Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Met een trits aan goals en assists bezorgden Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi sc Heerenveen vorig seizoen Europees voetbal. Maar afgelopen zomer vertrokken ze alle drie en konden de Friezen sportief opnieuw beginnen. Ook nog eens met Marco van Basten als opvolger van trainer Ron Jans. Het proces vergde tijd en bracht de club in het oog van een storm.

Dankzij de transfers van Dost naar VfL Wolfsburg (zo’n 7,5 miljoen euro), Narsingh naar PSV (ongeveer 4,1 miljoen euro) en Assaidi naar Liverpool (plusminus 3,5 miljoen euro) stroomde er in totaal rond de 15,1 miljoen euro de Friese kas in. De fans in het Abe Lenstra Stadion wreven zich in de handen, want met dat geld kon technisch directeur Johan Hansma hun ongetwijfeld vervangers van het hetzelfde kaliber bezorgen. Bovendien zouden er vast nog genoeg centjes overblijven om ook het transfervrije vertrek van de basisspelers Daryl Janmaat (Feyenoord), Michel Breuer (NEC) en Viktor Elm (AZ) op te vangen.

Een misrekening, want de binnenkomende miljoenenstroom was keihard nodig om af te rekenen met het verleden. Bij hun aantreden in 2010 kregen algemeen directeur Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma een duidelijke opdracht mee van de raad van commissarissen: de club financieel weer gezond maken. Broodnodig, want in het seizoen voor hun komst leed sc Heerenveen een recordverlies van vijftien miljoen euro.

Uiteraard vergde de taakstelling impopulaire maatregelen van de nieuwe directie. In de eerste seizoenen vooral van Hansma. De ex-verdediger van de club trof op het trainingsveld maar liefst 53 contractspelers aan. Dat aantal moest terug naar veertig, voor zowel het eerste elftal als de Beloften, om de weg eindelijk eens vrij te kunnen maken voor talent uit de Friese jeugd. Doorlopende verbintenissen en een door de crisis ingestorte markt bemoeilijkten zijn taak. Maar nu Hansma bijna drie jaar verder is, heeft hij het gestelde doel zo goed als bereikt.
Voor een vergelijkbare taak stond Veenstra op de burelen in het Abe Lenstra Stadion. Om uit de rode cijfers te komen, heeft hij sinds zijn aanstelling zo’n veertig werknemers een droevige ontslagboodschap moeten vertellen.

Marco van Basten feliciteert Yassine El Ghanassy met z'n goal tegen Willem II. Marco van Basten feliciteert Yassine El Ghanassy met z'n goal tegen Willem II.

Het rekensommetje is snel gemaakt. Het geld dat Hansma voor dit seizoen kon herinvesteren in vervangers voor de zes vertrokken basisklanten, was exact het bedrag dat Veenstra en hij de afgelopen jaren bij elkaar bezuinigden. Om te voldoen aan hun opdracht zou het totaal aan verdiende transfersommen immers nodig zijn om het bestaande tekort weg te werken. En niet zonder resultaat. Zo’n tweeënhalf jaar na hun aantreden promoveerde sc Heerenveen naar de categorie van gezondste bvo’s van Nederland. In dat opzicht is de missie van Hansma en Veenstra geslaagd.

Sportief werkte de aanpak alleen verlammend. In het seizoen 2010-2011 eindigde de subtopper voor het tweede jaar op rij op een teleurstellende elfde plaats. Dat hakte erin bij de door goede resultaten verwende fans. Groot was dan ook de opluchting over de revival van vorig jaar. De opleving zou alleen van korte duur zijn, vanwege de nog altijd nijpende cijfers. Met pijn in het hart zagen de supporters hun succeselftal voor meer dan de helft gedemonteerd worden.

Toen de directie noodgedwongen de boodschap van creativiteit en koopmanschap moest verkondigen, waren de rapen dan ook gaar. Het schrikbeeld van het rechterrijtje dook opnieuw op en werd door een matige eerste competitiehelft nog bewaarheid ook. Toen zelfs de degradatiestreep dichtbij kwam, brak er onrust uit in Friesland. De man die sc Heerenveen ooit groot maakte - Riemer van der Velde - kraakte openlijk kritische noten over het gevoerde beleid en bracht een enorme tweespalt teweeg in een club die altijd bekend stond om zijn regelmaat en rust. Het leidde tot een enorme media-rel rond Veenstra en een protestmars van de fans.

Sinds de winterstop hebben Veenstra en Hansma echter het gelijk volledig aan hun zijde gekregen. Dankzij hun beleid waren er afgelopen winter financiële mogelijkheden om de selectie te versterken met Joey van den Berg en Yassine El Ghanassy. De middenvelder en vleugelspeler bleken voor Van Basten de ontbrekende schakels, want sinds hun komst reeg de ex-Ajacied de punten aaneen met zijn ploeg. Europees voetbal lonkt opnieuw en dankzij de uitblinkende aanvallers Filip Djuricic en Alfred Finnbogason krijgt de financiële huishouding komende zomer ongetwijfeld weer een flinke oppepper.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto's: Heerenveen (boven) en Pro Shots/Erik Pasman