Menu
Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

Tegenstander uitgelicht: SC Cambuur

SC Cambuur is de ploeg die dit seizoen als laatst een bezoek brengt aan Ajax. Dat doet het zonder druk op de schouders te voelen. Behalve het brengen van spelvreugde en het aanscherpen van clubrecords staat er weinig meer op het spel voor de bovenmaats presterende club.

In het hedendaagse voetbal bepaalt de omvang van de begroting grotendeels de positie op de ranglijst, maar Cambuur heeft dit seizoen bijna wekelijks laten zien dat het hebben van een bak geld geen absolute voorwaarde is voor succes. De Friezen verbreken dit seizoen het ene na het andere clubrecord.

Met het 1-1 gelijkspel tegen Excelsior van kwam het voorlopige puntentotaal op veertig, een grens die de club in de Eredivisie nooit eerder wist te bereiken. Bartholomew Ogbeche maakte het enige doelpunt voor de thuisploeg en vijzelde zo zijn totaal op tot dertien treffers. Een verbetering van het clubrecord van Robin Nelisse, die vijftien seizoenen geleden de grens van twaalf goals wist te slechten.

Emoties
Trainer Henk de Jong borduurde dit seizoen voort op het voetbalsprookje dat Cambuur in de voorbije voetbaljaargang reeds begon te schrijven. De volksclub sprokkelde toen 39 punten bijeen en eindigde als twaalfde. Een historische prestatie, maar toch keken ze in Leeuwarden vooral terug op een turbulent seizoen. Toenmalig trainer Dwight Lodeweges kwam onder vuur toen hij de lokroep van aartsrivaal sc Heerenveen niet kon weerstaan. Dat maakte veel emoties los onder de fans. Een aantal hooligans kwam zelfs tijdens een training verhaal halen. Lodeweges voelde zich bedreigd en vertrok per direct.

Ver hoefde Cambuur niet te zoeken naar een opvolger: die was met assistent-trainer De Jong al in huis. Ook bij de fans was hij de onbetwiste eerste keuze, met dank aan zijn opgebouwde cv in het noordelijke prof- en amateurvoetbal. Via Drachtster Boys, vv Sneek, Heracles Almelo (assistent), sc Heerenveen (assistent), FC Groningen (assistent) en Harkemase Boys verwierf De Jong eind 2010 een plekje in de gelederen van de Leeuwarder club, die hij in 2013 naar de titel in de Jupiler League loodste. Dat deed hij op interim-basis, want pas sinds 16 mei vorig jaar beschikt De Jong over het benodigde papiertje van de cursus Coach Betaald Voetbal.

Rusnák
Net als Lodeweges presteert ook De Jong boven verwachting in Friesland. Met nog twee competitiewedstrijden voor de boeg beschikken de geel-blauwen inmiddels over 41 punten! Lang werd zelfs gedroomd over deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Die kans is sinds afgelopen weekend officieus verkeken. Uitgerekend Albert Rusnák maakte in de bekerfinale met twee doelpunten het verschil tegen PEC Zwolle (0-2). Bekerwinnaar FC Groningen nam de 20-jarige middenvelder afgelopen winter over van Manchester City, dat de talentvolle Slowaak voor de jaarwisseling nog had ondergebracht bij, inderdaad, Cambuur.

Door de bekerwinst van FC Groningen gaan de play-offs om Europees voetbal tussen de uiteindelijke nummers vier, vijf, zes en zeven van de ranglijst. Bij bekerprolongatie van PEC Zwolle had Cambuur nog kunnen strijden om de achtste plaats om zo deelname aan het toetje van de Eredivisie te realiseren.

Hoe dan ook, het seizoen in Leeuwarden is al lang geslaagd. Direct lijfsbehoud was medio 2014 namelijk het uitgesproken doel. Wat de middenmoter nu nog rest is het zo stijlvol mogelijk afsluiten van een prachtseizoen. Tegen zowel Ajax (uit) als Willem II (thuis) zal Cambuur de huid zo duur mogelijk proberen te verkopen.

Kunstknie
Overigens zal De Jong vanmiddag niet op de bank zitten bij Cambuur. De rechterknie van de vijftiger verloor de strijd tegen slijtage en werd afgelopen week vervangen voor een kunstknie. Tegen het begin van komend seizoen hoopt De Jong weer fris en fruitig op het trainingsveld te staan. Gelukkig kan hij in de tussentijd rekenen op Sandor van der Heide, de man die op plek twee van de eeuwige clubtopscorerslijst is terug te vinden, achter collega-assistent Jan Bruin.

Het Nederlandse voetbalpubliek in het algemeen en de eigen supporters in het bijzonder juichen om de aanwezigheid van Cambuur in de Eredivisie. Het gevoerde beleid en de manier van voetballen zijn een voorbeeld voor velen. Het streven is om een stabiele club op het hoogste niveau te worden, iets waar volgens technisch directeur Henry van der Vegt een nieuwe accommodatie voor nodig is. De opvolger van Marcel Keizer ziet net als ieder ander dat het stadion elke twee weken tot de nok toe is uitverkocht. Uitbreiding zou Cambuur een boost kunnen geven, met wie weet hoe veel nieuwe records in het verschiet.

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk
Foto: Pro Shots