Menu
Tegenstander uitgelicht: Slovan Bratislava

Tegenstander uitgelicht: Slovan Bratislava

Ajax neemt het in de play-offs van de Europa League op tegen Slovan Bratislava. Een voor velen niet al te bekende tegenstander. Maar wat weten we wél van deze ploeg?

Vorig seizoen ondervond de selectie van Ajax aan den lijve hoe het is om tegen een Slowaakse tegenstander te spelen. Met MSK Zilina, dat met 1-0 klop kreeg in de ArenA, maakten de Amsterdammers kennis met stug Oostblokvoetbal. Dat Slovan afgelopen jaar kampioen werd van Slowakije, en een redelijke voorsprong op Zilina had aan het einde van de rit, bewijst dat onderschatting van deze opponent niet mogelijk kan zijn.

Slovan Bratislava viert dit jaar haar 90-jarig jubileum. Alle reden voor de club zich ten koste van Ajax te willen plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. De ploeg, die in de Europa Cup II-winst op FC Barcelona in 1969 (3-2) haar beste resultaat uit de clubhistorie kent, snakt naar Europees succes. Dat hoeft niet direct een finaleplaats te betekenen. Het bereiken van de groepsfase zou voor Slovan al een prestatie van formaat zijn. In Slowakije zijn ze immers niet verwend de laatste jaren. Het meest recente succes dateert van 1999. Na het behalen van de landstitel gaat het echter snel bergafwaarts met de club, die destijds niet goed geleid wordt. Torenhoge schulden sieren lange tijd het beleid bij Slovan, dat aan het begin van het nieuwe millennium bijna bankroet is. De van maffiapraktijken beschuldigde baas Peter Congrady oefent naar verluidt een verkeerde invloed uit op transfers en andere clubgerelateerde zaken. Dat heeft tot gevolg dat de ploeg in 2004 degradeert naar de tweede divisie.

In de weken na de degradatie wordt Congrady vermoord. Slovan krijgt een nieuwe eigenaar. De vermogende ex-politicus Ludovit Cernak komt aan het roer en binnen de kortste keren is Slovan terug op het hoogste niveau. De wederopstanding van de Hemelsblauwen werd vorig seizoen onder leiding van trainer Ladislav Pecko bekroond met de landstitel. De eerste in tien jaar tijd. In eigen land is de kwaliteit van Slovan momenteel onomstreden. De ploeg van de nieuwe coach Dušan Uhrin beschikt over veel geld en dus over goede spelers. Dat ondervond ook NK Zrinjski in de tweede voorronde van de Champions League. Het kreeg in het Tehelné Pole Stadium met 4-0 uit de zak. Onder meer door twee goals van de kopsterke spits Juraj Halenár en een treffer van de ervaren Braziliaan Rogerio Gaucho. Spelers waar Ajax rekening mee moet houden. Datzelfde geldt voor diens aanvoerder Samuel Slovák, de man met rugnummer tien, die de frontlinie in stelling moet brengen.

Omdat Olympiakos Piraeus in de derde voorronde te sterk was, wacht nu een ontmoeting met Ajax. Of de Slowaken de Amsterdammers pijn kunnen doen? Slovan zal het moeten hebben van haar teamdiscipline. In de eigen competitie speelt het weliswaar erg aanvallend, maar vooral in de ArenA zal Slovan het veld klein houden, ver terugzakken en hopen op een doeltreffende counter.


Tekst: Mike Boeschoten