Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Een uitgekiende scouting, continuïteit op technisch gebied en bestuurlijke rust. Het zijn de pijlers waarop het succes van sc Heerenveen gebouwd is. Jarenlang droegen ze de almaar groeiende club.

Maar vorig seizoen kwam het Friese bolwerk in een dip terecht. Onder leiding van de driekoppige directie Yme Kuiper (technische en algemene zaken), Henk Hoekstra (financiële en operationele zaken) en Jan van Erve (commerciële zaken) leed de club een recordverlies van tien miljoen euro en eindigde ze kleurloos in het rechterrijtje. Met name een tegenvallend transfer- en trainersbeleid, dat vorig jaar met drie oefenmeesters (Trond Sollied, Jan de Jonge en Jan Everse) in een half jaar tijd een dieptepunt kende, waren daar debet aan.

Door halvering van het eigen vermogen zag de raad van commissarissen zich genoodzaakt de gedroomde stadionuitbreiding uit te stellen. Reden voor het hoogste cluborgaan om in te grijpen. Kuiper en Hoekstra werden aan de kant geschoven en clubicoon Riemer van der Velde werd herhaaldelijk verzocht zijn rol in het hoogste cluborgaan neer te leggen. Datzelfde zullen tot 2012 ook vier van de overgebleven vijf commissarissen doen. Wel wordt het huidige commissariaat onder leiding van preses Bart van der Meer bekwaam genoeg geacht om een cruciaal renovatieplan in het Abe Lenstra Stadion uit te voeren. Zij installeerden Robert Veenstra (voorzitter van het college van bestuur van Stenden Hogeschool) als directievoorzitter, benoemden Van Erve tot commercieel manager en transformeerden Johan Hansma (ex-speler) van commercieel tot technisch manager. Samen met de nieuw aangestelde trainer Ron Jans staan zij nu voor de uitdaging sc Heerenveen terug naar de vertrouwde subtop te loodsen.

Net als zijn trainer is Arnold Kruiswijk afkomstig van FC Groningen. Foto: Pro Shots/Jan Kanning Net als zijn trainer is Arnold Kruiswijk afkomstig van FC Groningen. Foto: Pro Shots/Jan Kanning

Mede dankzij de aanwinsten Arnold Kruiswijk, Youssef El-Akchaoui en Bas Dost hoopte de technische staf dat snel te bewerkstelligen. Maar de werkelijkheid is dat Jans vier maanden na zijn aantreden nog steeds niet de weg omhoog heeft gevonden. Het klassieke 4-3-3 waarin gespeeld wordt, staat vast, maar een stevige plek in subtop nog niet. Welke poppetjes het systeem het best kunnen invullen, zijn door verschillende omstandigheden ook nog steeds vraagtekens. Zo kreeg Jans in het doel te maken met een zware blessure voor Brian Vandenbussche. Zijn definitieve vervanger is de Deen Kevin Sturh-Ellegaard, nadat eerst de Belg Kenny Steppe een kans had gekregen.

Een weken durende blessure van Kruiswijk gooide eveneens roet in het eten. Pas de laatste weken valt Jans met Daryl Janmaat, Michel Breuer, Kruiswijk en Calvin Jong-a-Pin terug op een vaste bezetting. Op het middenveld is de tot tevredenheid stemmende combinatie nog niet gevonden. Geert-Arend Roorda, Mika Väyrynen, Cristian Grindheim, Viktor Elm, Michal Svec en Filip Djuricic kwamen tot op heden allen in aanmerking voor een basisplek. Voorin zijn de verhoudingen wel duidelijk. Mits fit vormen Roy Beerens, Dost en Oussama Assaidi de frontlinie.

In Jans’ zoektocht wisselen goede en slechte prestaties elkaar vooralsnog in rap tempo af. Na het teleurstellende vorige seizoen zorgt dat voor morrende geluiden op de tribunes van het Abe Lenstra Stadion. Eén troost: bij FC Groningen duurde het ook even voordat Jans uitgepuzzeld was, maar toen de stukjes eenmaal in elkaar vielen, braken er mooie tijden aan.

Tekst: Upton Park
Bovenste foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks