Menu
Tegenstander uitgelicht: Sparta Rotterdam

Tegenstander uitgelicht: Sparta Rotterdam

Sparta kan gezien de historie een zware middag verwachten in de Amsterdam ArenA. Maar deze wedstrijden zijn ook niet de confrontaties waarin voor de Rotterdammers de punten gepakt moeten worden. De Kasteelheren willen zich dit seizoen alleen maar zo snel mogelijk veilig spelen en gezien de kwaliteiten in de selectie moet dat lukken.

De club heeft vooral versterking op het defensieve vlak gezocht. Zo kwamen Emmanuel Boakye (Heracles Almelo en ex-Ajax), Donovan Slijngard (Ajax, was vorig jaar al gehuurd), de boomlange Tim Bakens (FC Volendam) en doelman Aleksander Seliga (NK Celje) over. Dat moet in eerste instantie leiden tot minder tegendoelpunten: de afgelopen seizoenen kregen de Spartanen respectievelijk 66, 76 en 66 goals tegen. Ook de ervaring van Ruud Knol en aanvoerder Sander van Gessel moet daarbij helpen.

Sparta zou het vandaag in eerste instantie zonder meegereisde fans moeten stellen, omdat de supportersvereniging een signaal wilde geven aan de verplichte buscombi’s. De directie zou ook thuisblijven, omdat zij zich solidair wilde opstellen met de supporters. De gemeente Amsterdam gaf echter toestemming aan de Sparta-aanhangers om op vrij vervoer naar de hoofdstad te komen. Zodoende kunnen ze gewoon vanuit de ArenA zien hoe hun talenten Kevin Strootman (begeerd door AZ en FC Utrecht) en Erik Falkenburg zich staande houden op het middenveld. Beiden zijn afkomstig uit de jeugdopleiding van Sparta en laat die nou net de Rinus Michels Award – voor beste Nederlandse kweekvijver – hebben binnengesleept. Ook de rappe Joshua John, Joey Godee en Nathan Rutjes komen uit de opleiding en zijn regelmatig in de basiself te vinden.

Het is deels ook gedwongen. De club heeft niet veel te spenderen en móet zodoende wel uit de eigen jeugd putten. De begroting ligt rond de 10,5 miljoen euro en daarmee houdt Sparta slechts Heracles Almelo (8,5), VVV-Venlo (7) en RKC Waalwijk (6) achter zich. Gek is het dan ook niet dat de club van een aantal grootverdieners af wil. Een vertrek van Strootman had wat meer financiële lucht gegeven, maar de Rotterdammers willen daar voorlopig niet aan. Langer dan één jaar lijkt de Ridderkerker echter niet te kunnen blijven, gezien zijn stormachtige ontwikkeling vorig seizoen.

Sparta kende een moeilijke seizoenstart. Er werd verloren van AZ en FC Twente, maar Willem II werd met 2-1 verslagen. Zodoende staat de ploeg van trainer Frans Adelaar op de veertiende plaats, twee plekken lager dan waar de club uiteindelijk wil eindigen. Wie aan Ajax - Sparta denkt, denkt gelijk aan de 9-0 overwinning in het jaar 2000/’01. Sowieso is het duel altijd een garantie voor doelpunten. Vanaf 2005/’06, het seizoen dat Sparta weer terugkeerde in de Eredivisie na drie jaar afwezigheid, wonnen de Amsterdammers met 6-0, 5-2, 6-2 en nogmaals 5-2.


Tekst: Michiel Bouwman
Foto: Pro Shots/Toin Damen