Menu
Tegenstander uitgelicht: Standard Luik

Tegenstander uitgelicht: Standard Luik

Ajax speelt donderdagavond zijn eerste thuisduel in de groepsfase van de Europa League. Tegenstander is Standard Luik. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Standard Luik eindigde vorig seizoen in de competitie teleurstellend als zevende, maar verdiende een Europees ticket door het winnen van de beker. In de finale werd het Club Brugge van Stefano Denswil verslagen. Overigens kan Standard bekerprolongatie alweer vergeten. De roodhemden blameerden zich vorige week door in de zestiende finale bij de amateurs van Geel te verliezen. Bij Standard speelt nu voor het derde seizoen Eyong Enoh, die tussen 2008 en 2014 onder contract stond bij Ajax. De Kameroener kwam tot 149 wedstrijden en veertien goals.

* Standard Luik heeft sinds begin van de maand een nieuwe trainer. Yannick Ferrera lag al een tijdje onder vuur en een matige seizoensstart werd hem uiteindelijk fataal. Standard startte de competitie met zes punten uit vijf duels. Aleksandar Jankovic werd aangesteld als vervanger. Hij kwam over van KV Mechelen. Jankovic is een bekende van Nemanja Gudelj. De twee kennen elkaar van Servië onder 21, waarvan Jankovic enkele jaren trainer was.

* De hand van Jankovic is direct zichtbaar. Onder zijn leiding pakte Standard tien punten uit vier duels. Bovendien werd drie keer de nul gehouden. Met vijf tegengoals en evenzovele clean sheets heeft Standard de minst gepasseerde defensie van de Jupiler League Pro League. Afgelopen weekend werd met 3-0 gewonnen van Eupen. Komende zondag wacht de topper tegen Anderlecht, dat samen met Standard en nog twee andere clubs gedeeld tweede staat. De achterstand op koploper Zulte-Waregem bedraagt vier punten.

* Standard Luik heeft de laatste jaren in Europees verband bescheiden antecedenten. Het grootste Europese succes dateert van 1982, toen de finale van de Europa Cup ll werd bereikt. Daarin bleek de Spaanse grootmacht Barcelona net te sterk: 1-2. Het jaar daarvoor was ook al de halve finale van de UEFA Cup gehaald. Standard hoopt nu voor het eerst sinds vijf jaar weer eens Europees te overwinteren. De groepsfase werd afgetrapt met een 1-1-remise voor eigen publiek tegen Celta de Vigo.

* Op Nederlands grondgebied wist Standard nog nooit te winnen. De club stond zesmaal tegenover een Nederlandse opponent. Viermaal werden de degens gekruist met Feyenoord, de ploeg die in 1973 in Luik werd verslagen. Twee bezoeken aan de Rotterdamse Kuip en één aan Alkmaar leverden steeds geen punt(en) op.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Erik Pasman