Menu
Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

Net als Ajax is SC Cambuur in een nek-aan-nek-race met een concurrent verzeild geraakt. Waar de Ajacieden samen met PSV strijden om de landstitel, vechten de Friezen en De Graafschap om het ontlopen van directe degradatie. Cambuur staat aan de verkeerde kant van de streep, maar heeft een droomscenario nog niet opgegeven: ten koste van De Graafschap een plekje opschuiven en dan het vege lijf via de nacompetitie redden.

Cambuur promoveerde in 2013 naar de Eredivisie en leek na twee zorgeloze seizoenen een blijvertje op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Maar in de huidige voetbaljaargang verkeert de club uit Leeuwarden eigenlijk van meet af aan in de problemen. Cambuur boekte pas op 12 december zijn eerste zege van het seizoen. Toen een week later – in de laatste speelronde voor de winterstop – ook Excelsior werd verslagen, hoopte iedereen met een geelblauw hart dat het lek boven was.

Niets bleek minder waar, want ook in de tweede seizoenshelft ging het uiterst moeizaam en bleven de overwinningen zeldzaam. Cambuur versloeg eind februari nog wel PEC Zwolle, waardoor het nu drie (schamele) zeges achter zijn naam heeft staan.

De slechte resultaten eisten zijn tol. Half november werd assistent-trainer Sandor van der Heide de wacht aangezegd, omdat de clubleiding vond dat er 'andere competenties' nodig waren om toenmalig hoofdcoach De Jong in zijn kracht te laten komen.

Buiten schot

De Jong bleef aanvankelijk buiten schot, al was dat in het begin van het seizoen wel anders. De coach liet weten haatmails en dreigbrieven te hebben ontvangen. De Cambuur-aanhang betuigde vervolgens zijn steun aan De Jong, die mooie antecedenten in dienst van Cambuur had. De Jong was tot tweemaal toe succesvol als interim-trainer en was eenmaal in vaste dienst ook redelijk succesvol.

Begin februari zag De Jong echter geen andere uitweg dan op te stappen. De coach achtte zich niet de juiste persoon om Cambuur naar lijfsbehoud te loodsen. Als vervanger werd Marcel Keizer van FC Emmen gestrikt. Een (oude) bekende. De neef van Ajax-grootheid Piet Keizer kwam zelf tot een handjevol duels in de hoofdmacht van Ajax.

Heel veel effect sorteerde de trainerswissel nog niet. In zes duels werden vier punten veroverd. Vorige week zaterdag werd het cruciale degradatieduel bij De Graafschap gelijkgespeeld. Cambuur leek in Doetinchem op weg naar de zege, maar door een blunder van doelman Harm Zeinstra kwam De Graafschap een kwartier voor tijd langszij: 2-2.

Verlies Ogbeche
Het ongelukkige tegendoelpunt was geen incident, want Cambuur krijgt al het gehele seizoen makkelijk goals tegen. Met 67 tegentreffers hebben de Friezen met afstand de meest gepasseerde defensie. Ook het aantal gemaakte goals – 29 in evenzovele duels – maakt weinig indruk. Daarbij moet worden aangetekend dat Cambuur pech had met het vertrek van Bartholomew Ogbeche naar Willem ll. De spits is nog steeds clubtopscorer met negen goals.

Cambuur heeft met Mikhail Rosheuvel en Jergé Hoefdraad twee spelers die in de jeugdopleiding van Ajax speelden. Rosheuvel kwam in negentien duels in actie, Hoefdraad pas in vijf.

Cambuur heeft nog een pittig programma voor de boeg. Naast Ajax wachten met PSV en NEC nog twee ploegen uit het linkerrijtje. Tegen Willem ll en Excelsior, de nummers vijftien en zestien van de Eredivisie, liggen op papier de meeste kansen voor Cambuur, dat hoe dan ook punten moet gaan verzamelen. Anders is degradatie onafwendbaar. Dat is iets waar ze in Leeuwarden na twee mooie seioenen in de Eredivisie geen rekening mee gehouden zullen hebben.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks