Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

De Friezen zijn het seizoen doelpuntrijk begonnen. In de eerste vier competitiewedstrijden werd er niet alleen negen keer gescoord, de ploeg incasseerde ook negen tegengoals.

Robbert Schilder scoorde vorig seizoen in de ArenA tegen sc Heerenveen. Robbert Schilder scoorde vorig seizoen in de ArenA tegen sc Heerenveen.

De komende weken hoopt sc Heerenveen beter te weten waar de club staat. De Friezen misten in de voorbereiding verschillende spelers vanwege de deelname aan de Olympische Spelen. Begin september waaide er bovendien een grote groep uit over Europa vanwege de interlands. Heerenveen ontbeert automatismen en wil beter op elkaar ingespeeld raken.

De club verwelkomde de nodige nieuwe gezichten. Na bijna twee decennia Foppe de Haan en het tijdperk Gertjan Verbeek staat sc Heerenveen tegenwoordig onder leiding van de Noorse coach Trond Sollied. De meest in het oog springende spelersnamen zijn Mika Väyrynen (terug na drie jaar PSV) en Bonaventure Kalou. De oud-Feyenoorder koos voor sportieve ambities en keerde Al-Jazira uit Saudi-Arabië de rug toe.

Er vertrok ook een karrenvracht spelers uit Friesland. De grootste aderlating betekende ongetwijfeld het verlies van Miralem Sulejmani, die zich in 2007/’08 op indrukwekkende wijze presenteerde aan het Nederlandse publiek. Vanwege een scheur in zijn rechterhamstring zal de Serviër zijn oude ploegmakkers zondag niet op het veld tegenkomen. Ook in andere linies verruilden belangrijke spelers Heerenveen voor een andere club. Keeper Rob van Dijk stapte op de valreep over naar Feyenoord, verdediger Gianni Zuiverloon verkaste naar West Bromwich Albion en middenvelder Michael Bradley beproeft zijn geluk tegenwoordig bij Borussia Mönchengladbach.

In totaal kwam Heerenveen vorig seizoen tot 88 treffers; een clubrecord. Deze voetbaljaargang is Danijel Pranjic begonnen als dé goalgetter. Met zijn vier doelpunten loopt de Serviër zelfs één op één. De kans is aanwezig dat hij er tegen Ajax weer één binnenprikt, want duels tussen Heerenveen en de Amsterdammers zijn over het algemeen zeer doelpuntrijk. Of Brian Vandenbussche of Kenneth Vermeer het vaakst moet vissen, weten we zondag om kwart over zes.

Oud-Ajacied Gerald Sibon gaat een luchtduel aan met Maarten Stekelenburg en Thomas Vermaelen. Oud-Ajacied Gerald Sibon gaat een luchtduel aan met Maarten Stekelenburg en Thomas Vermaelen.

Gerald Sibon stond tussen 1997 en 1999 onder contract bij Ajax. Een vaste waarde werd hij niet in Amsterdam, maar de Drent herinnert zich die periode toch als leuk en leerzaam. Zondag draagt de spits het shirt met de Pompeblêden en neemt hij het in Friesland op tegen zijn oude club.

Wat voor wedstrijd verwacht je?
,,Aan Ajax kleeft het imago van mooi en aanvallend voetbal. Ook Heerenveen denkt offensief en speelde vooral vorig seizoen spectaculair. Daarom verwacht ik een open duel. Confrontaties tussen Heerenveen en Ajax draaien vaak uit op een doelpuntenfestijn. Ik heb in 2003 ooit namens Heerenveen gescoord tegen Ajax, dus zondag ga ik voor de tweede. Een derde of vierde mag trouwens ook, dan stijg ik lekker op de topscorerslijst.’’

Heb je Ajax al aan het werk gezien?
,,Het viel me op dat ze vaak veel kansen creëren, maar er weinig benutten. Toch beschikt Ajax over een voorhoede die garant staat voor vijftig tot zestig goals per seizoen. Ze krijgen er ook niet veel tegen, dus de selectie is goed in balans. Traditiegetrouw hebben ze het lastig in Friesland. Wij gaan weer voor de drie punten. Vanwege alle mutaties moeten we nog even wennen aan elkaar.’’

Danijel Pranjic is momenteel de clubtopscorer. Ook vorig seizoen manifesteerde hij zich. Ben je verbaasd dat hij nog steeds voor Heerenveen speelt?
,,Een beetje wel. Ik had verwacht dat hij naar Ajax zou gaan. Zijn maatje Miralem Sulejmani vertrok immers ook naar Amsterdam en dat waren echt twee handen op één buik. En op het veld vormden ze een goede tandem. Zelf wilde hij ook graag weg, maar voor wat hoort wat. Het prijskaartje dat om zijn nek hing, was voor veel clubs te gortig. Dan houdt het op. Voor Heerenveen is het super dat hij hier nog speelt. Over zijn inzet en rendement heeft niemand te klagen.’’

Heeft de trainerswissel nog grote gevolgen gehad?
,,We spelen nu een iets ander systeem dan onder Gertjan Verbeek. Met echte buitenspelers die mij vanaf de flanken moeten bedienen. Onder Trond Sollied is het ook allemaal wat vrijblijvender en losser. Ik mag van hem af en toe een training overslaan, maar voorlopig is dat niet nodig.’’