Menu
Tegenstander uitgelicht: Sparta

Tegenstander uitgelicht: Sparta

Ajax neemt het zondag in de Amsterdam ArenA op tegen Sparta. Ajax.nl praat je in vijf alinea's helemaal bij over onze Rotterdamse tegenstander.

* Sparta is na zes jaar Jupiler League terug op het hoogste niveau. Het verblijf van de Rotterdammers in de tweede divisie van Nederland werd gekenmerkt door een aantal magere jaren. Dieptepunt was de zestiende plaats in het seizoen 2013-2014. Onder Alex Pastoor, die in de zomer van 2015 neerstreek op het Kasteel, krabbelde Sparta uiteindelijk weer op. De titel in de Jupiler League werd in de 33e speelronde van het seizoen 2015-2016 gepakt tegen Jong Ajax. Het Eredivisie-seizoen dat daarop volgde, begon met een thuiswedstrijd tegen Ajax. Ajax won het duel op het Kasteel met 1-3 door doelpunten van Davy Klaassen, Daley Sinkgraven en Mateo Cassierra.

* De belangrijke man aan de kant van Sparta dit seizoen is Loris Brogno. De aanvaller van de Rotterdammers zorgde in 18 Eredivisiewedstrijden voor maar liefst zeven goals en vier assists waardoor hij de meest productieve Spartaan is van de selectie. Vorig seizoen tekende de Belg uit Charleroi al voor zestien doelpunten in de Jupiler League.

* Nick Viergever genoot zijn opleiding bij Sparta en stroomde uiteindelijk door naar de hoofdmacht. De verdediger debuteerde in mei 2009 tegen NEC. Het seizoen erna kwam Viergever tot 29 optredens in de Eredivisie. Sparta degradeerde, maar Viergever bleef actief op het hoogste niveau. AZ pikte hem op waar hij uiteindelijk vier seizoenen zou spelen in de defensie van de Alkmaarders. In de zomer van 2014 werd Viergever verkocht aan Ajax waar hij inmiddels een vaste waarde is in de verdedigingslinie van trainer Peter Bosz.  

* Zakaria El Azzouzi is dit seizoen door Ajax uitgeleend aan Sparta. Het is voor de spits zijn tweede uitleenperiode. Het tweede deel van vorig seizoen kwam hij namens FC Twente tot vier goals in dertien optredens. Ajax is er veel aan gelegen El Azzouzi te laten rijpen, aangezien hij nog tot medio 2020 onder contract staat. In dit seizoen is El Azzouzi tot nu toe goed voor vijf goals en een assist uit achttien gespeelde wedstrijden.

* In 2009 vond de laatste editie van Ajax – Sparta plaats. Sparta had die middag weinig in te brengen tegen een sterk Ajax dat echter maken had met een probleem: scoren. De Amsterdammers, toen onder leiding van trainer Martin Jol, losten deze wedstrijd maar liefst 41 schoten maar kwamen niet tot een doelpunt. Het duel eindigde in 0-0.

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst