Menu
Tegenstander uitgelicht: Spartak Moskou

Tegenstander uitgelicht: Spartak Moskou

Met negen landstitels tussen 1992 en 2001 domineerde Spartak Moskou de Russische competitie in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het was de tijd dat de topclub in eigen land vergeleken werd met Ajax, omdat het de successen aaneenreeg met zelf opgeleid talent en goed gescoute aankopen.

Grote man achter de glorieperiode van Spartak was Oleg Romantsev. De negenvoudige Russische international diende de hoofdstedelijke topclub als speler 180 duels tussen 1976 en 1983 en werd zes jaar na beëindiging van zijn actieve carrière hoofdcoach van de club van zijn hart. Zijn tweede dienstverband bij Spartak duurde tot 2003 (401 duels), een periode waarin hij het hoofdtrainerschap de laatste tien jaar ook nog combineerde met het presidentschap van de club. Naast negen landstitels leverde zijn ambtstermijn vier Russische bekers en halve finaleplaatsen op in de Europa Cup 1, Europa Cup 2 en UEFA Cup. En dat allemaal met zelfgekweekte en tot gerespecteerde internationals uitgegroeide spelers als Ilya Tsymbalar, Andrey Tikhonov en Egor Titov. De beslissing om zijn dubbelrol in 2003 op te geven, leidde het einde van het succestijdperk in. Romantsev wilde zich concentreren op het technische gedeelte van Spartak en niet langer president zijn. Hij verkocht zijn club aan oliemagnaat Andrei Chervichenko, met wie hij zich binnen enkele maanden brouilleerde. Gevolg: Romantsev werd zonder mededogen buiten de deur gezet. Een jaar na de koop wilde Chervichenko alweer af van zijn speeltje. LUKoil - het bedrijf van oliebaron Leonid Fedun - werd voor 50 miljoen euro grootaandeelhouder.

Marek Suchy speelde in het verleden al eens met Slavia Praag tegen Ajax. Marek Suchy speelde in het verleden al eens met Slavia Praag tegen Ajax.

Met de komst van het grote oliegeld verloochende Spartak al snel de cultuur van de club. Eigen jong talent kreeg geen tijd meer om te rijpen en dure aankopen moesten voor snel succes zorgen. Zodra dat uitbleef, vloog weer een trainer de laan uit. Nevio Scala, Aleksandr Starkovs, Vladimir Fedotov, Stanislav Cherchesov en Michael Laudrup kunnen erover meepraten. Tussen 2003 en 2009 werden zij allemaal even snel aangenomen als ontslagen.

Na een paar jaar aanmodderen zag Fedun in dat hij een doodlopend pad bewandelde. Daarom bedankte hij sportief directeur Sergey Shavlo in 2007 voor bewezen diensten en verving hem door Valery Karpin (42). De clubeigenaar raakte zo onder de indruk van de ideeën van de ex-international, oud-speler van Spartak en voormalig Russisch Voetballer van het jaar (1999) dat hij hem in april 2009 ook het trainerschap toevertrouwde. Sinds het Spartak-hart van Karpin spreekt in Moskou, is de club teruggekeerd naar zijn oude waarden. Tot grote vreugde van Romantsev (57), die in 2009 onmiddellijk ‘ja’ zei op Karpins vraag om als diens klankbord te fungeren.

Met de twee clubiconen aan het roer heeft het aantal Russische spelers eindelijk weer de overhand in de selectie van Spartak. Langzaamaan wordt er gebouwd aan een nieuw topteam, dat bij elkaar te houden is met het oliegeld van Fedun. De eerste landstitel sinds 2001 en nieuw Europees succes liggen binnen handbereik. Als dat maar niet opnieuw ten koste gaat van Ajax, zoals bij de vorige en tot nu toe enige Europese ontmoeting tussen beide teams in 1998 (1-3 en 1-0 verlies), in de kwartfinale van de UEFA Cup. Daar weet Frank de Boer nog alles van...

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: Ajax.nl/Spartak Moskou