Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Het leek vorig seizoen allemaal zo mooi. Sc Heerenveen haalde Trond Sollied binnen als de nieuwe kapitein. Nadat de club jarenlang dezelfde koers had gevaren met eerst Foppe de Haan (1992-2004) en later Gertjan Verbeek (2004-2008) aan het roer, vond de Friese leiding het tijd om het eens over een andere boeg te gooien in het Abe Lenstra Stadion.

De stuurmanskunsten van Sollied moesten sc Heerenveen definitief van de subtop naar de vaderlandse top leiden. De man die in Noorwegen, België en Griekenland de landstitels (vier) en bekers (vier) aaneen had geregen, kon niet anders dan een versterking voor Heerenveen zijn. Met zijn losse aanpak en weinig inspannende manier van trainen druiste de Noor echter regelrecht tegen de heersende ethiek in. Al snel werd duidelijk dat hij eigenlijk helemaal niet paste bij de club. Belangrijkste reden om de gepredikte verlosser niet al na enkele maanden naar huis te sturen, was dat de clubleiding het veel te vroeg vond. Vorig seizoen pakte die houding tot verbazing van alles en iedereen binnen de club nog goed uit ook. Na een moeizaam begin loodste Sollied zijn ploeg naar de vijfde plaats in de Eredivisie en de eerste hoofdprijs uit de clubhistorie: de KNVB Beker. Maar toen de Friezen dit seizoen na vijf speelronden slechts vier punten bijeen gesprokkeld hadden, kwam de borrelende vulkaan alsnog tot een eruptie.

Uit het Abe Lenstra Stadion kwam een lavastroom van ingehouden frustratie naar buiten, met als heetste hangijzers: het links laten liggen van de clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan en het feit dat Sollied te graag wilde werken met gearriveerde spelers. Terwijl er volgens de leiding een goede groep stond, bleef de Noor maar vragen om versterking. Een regelrecht, maar niet geheel onterecht verwijt aan de scouting, die er de laatste twee seizoenen opvallend vaak naast zat. Aan de verdedigers Milan Kopic, Igor Duric en Daryl Janmaat, keeper Kenny Steppe en de aanvallers Tarik Elyounoussi, Bonaventure Kalou, Patrik Ingelsten en Hernan Losada werd voor een vermogen uitgegeven. Geen van allen heeft bewezen de geïnvesteerde euro’s waard te zijn. Handelshuis Heerenveen, waarvan het ontwikkelen van jonge talenten de basis is, is daardoor op de tocht komen te staan. Sollieds opvolger Jan de Jonge ervoer het dit seizoen aan den lijve. De Friese ziekenboeg puilde lange tijd uit, maar vergelijkbare kwaliteit bij het wegvallen van basisspelers was niet voorhanden. Dat gegeven bracht sc Heerenveen naar de spelonken van de Eredivisie dit seizoen.

Toch hoeven de Friese supporters niet te wanhopen nu steeds meer spelers de lappenmand hebben verlaten (Mika Väyrynen en Roy Beerens) of de vermoeidheidsverschijnselen van zich af hebben geschud (Michal Svec, Viktor Elm). Door hun terugkeer en de doorgevoerde wijzigingen in trainersaanpak is sc Heerenveen langzaam weer naar boven geslopen op de ranglijst. De in het verleden door De Haan en Verbeek ingezette rode draad is weer terug in de club, nu hun leerling Jan de Jonge op interim-basis het water makende schip in veiligheid probeert te loodsen. Niemand hoeft dan ook verbaasd te zijn als De Jonge in januari een vast dienstverband in het Abe Lenstra Stadion voorgeschoteld krijgt. Daarvoor bevalt ‘de bekende weg’ veel te goed in Friesland.


Tekst: Upton Park
Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks

Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop