Menu
Tegenstander uitgelicht: Sparta

Tegenstander uitgelicht: Sparta

Sparta heeft een hoge gunfactor en daarom zijn veel (nostalgische) voetballiefhebbers blij met de terugkeer van de traditieclub in de Eredivisie. De Rotterdammers hopen nu weer een vaste waarde en een blijvertje op het hoogste niveau te worden. Ajax.nl praat je in vijf alinea's helemaal bij over Ajax' eerste tegenstander in de competitie.

* Sparta is na zes jaar weer terug op het hoogste niveau. Het verblijf van de Rotterdammers in de Jupiler League werd gekenmerkt door een aantal magere jaren. Dieptepunt was de zestiende plaats in het seizoen 2013-2014. Onder Alex Pastoor, die vorig jaar zomer neerstreek op het Kasteel, krabbelde Sparta uiteindelijk weer op. De titel in de Jupiler League werd in de 33e speelronde gepakt tegen Jong Ajax. Daley Sinkgraven zorgde een kwartier voor tijd voor een schitterende gelijkmaker en leek daarmee het feestje van Sparta te gaan verstoren. In de laatste tien minuten sloeg de thuisploeg echter nog tweemaal toe en mocht de champagne ontkurkt worden.

*Thomas Verhaar kreeg vorig seizoen de Gouden Stier, de prijs voor beste speler van de Jupiler League. De vleugelaanvaller had met 24 goals en veertien assists een groot aandeel in het kampioen schap van Sparta. Komend seizoen debuteert Verhaar in de Eredivisie. De aanvaller is bezig aan zijn tweede periode bij Sparta, waar hij ook in de jeugdopleiding actief was. Tot een doorbraak kwam het niet, waarna Verhaar uiteindelijk bij de amateurs van VOC belandde. Twee jaar geleden haalden de Spartanen hem op bij de stadgenoot.

* De laatste twee ontmoetingen tussen Sparta en Ajax op het Kasteel kenden grote uitersten. In maart 2010 zegevierde Ajax met 0-3 in Rotterdam. Tien maanden eerder, op 3 mei 2009, boekte Sparta zijn grootste zege ooit op Ajax. Het werd 4-0. Na die forse nederlaag stapte toenmalig trainer Marco van Basten op.

* Nick Viergever genoot zijn opleiding bij Sparta en stroomde uiteindelijk door naar de hoofdmacht. De verdediger debuteerde in mei 2009 tegen NEC. Het seizoen erna kwam Viergever tot 29 optredens in de Eredivisie. Sparta degradeerde, maar Viergever bleef actief op het hoogste niveau. AZ pikte hem op en verkocht hem weer in de zomer van 2014 aan Ajax. Anwar El Ghazi heeft eveneens een verleden bij Sparta. De vleugelaanvaller stapte op zijn zeventiende over naar Ajax. Na één seizoen in de A1, met vooral een heel sterke eindfase, sloot El Ghazi aan bij de A-selectie.

* Zakaria El Azzouzi is door Ajax uitgeleend aan Sparta. Het is voor de spits zijn tweede uitleenperiode. Het tweede deel van vorig seizoen kwam hij namens FC Twente tot vier goals in dertien optredens. Ajax is er veel aan gelegen El Azzouzi te laten rijpen, aangezien hij nog tot medio 2020 onder contract staat.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst