zege dateert zelfs van begin april, tegen Go Ahead Eagles. Aan het begin van het seizoen was de defensie een regelrechte gatenkaas. Met als negatieve uitschieters de thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo (1-6) en PSV (0-6).

Toch lijkt Cambuur inmiddels aan de betere hand. Van de laatste zeven competitieduels werd er slechts een verloren, uit bij rivaal Heerenveen. De andere ontmoetingen eindigen allemaal in een gelijkspel. Na het bezoek aan Ajax, waar Cambuur nog nooit won, breken de weken van de waarheid aan. Directe concurrenten De Graafschap, Willem ll en Excelsior zijn dan de opponenten. Tussendoor staat ook een ontmoeting met promovendus NEC op de rol.

Hoewel het beeld wellicht iets vertekent door de grote nederlagen tegen Heracles en PSV lijkt het vooral verdedigend niet goed te zitten. Cambuur incasseerde al dertig tegengoals en heeft daarmee samen met De Graafschap de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie. Zelf scoorde de ploeg twaalf keer. Vijf goals kwamen van de voet van Bartholomew Ogbeche.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst