Menu
Tegenstander uitgelicht: Sparta

Tegenstander uitgelicht: Sparta

Sparta wil dit seizoen als twaalfde eindigen. Om dat te bewerkstelligen, zal de ploeg van trainer Foeke Booy de komende weken moeten gaan stijgen.

Vorig seizoen won Ajax met 6-2 van Sparta. Vorig seizoen won Ajax met 6-2 van Sparta.

Trainer Foeke Booy sprak voorafgaand aan het seizoen drie doelstellingen uit: constanter worden, minder tegengoals en minder gele kaarten krijgen. Na negen wedstrijden kan voorzichtig worden geconcludeerd dat zijn ploeg daar nog niet aan heeft voldaan. Constanter worden blijkt lastig voor Sparta. Een knappe 2-2 tegen Roda JC wordt gevolgd door een 6-0 nederlaag bij AZ en na de eerste overwinning van het seizoen tegen FC Utrecht (1-0), gingen de Rotterdammers een week later kansloos met 3-0 onderuit bij FC Groningen.

Toch lijkt het erop dat Booy het aardig voor elkaar heeft op Het Kasteel. Sinds Ruud Knol en Harald Wapenaar fit zijn, is er op het veld meer rust ontstaan. Samen met Arne Slot en Yuri Rose zijn zij de ervaren pionnen binnen de lijnen. Zij moeten de jonge jongens coachen en zorgen voor wat voetbalslimheid binnen de ploeg. Wat dat betreft is het voor Sparta een tegenvaller dat Sander van Gessel momenteel geblesseerd is. De 32-jarige middenvelder had eenzelfde rol kunnen spelen op het Rotterdamse middenveld, maar tegen FC Groningen liep hij een forse schouderblessure op, die hem wellicht tot de winterstop aan de kant houdt.

Mede door het wegvallen van Van Gessel krijgen jonkies als Kevin Strootman (18) en Erik Falkenburg (20) een kans van Booy. De middenvelders lieten in de afgelopen wedstrijden zien over kwaliteit te beschikken en in de toekomst van nog meer waarde te kunnen zijn voor Sparta. Dat geldt ook voor buitenspeler Joshua John, die in de Ajax-jeugd heeft gespeeld en met onvoorspelbare acties voor dreiging kan zorgen. Datzelfde kan Edouard Duplan aan de rechterkant. De Fransman was lange tijd een twijfelgeval op Het Kasteel, maar sinds zijn invalbeurt tegen Feyenoord – waarin hij de winnende goal van spits Rydell Poepon voorbereidde – is men meer overtuigd geraakt van zijn kwaliteiten. Afgelopen zondag tegen NEC kreeg Duplan dan ook een basisplaats van Booy.

Donovan Slijngard speelt op huurbasis bij Sparta. FOTO: PRO SHOTS/Toin Damen Donovan Slijngard speelt op huurbasis bij Sparta. FOTO: PRO SHOTS/Toin Damen

Tijdens dat duel werd Sparta weer met haar neus op de feiten gedrukt. Vijf dagen lang was er euforie in Rotterdam-West, vanwege de midweekse overwinning op grote broer Feyenoord. Tegen NEC bleek echter maar weer dat Sparta tegen iedere tegenstander scherp moet zijn, anders heeft de ploeg het moeilijk. NEC buitte het kwaliteitsverschil uit door met 0-2 te winnen op Het Kasteel. Wil Sparta van de vijftiende plaats afkomen, zal het de komende weken punten moeten gaan pakken.

Zondag keert Donovan Slijngard voor even terug in de Amsterdam ArenA. De 21-jarige linksback is dit seizoen door Ajax verhuurd aan Sparta, waar hij ervaring in de Eredivisie opdoet.

Wie hebben er de afgelopen dagen sms’jes van je ontvangen?
,,Vurnon Anita, Javier Martina en Kenneth Vermeer. Zij zijn de jongens uit de huidige Ajax-selectie met wie ik nog veel contact heb. We hebben elkaar een beetje warm zitten maken voor deze wedstrijd. Ik heb er veel zin in.’’

Hoe bijzonder is het voor jou om te spelen tegen de jongens met wie je in de voorbereiding nog een team vormde?
,,Dit is voor mij een wedstrijd met speciale gevoelens. Maar het is niet zo dat ik slechts op tachtig procent zal spelen, omdat ik bij Ajax onder contract sta. Vandaag ben ik Spartaan, geen Ajacied.’’

Hoe kan Sparta vandaag een goed resultaat neerzetten?
,,Wij zullen moeten bikkelen. Ajax is het aan haar stand verplicht te winnen van ons, dus wij moeten gewoon keihard werken. Er vol voor gaan en dan hopen op een counter, want we hebben veel snelheid voorin.’’

Tekst: Bas Abresch