Menu
Tegenstander uitgelicht: Standard Luik

Tegenstander uitgelicht: Standard Luik

Ajax is al zeker van de groepswinst en dus staat donderdagavond voor de Ajacieden vooral de spreekwoordelijke eer op het spel. Hoe anders is dat voor gastheer Standard Luik, dat hoopt zich als nummer twee van poule G eveneens te verzekeren van Europese overwintering.

* Standard Luik staat in de competitie teleurstellend zevende en dat komt met name door de matige prestaties op vreemde bodem. De roodhemden verzamelden voor eigen publiek negentien punten, een prima aantal, maar in uitwedstrijden slechts zes. Afgelopen zondag leek Standard op weg naar de tweede uitzege van het seizoen, maar het duel tegen rivaal Charleroi werd na 68 minuten gestaakt vanwege ongeregeldheden van beide supportersgroepen. De club uit Luik leidde toen met 1-3. Het is nog niet bekend of er sancties volgen.

* Standard is dus de huidige nummer twee van groep G en hoopt na de jaarwisseling voor de derde keer in de knock-outfase van de Europa League van de partij te zijn. Daarvoor dient het hetzelfde of beter te presteren dan concurrent Celta de Vigo. Beide ploegen verzamelden zes punten uit vijf duels, maar Standard heeft een iets beter doelsaldo: +2 tegenover +1. Celta gaat in de slotronde op bezoek bij Panathinaikos, tegen wie beide ploegen hun enige overwinning boekten. Het gebeurde overigens slechts twee keer dat een club met één zege de knock out-fase van de Europa League wist te bereiken. Dat lukte AZ in 2011 en Napoli een jaar eerder.

Eyong Enoh stond tussen 2008 en 2013 onder contract bij Ajax.
Eyong Enoh stond tussen 2008 en 2013 onder contract bij Ajax.

* Sinds begin september heeft Standard een nieuwe trainer. Een matige seizoensstart werd Yannick Ferrera fataal en Aleksandar Jankovic werd aangesteld als vervanger. Hij kwam over van KV Mechelen. Jankovic begon uitstekend met tien punten uit de eerste vier duels, maar kon uiteindelijk de wisselvalligheid niet uit het spel verbannen. De coach is overigens een bekende van Nemanja Gudelj. De twee kennen elkaar van Servië onder 21, waarvan Jankovic enkele jaren trainer was.

* Standard Luik heeft de laatste jaren in Europees verband bescheiden antecedenten. Het grootste Europese succes dateert van 1982, toen de finale van de Europa Cup ll werd bereikt. Daarin bleek de Spaanse grootmacht Barcelona net te sterk: 1-2. Het jaar daarvoor was ook al de halve finale van de UEFA Cup gehaald. Standard hoopt nu voor het eerst sinds vijf jaar weer eens Europees te overwinteren.

* Standard Luik stond zeven keer eerder tegenover een Nederlandse opponent. Viermaal werden de degens gekruist met Feyenoord, de ploeg die in 1973 in Luik werd verslagen. Het bleek meteen de enige overwinning op de noorderburen. Ook een dubbele ontmoeting met AZ en een bezoek aan Ajax boden geen soelaas. Eind september kroonde Kasper Dolberg zich tot matchwinner: 1-0.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots