Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Klaas Jan Huntelaar, Afonso Alves en Miralem Sulejmani waren grillige artiesten, voor wie het Friese publiek graag naar het Abe Lenstra Stadion kwam. De drie doelpuntenmachines zorgden ervoor dat sc Heerenveen jaren achtereen een van de productiefste teams in de Eredivisie had.

Robbert Schilder zette Ajax vorig seizoen in de competitie op een 3-1-voorsprong tegen sc Heerenveen. Robbert Schilder zette Ajax vorig seizoen in de competitie op een 3-1-voorsprong tegen sc Heerenveen.

Omdat de georganiseerde machine die de onlangs ontslagen Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek de afgelopen vier seizoenen rond zijn paradepaardjes bouwde, garant stond voor weinig tegengoals, stroomden de overwinningen vrij eenvoudig binnen voor de Friese subtopper. Tijden veranderen echter. Ook in Friesland.
Met het afscheid van de afmakers en het vertrek van de succestrainer kwam er zand in de geoliede motor. De nieuwe oefenmeester Trond Sollied moet werken zonder echte publieksspelers of goalgetters. Zijn spelers moeten daarom veel meer arbeid verrichten om tot scoren te komen. Voeg daaraan toe de golf van tegendoelpunten die het door de Noor geïntroduceerde zonesysteem met zich meebrengt, en het moge duidelijk zijn dat sc Heerenveen tegenwoordig harder moet knokken voor een zege.
Met name de defensieve onzekerheid bij Sollieds manschappen baart zorgen. Met Milan Kopic, Darryl Janmaat en Goran Popov werd er afgelopen zomer behoorlijk geïnvesteerd in de achterste linie. Geen van drieën wist echter een onuitwisbare indruk te maken, waardoor Sollied lang zoekende is geweest naar zijn ideale verdediging. Pas in de laatste weken voor de winterstop vond de Noor zijn beste kwartet. Sindsdien moeten Michel Breuer, Kristian Bak Nielsen, Michael Dingsdag en Goran Popov de Friezen behoeden voor tegengoals.
Iets dat in de eerste seizoenshelft totaal mislukte. In competitieverband incasseerde sc Heerenveen maar liefst 37 treffers. Alleen FC Volendam en Sparta hoefden vaker de gang naar het net te maken. In de dramatische groepsfase van het UEFA Cuptoernooi kwam het defensieve euvel helemaal aan het licht. In de duels met AC Milan, VfL Wolfsburg, Sporting Braga en Portsmouth slikten de Friezen maar liefst dertien tegendoelpunten. Een roemloos afscheid van het Europese podium was het gevolg. Gebrek aan leiderschap en snelheid waren de voornaamste oorzaken van het defensieve falen. Waar het middenveld met Danijel Pranjic, Mika Väyrynen en Christian Grindheim graag vooruit wil voetballen, was de laatste linie juist bang om met ruimte in de rug van het doel af te spelen. Het gapende gat tussen verdediging en middenveld zorgde te vaak voor gevaar. Sollied hoopt dat probleem getackeld te hebben met het inpassen van Michal Svec in zijn basisopstelling. De jonge Tsjech moet de kloof tussen de laatste en middelste linie in de tweede seizoenshelft dichtlopen.
Naast Svec krijgt de defensie de laatste weken ook steun van de ervaren doelman Hans Vonk. Met zijn coachende kwaliteiten kan hij de angst uit de verdedigers voor hem verdrijven en de organisatie neerzetten. Iets dat de weifelende goalies Kenny Steppe en Brian Vandenbussche nooit lukte. Toch mag laatstgenoemde verrassend genoeg nog altijd de plaats onder de lat innemen. Vonk zit sinds zijn vertrek uit Amsterdam op de bank in Friesland. Symbolisch voor de situatie waarin sc Heerenveen zich bevindt, zijn twee spelers. Met het uiterlijk van ijshockeyers houden de Scandinaviërs Kristian Bak Nielsen en Christian Grindheim van een potje mannelijk voetbal. Dankzij hun strijd en karakter zijn zij dit seizoen de uitblinkers in de formatie van Sollied. Dat is even andere koek dan de brille en het talent van de artiesten die het verwende Friese publiek gewend was. Aan de voorhoedespelers Pranjic, Bonaventure Kalou en Roy Beerens de taak om oude tijden te laten herleven. Of is die rol voorbehouden aan de nieuwkomers Viktor Elm en Patrick Ingelsten?
Hans Vonk maakte in de winterstop de overstap van Ajax naar Heerenveen. Hans Vonk maakte in de winterstop de overstap van Ajax naar Heerenveen.

Hans Vonk (39) zette afgelopen zomer een punt achter zijn actieve loopbaan bij Ajax Cape Town om bij de Zuid- Afrikaanse satellietclub van Ajax het ambt van keeperstrainer op te pakken. Maar omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, liet hij zich in oktober 2008 verleiden tot een rol als reservekeeper in Amsterdam. Een functie die hij nu bij sc Heerenveen bekleedt.
Je beleeft een wonderlijke herfst in je loopbaan.
,,Dat kun je wel zeggen. Maar ik ben er heel blij mee. Toen ik gestopt was, miste ik het keepen meer dan ik gedacht had. Ook omdat ik me nog fit genoeg voel. Toen Ajax me polste om terug te keren (Vonk stond van 2004 tot 2006 ook al in Amsterdam onder contract, red.) begon het meteen weer te kriebelen. Gezien mijn leeftijd kan ik dit beroep nog anderhalf seizoen uitoefenen. Daarna zal het nooit meer terugkomen. Van de tijd die ik nog heb, wil ik genieten."
Speelde het WK van 2010 nog mee in je keuze?
,,De komende anderhalf jaar is dat wel een doel. Het lijkt me geweldig om dat toernooi in mijn geboorteland Zuid-Afrika mee te maken. Een voorwaarde is echter dat ik aan spelen toe kom."
Verklaart dat de overstap naar sc Heerenveen?
,,De club biedt me de kans om in de tweede seizoenshelft de concurrentiestrijd met Brian Vandenbussche aan te gaan, voor
de rol van eerste doelman. Een heel ander perspectief had ik bij Ajax, dat met Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer en
Dennis Gentenaar genoeg keepers in huis heeft."
Ben je teleurgesteld dat Vandenbussche momenteel de voorkeur geniet?
,,Brian heeft in de voorbereiding uitstekend gekeept. Het is dus logisch dat hij momenteel het vertrouwen krijgt. Maar
ik werk er hard aan om trainer Trond Sollied tot een andere keuze te brengen. Op een sportieve manier hoor, want Brian
en ik werken goed samen en ik help hem waar ik kan."
Nu ben je terug in de ArenA. Een speciaal gevoel?
,,Zeker. Ik heb twee heel fijne periodes bij Ajax gehad en ken nog veel mensen daar."
Wat verwacht je van de wedstrijd?
,,Voetballend is Ajax beter, maar wij kunnen het hen heel moeilijk maken. Voorin hebben we met Danijel Pranjic en Roy
Beerens snelle spelers en op het middenveld veel lopende mensen. Met counters kunnen we levensgevaarlijk zijn."
Heeft trainer Trond Sollied nog bij je geïnformeerd over Ajax?
,,We hebben deze week wel even bijgekletst, ja. Maar de trainer kent Ajax zelf goed genoeg hoor. Thuis won sc Heerenveen
immers met 5-2 van Ajax. Daar putten we nu ook weer vertrouwen uit."
Tekst Martijn Mooiweer