Menu
Tegenstander uitgelicht: Slavia Praag

Tegenstander uitgelicht: Slavia Praag

Slavia Praag versperde Ajax vorig seizoen de doortocht naar de Champions League. De Tsjechen zijn komende woensdag wederom te gast in de ArenA. Lukt het de Amsterdammers ditmaal wél om af te rekenen met de Tsjechen?

Ook Luis Suarez kon Ajax afgelopen seizoen niet langs Slavia Praag loodsen. Ook Luis Suarez kon Ajax afgelopen seizoen niet langs Slavia Praag loodsen.

Aan de motivatie zal het in ieder geval niet liggen. Vorig seizoen drong Slavia ten koste van Ajax door tot het lucratieve miljoenenbal, dat het meest succesvolle tijdperk van de club in de afgelopen tien jaar inluidde. De Tsjechen vonden in de groepsfase echter wel hun eindstation. Arsenal en Sevilla waren een maatje te groot. Omdat Slavia Steaua Boekarest voor bleef en als derde in de groep eindigde, stroomde het nog wel in in de derde ronde van het UEFA Cuptoernooi. Daarin kwam het, na twee boeiende partijen, net te kort tegen Tottenham Hotspur.
Het visitekaartje was echter afgegeven. Trainer Karel Jarolim liet zijn ploeg behoorlijk voetballen, ook tegen Europese grootmachten. Daar had hij kwalitatief gezien ook de spelers voor. Eén van hen was Stanislav Vlcek, de man die middels zijn treffer het op voorhand zo gevreesde doemscenario voor Ajax werkelijkheid maakte. Het leverde de spits een transfer op naar Anderlecht. Ook Daniel Pudil vertrok afgelopen zomer. Hij werd vervolgens verkocht aan Racing Genk.
Een jaar later is Slavia, mede dankzij het succes, enkele spelers kwijt. De club kreeg er een paar nieuwe krachten voor terug in de vorm van Ronald Siklic (Slaven Belupo), Amadou Cisse (Aubervilliers) en Gianluca Litteri (Internazionale). Bovendien maakt spits Dusan Svento, die bijna het hele vorige seizoen miste door blessureleed, weer onderdeel uit van de A-selectie. Slavia zal met de nodige dosis zelfvertrouwen afreizen naar Amsterdam. De herinnering aan vorig seizoen staat immers nog in het geheugen gegrift. Daarbij komt dat het team, dat vorig jaar voor het eerst sinds 1996 weer landskampioen werd, momenteel koploper is in de Tsjechische competitie.
Jarolim voerde dit najaar veranderingen door in de speelstijl. Waar er voorheen meer geleund werd op de individuele kwaliteiten, daar ligt de nadruk bij Slavia Praag tegenwoordig meer op het collectief. Alle spelers, ook de sleutelfiguren, denken in het teambelang. Jarolim kiest dikwijls voor een 4-4-2 systeem, maar schakelt in Europese duels met grote tegenstanders graag over naar een 4-5-1 formatie. De achterhoede bestaat daarbij uit doelman Martin Vaniak en verdedigers Marek Suchy, Erich Brabec, David Hubacek en Matej Krajcik. Laatstgenoemde zorgt altijd voor veel gevaar met zijn rushes over de rechterkant. Binnen de ploeg zijn de centrale middenvelders Tijani Belaid en Mickeael Tavares belangrijke schakels.
De 19-jarige Tomas Necid is het paradepaardje van de club. Ajax dient rekening met hem te houden. De aanvaller scoorde dit seizoen al twaalf keer in de Gambrinus League. In de winterstop vertrekt hij naar CSKA Moskou. De wedstrijd tegen Ajax is zijn laatste in het shirt van Slavia. Dat het voor Ajax woensdag geen walk-over wordt, moge duidelijk zijn. Toch liggen er wel degelijk kansen voor de thuisploeg. De Sesivani zitten in een beduidend mindere periode. Van de laatste zes competitiewedstrijden werden er drie gelijkgespeeld. De achilleshiel ligt voorin. In Europees verband werd in de laatste zes duels maar één keer het net gevonden. De kracht om te scoren ontbreekt vaak. Slavia Praag speelt weliswaar goed combinatievoetbal, kansen benutten gaat ze een stuk moeilijker af. De creatieve middenvelders, die voortdurend van positie wisselen en erg allround zijn, creëren genoeg. Het ontbeert de aanvallers echter aan vastberadenheid in de zestien, waardoor winnen in de ArenA voor de Tsjechen nog een hels karwei zal worden.
Tomas Galasek nam in 2006 afscheid van het Ajax-publiek. Tomas Galasek nam in 2006 afscheid van het Ajax-publiek.

