Menu
Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Tegenstander uitgelicht: sc Heerenveen

Ajax staat zondagmiddag tegenover sc Heerenveen. In deze rubriek blikken we vooruit op deze tegenstander, waar ex-Ajacied Marco van Basten deze maand bekendmaakte dat hij na twee jaar stopt als trainer. De voormalige wereldster mist in de provincie ‘het goede gevoel’ om door te gaan. Daarmee vertrekt de enige man die de afgelopen anderhalf jaar in Friesland het hoofd koel hield.

Niets dan lof verdient Van Basten voor zijn periode in het Abe Lenstra Stadion. In de periode dat hij bij sc Heerenveen werkzaam is, heeft hij onder zeer moeilijke omstandigheden prima gepresteerd. Het begon allemaal al met een wat valse start in de zomer van 2012. De inkt van Van Bastens handtekening onder zijn tweejarige contract was nog maar nauwelijks opgedroogd, of de succesvolle voorhoede werd verkocht. De coach deed er niet moeilijk over, want de clubleiding die hem haalde - preses Robert Veenstra en technisch directeur Johan Hansma - beloofde de binnengekomen miljoenen voor Luciano Narsingh, Bas Dost en Oussama Assaidi grotendeels weer te herinvesteren in de selectie. Een belofte die door de nijpende financiële situatie al snel gebroken moest worden.

Het begin was dan ook zwaar en tegenvallend. Vanuit de directiekamer werd daarom beslist dat Van Bastens technische staf uitbreiding kreeg met eerst Jan de Jonge en later Tieme Klompe, twee cultuurbewakers in Heerenveen. Van Basten ging stoïcijns verder en leidde zijn elftal dat jaar verdienstelijk naar de play-offs voor Europa Leaguevoetbal, met de ontwikkeling en scoringsdrift van de nieuwe spits Alfred Finnbogason als grote blikvanger. In het kielzog van de IJslander maakten ook de Serviër Filip Djuricic en de Marokkaanse Belg Yassine El Ghanassy een spectaculaire ontwikkeling door. Smaakmakers die Heerenveen in tegenstelling tot Finnbogason afgelopen zomer ook niet kon behouden.

Ajax treft zondag topschutter Alfred Finnbogason. Ajax treft zondag topschutter Alfred Finnbogason.

Van Bastens grootste zorg zou op dat moment naar hun vervanging uit moeten gaan, maar de voormalige ster van Oranje, Ajax en AC Milan had wel andere dingen aan zijn hoofd. In het Abe Lenstra Stadion barstte een keiharde revolutie los, bedoeld om de directie die hem haalde te elimineren. Een naargeestige periode, waarin de oefenmeester zich een ware gentleman toonde en nooit een onvertogen woord liet vallen. Slechts zijn zorgen over het wegvallen van een technisch directeur in transfertijd sprak de ex-bondscoach uit.

Van Basten restte niets anders dan noodgedwongen aan de slag te gaan met talenten uit de Friese jeugdopleiding. Pele van Anholt (22), Hakim Ziyech (20), Kenneth Otigba (21), Luciano Slagveer (18), Bilal Basaçikoglu (18) en Daley Sinkgraven (18) werden vorig seizoen kampioen met de Beloften. San Marco voegde ze bij zijn selectie en paste de talenten moeiteloos in zijn (basis)team in, dat met de jonge Ajax-huurlingen Mitchel Dijks (20) en Joeri de Kamps (22) en de ingelijfde doelman Chiel Kramer (22) ‘Amsterdamse’ gezichten kent. Met die grillige verzameling talenten presteert Van Basten dit seizoen ver boven verwachting. Op driekwart van de competitie heeft sc Heerenveen zich stevig in de subtop genesteld. En dat terwijl de bestuurlijke onrust onverdroten verder gaat.

Een onafhankelijk onderzoek leidde afgelopen zomer tot het vertrek van Veenstra en Hansma. Als tijdelijke vervangers werden voormalig PEC Zwolle-preses Gaston Sporre (algemene zaken) en de clubiconen Riemer van der Velde en Foppe de Haan (technische zaken) geïnstalleerd. Pas deze winter namen de structurele opvolgers zitting in de clubleiding. sc Heerenveen stelde een zogenaamde one-tier board aan, bestaande uit zeven mensen. Jelko van der Wiel is voorzitter. Verder zijn er drie uitvoerende bestuurders: Ben Takkenberg (supporters, vrijwilligers, veiligheid), Wim Dijk (commercieel) en oud-keeper Hans Vonk (technisch). Geert Pieter Vermeulen, Jaap Schuurmans en Egon Diekstra opereren als hun toezichthouders. Van Basten hoopte daarmee eindelijk in rustig vaarwater te komen, maar een nieuwe storm stak al snel de kop op. De zevenkoppige directie ontbeert namelijk het vertrouwen van het personeel. De ondernemingsraad liet in november al weten niets te zien in de voordracht van de te benoemen mensen.

Ondanks alle perikelen bij sc Heerenveen zag Van Basten voor de winterstop nog wel iets in contractverlenging. Uiteindelijk heeft het toekomstplaatje van de club hem anders laten beslissen. sc Heerenveen verkocht in de winterse transferperiode Magnus Wolff Eikrem aan Cardiff City. Geld voor een vervanger was er niet. Ongetwijfeld raakt de club om die reden komende zomer ook de huidige smaakmakers Finnbogason en Ziyech kwijt. Dat troebele toekomstbeeld was Van Basten net even te gortig.

Of en waar hij verdergaat als trainer zal de komende weken wel duidelijk worden. Een gebrek aan ervaring was de reden waarom hij in 2009 uit eigen beweging na vier jaar bondscoachschap al binnen het seizoen opstapte bij Ajax. Ervaring kan nu niemand hem meer ontzeggen. Want wat Van Basten in twee jaar tijd bij sc Heerenveen meemaakte, maakt een ander nog niet in een heel trainersleven mee.

Tekst: Ajax.nl/ Martijn Mooiweer
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst