Menu
Tegenstander Uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander Uitgelicht: sc Heerenveen

Het waren mooie beelden zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion. Trainer Foppe de Haan van sc Heerenveen in gevecht met zijn tranen in een emotioneel betoog over het spel van zijn ploeg. Eerder op de avond was Roda JC Kerkrade met 3-0 verslagen. De oer-Fries heeft als hoofdconducteur zijn ploeg voorlopig naar het juiste spoor gedirigeerd.

Daarmee is de seizoenstart haast vergeten. Op 20 oktober stapte trainer Dwight Lodeweges op, nadat sc Heerenveen twee dagen eerder in eigen huis na een 0-5 ruststand met 2-5 onderuit was gegaan tegen Feyenoord. Dat kon er na perikelen op het bestuurlijke vlak ook nog wel bij. Zo lag de positie van voorzitter Jelko van der Wiel onder vuur en besloot ook hij zes dagen later op te stappen. Maar ruim een maand later wappert de vlag van sc Heerenveen weer vol vertrouwen in de straffe wind.

Foppe
Foppe de Haan nam het trainersstokje in het Abe Lenstra Stadion op interim-basis over en onder hem is de prestatiereeks naar boven omgebogen. Vijf duels stond de 72-jarige nestor inmiddels voor de spelersgroep. Daarin een 2-0 zege in de Friese derby op SC Cambuur, een 1-4 overwinning bij FC Twente en zaterdag de 3-0 winstpartij op promovendus Roda JC Kerkrade. Het verklaarde de emotionele woorden en de brekende stem van De Haan, die ook constateerde dat het publiek weer vermaakt wordt en er een duidelijke lijn in het (aanvals)spel zit.

In zijn vorige dienstverband van vijftien jaar leidde De Haan de Friese club twee keer naar de finale van de KNVB beker en in 2000 naar de tweede plaats in de Eredivisie, dat toen nog rechtstreekse plaatsing voor de Champions League betekende. Een evenaring van die prestaties lijkt in het huidige seizoen onmogelijk. sc Heerenveen neemt de elfde positie in de Eredivisie in, al is de club nog wel actief in het nationale bekertoernooi. Daar wacht op 15 december een ontmoeting in Zuid-Limburg met Roda JC Kerkrade.

Uitdaging
In competitieverband volgen dit kalenderjaar nog duels met sbv Excelsior en ADO Den Haag. De Haan heeft aangegeven in de winterstop graag een stapje opzij te doen als de club een sterke trainer voor de langere termijn weet te strikken. Anders is hij bereid de trainersstoel te blijven bezetten. Zaterdag neemt De Haan in ieder geval plaats op de stoelen aan de zijlijn van de Amsterdam ArenA. Als trainer van sc Heerenveen wist De Haan slechts één punt te behalen bij Ajax. Twaalf bezoeken eindigden in een nederlaag. De Haan staat zaterdag voor een mooie uitdaging.

Tekst: Sander Berends
Foto: Pro Shots