Tomas Galasek, voormalig aanvoerder in Amsterdam, speelt tegenwoordig voor Banik Ostrava in Tsjechië, waarmee hij jacht maakt op koploper Slavia Praag. Reden om de middenvelder te vragen wat zijn voormalig werkgever woensdag kan verwachten.
Galasek denkt nog altijd met een goed gevoel terug aan zijn periode bij Ajax. Zijn aanvoerdersband hangt bij hem thuis aan de muur als aandenken. ,,Ik heb er een mooie tijd gehad.’’ Na zijn Nederlandse avontuur, die hem ook nog langs Willem II voerde, belandde Galasek na zes seizoenen Ajax in de zomer van 2006 bij het Duitse 1.FC Nürnberg. Een mooie Bundesligaclub, maar dat niet alleen. Galasek zat zo ook een stuk dichter bij de Tsjechische grens, op zo’n honderd kilometer rijden. Dat was prettiger voor zijn gezin.
Na twee seizoenen als basiskracht voor Nürnberg te hebben gediend, was zijn Duitse avontuur voorbij. De club degradeerde en koos ervoor om met jonge spelers verder te gaan. ,,Ik weet zeker dat ik voor de ploeg nog van waarde had kunnen zijn”, verklaart Galasek, die zijn carrière in eigen land besloot voort te zetten. Het werd Banik Ostrava, de club waar het voor hem allemaal begon. In het seizoen 1991-1992 debuteerde hij daar als prof.
Terug naar het heden. Woensdag treft Ajax Slavia Praag in het UEFA Cup-toernooi: de koploper van de Tsjechische competitie. Galasek staat met Banik derde en hoopt Slavia nog in te halen tweede seizoenshelft. ,,Maar dat wordt heel moeilijk”, laat de 35-jarige routinier weten. ,,Slavia is het seizoen heel goed begonnen. Pas de laatste weken is de voorsprong kleiner geworden, hebben ze wat punten laten liggen. Maar ze hebben als ploeg indruk op mij gemaakt.’’ Volgens Galasek heeft Slavia Praag ten opzichte van vorig jaar stappen voorwaarts gezet. Ajax kan dus aan de bak. ,,Hun teamspirit is heel groot. De spelers zijn zeer gedisciplineerd. Klagen tegen de scheidsrechter zie je ze zelden doen. Dat komt door de trainer, Karel Jarolim. Hij houdt de boel scherp. Verder is er niet veel veranderd in de selectie, wat ook in hun voordeel is. Er zijn meer automatismen.’’
Galasek weet waarover hij spreekt. Aan het begin van dit seizoen speelde hij met Banik thuis tegen Slavia. Er werd met 2-3 verloren. ,,Wij hadden ze liever later in het seizoen getroffen. Bij ons liep het nog niet zo soepel en zij waren als team erg sterk. Ajax moet vooral Tomas Necid in de gaten houden. Hij is erg gevaarlijk in het positioneren in de zestien en kopsterk.’’ Wat voor wedstrijd kunnen we verwachten? ,,Slavia is al uitgeschakeld en heeft niets meer te verliezen. Ze zullen zich niet ingraven en proberen er een wedstrijd van te maken. Ik raad Ajax aan aanvallend te spelen en Slavia onder druk te zetten. Dan hebben ze de meeste kans.’’
Tekst: Mike Boeschoten
Er zijn nog kaarten voor Ajax - Slavia Praag! Lees hier hoe je aan kaarten kunt komen en juich Ajax woensdag voorbij Slavia Praag >>