Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Er zijn weinig trainers in de Eredivisie met een hogere gunfactor dan Foppe de Haan. Maar sympathie is geen garantie voor succes, weet ook De Haan (72). Zijn derde termijn als hoofdcoach, ditmaal als ad-interim, is geen groot succes geworden. Drie wedstrijden voor het einde verkeert Heerenveen in niemandsland en voetbalt het haast nergens meer om.

Toegegeven: De Haan moest met Heerenveen van ver komen. De Friezen kenden een rampzalige seizoensstart, niet alleen in sportief opzicht. Op 20 oktober stapte trainer Dwight Lodeweges op, nadat sc Heerenveen twee dagen eerder in eigen huis fors onderuit was gegaan tegen Feyenoord. Dat kon er na perikelen op het bestuurlijke vlak ook nog wel bij. Zo lag de positie van voorzitter Jelko van der Wiel onder vuur en besloot ook hij zes dagen later op te stappen.

Geëmotioneerd 
De Haan nam het trainersstokje in het Abe Lenstra Stadion over en kende een prima start. Ontroerend was een hevig geëmotioneerde trainer na afloop van de thuiszege op Roda JC. Het deed De Haan veel dat de inspanningen zich begonnen uit te betalen. Een week later bracht Heerenveen een bezoek aan Ajax, dat veel te sterk was en uiteindelijk met 5-2 won.

Heerenveen bleef vervolgens, zoals eigenlijk het hele seizoen, wisselvallig presteren. De Friezen leken met drie opeenvolgende zeges in januari, waaronder in de Rotterdamse Kuip, het lek boven te hebben, maar viel toch weer terug. Inmiddels is Heerenveen drie wedstrijden ongeslagen. Nu de ploeg nergens meer om speelt, begint het toch weer voorzichtig te draaien. Overigens heeft Heerenveen nog een kleine theoretische kans op de play-offs.

In zijn vorige dienstverband van vijftien jaar leidde De Haan de Friese club twee keer naar de finale van de KNVB-Beker en in 2000 naar de tweede plaats in de Eredivisie, dat toen nog rechtstreekse plaatsing voor de Champions League betekende. Een evenaring van die prestaties bleken dit seizoen veel te hoog gegrepen. Komende zomer doet De Haan weer een stapje terug. Hij wordt opgevolgd door Willem ll-coach Jurgen Streppel.

Oogappeltje
Heerenveen heeft een bijzondere reputatie als het gaat om het scouten van Scandinavische spelers. Het nieuwe oogappeltje is Arber Zeneli. De dribbelaar kwam in de winterstop over van IF Elfsborg en heeft zich direct een aanwinst getoond. Zeneli scoorde vier goals in veertien optredens. Met landgenoot Sam Larsson heeft Heerenveen nog een ander sterk offensief Zweeds wapen in huis.

De vleugelspelers zijn onbesproken, maar dat geldt niet voor de spitspositie. Het is dit seizoen een beetje stuivertje wisselen geweest tussen Henk Veerman en Mitchell te Vrede. Laatstgenoemde is met negen goals clubtopscorer van de Friezen. Veerman maakte drie goals minder.

Voor Ajacieden Daley Sinkgraven en Mitchell Dijks betekent het bezoek aan Heerenveen een weerzien met (oude) bekenden. Sinkgraven doorliep de jeugdopleiding van de Friezen en verkaste vorig jaar januari naar Amsterdam. Dijks speelde een jaar op huurbasis in Heerenveen en verdiende via Willem ll uiteindelijk een terugkeer naar Ajax.

Heerenveen heeft met Branco van den Boomen ook een oud-Ajacied onder contract. Hij speelde tussen 2011 en 2014 voor Ajax, maar kwam niet verder dan de beloften.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Martijn Buskermolen