Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Heerenveen kende een matig vorig seizoen, maar onder Jurgen Streppel staan de Friezen weer waar ze thuishoren: in de subtop. Zondag is Heerenveen gastheer van de Ajacieden. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Heerenveen is één van de verrassingen van het eerste deel van de competitie. De Friezen staan keurig vierde, slechts drie punten achter PSV. Feyenoord en Ajax zijn met respectievelijk negen en zeven punten voorsprong wat verder uit zicht, maar dat neemt niet weg dat Heerenveen goed uit de startblokken is gekomen. De seizoensstart was met twee punten uit drie duels nog moeizaam, maar daarna brak een goede periode aan met acht zeges in negen wedstrijden. De laatste drie duels werd niet meer gewonnen, al was de remise bij Feyenoord (2-2) een verdienstelijk resultaat. Een gelijkspel kwam ook afgelopen weekend tegen Vitesse (1-1) op het bord.

* SC Heerenveen eindigde vorig seizoen teleurstellend als twaalfde, maar heeft onder Jurgen Streppel de weg naar boven weer gevonden. De Gelderlander was afgelopen zomer de opvolger van clubicoon Foppe de Haan, die op zijn beurt de vorig jaar oktober opgestapte Dwight Lodeweges had vervangen. Steppel was sinds 2011 trainer van Willem ll, de club die hij tot tweemaal toe naar de Eredivisie had geloodst. Vorig seizoen wist hij de Tilburgers via de nacompetitie voor het hoogste niveau te behouden.

Heerenveen viert een treffer op bezoek bij Sparta.
Heerenveen viert een treffer op bezoek bij Sparta.

* De selectie van Ajax telt vier spelers met een verleden in Heerenveen. Van dat viertal kwam Lasse Schöne als enige niet tot speelminuten in de hoofdmacht. De Deen speelde als tiener een seizoen in het tweede. Mitchell Dijks was in het seizoen 2013-2014 op huurbasis actief voor Heerenveen en verdiende na een sterk seizoen bij Willem ll, waar hij werkte onder Streppel, een terugkeer naar Ajax. Dijks was dat bewuste seizoen in Heerenveen ploeggenoot van Hakim Ziyech, die toen zijn doorbraak beleefde. Na twee seizoenen FC Twente belandde hij afgelopen zomer bij Ajax. Daley Sinkgraven is de vierde Ajacied met een verleden in Friesland.

* Een belangrijke pion in het elftal van Heerenveen is Stijn Schaars. De 32-jarige middenvelder werd in zijn PSV-tijd geteisterd door blessures, maar is na een aantal anonieme seizoenen nu weer helemaal opgebloeid. Hij verdiende met zijn sterke spel zelfs een terugkeer in het Nederlands elftal. Hij beleefde daar overigens weinig plezier aan, want Schaars viel op 9 november in de oefeninterland tegen België al na een kwartier uit. De linkspoot hervatte afgelopen vrijdag de groepstraining.

* Een andere smaakmaker in het blauw-wit is Arber Zeneli. De Zweedse vleugelspeler zette dit seizoen in de Eredivisie het vaakst een succesvolle dribbel in: 39 keer. Hij wordt gevolgd door Ajacieden Bertrand Traoré (38) en Amin Younes (35). Zeneli zal zondag proberen met Heerenveen de eerste thuiszege sinds oktober 2008 op Ajax te boeken. De Friezen wonnen in totaal slechts een kwart van de ontmoetingen op eigen bodem tegen de hoofdstedelingen. Ajax kwam in de helft van de 24 gevallen als winnaar uit de strijd. De Ajacieden zijn inmiddels al veertien Eredivisieduels (uit en thuis) ongeslagen tegen de Friezen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots