Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Vitesse heeft een roerige eerste seizoenshelft achter de rug, waarin sportieve prestaties achterwege bleven en de vuile was op straat kwam te liggen. De clubleiding zette trainer Hans Westerhof op non-actief. Clubicoon Theo Bos nam het roer over.

Leonardo vecht om de bal. De Braziliaan viel tijdens de vorige editie in Arnhem in, maar kon niet voorkomen dat het 2-2 werd. Leonardo vecht om de bal. De Braziliaan viel tijdens de vorige editie in Arnhem in, maar kon niet voorkomen dat het 2-2 werd.

Onder Bos is Vitesse het tweede deel van de competitie goed uit de startblokken geschoten. De oud-verdediger behaalde uit vier wedstrijden zeven punten en dat is een meer dan goed gemiddelde, aangezien de club voor de winterstop slechts vijftien punten bij elkaar sprokkelde. De ras-Arnhemmer heeft een duidelijke voetbalvisie, maar zijn belangrijkste daad was het terugbrengen van de logica bij de geelzwarten. Hij gooide het ingewikkelde strijdplan van 4-2-3-1 overboord en koos voor een 4-4-2-variant. En niet zonder succes.
Met de poppetjes op de juiste plaats gaf de door Bos bedachte tactiek tegen FC Twente al een eerste houvast. Vitesse verloor weliswaar (2-1), maar de oefenmeester had een goed georganiseerd spelend elftal gezien. De streekderby (0-0) met NEC versterkte dat gevoel. ,,Het enige wat nog ontbreekt zijn doel- en daaraan gekoppeld winstpunten’’, aldus Bos.
Met twee zeges op rij tegen Willem II (0-2) en sc Heerenveen (1-0) gaf de selectie van Vitesse gehoor aan de oproep van haar trainer. Het duel met Ajax gaat men in Arnhem dan ook met vertrouwen tegemoet. Mede gesterkt door de komst van schutter Lasse Nilsson (hij is op huurbasis overgekomen van Saint-Etienne) hoopt Vitesse te stunten. Tegen het matig presterende Ajax van de laatste weken liggen er kansen op een overwinning. Onderschatting is echter uit den boze. Niet zo lang geleden ontbrak op het veld namelijk nog elke vorm van cohesie bij de Arnhemmers en rommelde het weer als vanouds in de Gelderse hoofdstad.
Bruno Silva en Alexander Büttner vechten een verbeten duel uit. Bruno Silva en Alexander Büttner vechten een verbeten duel uit.

Het seizoen 2008/2009 begon voortvarend voor Alexander Büttner. De 19-jarige aanvaller speelde zich onder trainer Hans Westerhof in de basis bij Vitesse en viel op door zijn wervelende spel. Door de komst van Theo Bos moet hij zich opnieuw bewijzen.
Van basisspeler naar bankzitter, dat is een bittere pil.
,,Dat valt reuze mee. In de eerste helft van dit seizoen heb ik meer gespeeld dan ik had verwacht. Ik ben hartstikke jong en leer nog altijd heel veel; ook nu ik er naast sta. De trainer kiest op dit moment voor ervaring, maar heeft wel aangegeven dat ik goed bezig ben. Door hard te werken moet ik weer een basisplaats zien af te dwingen. Als voetballer weet je nu eenmaal dat een elftal niet het hele seizoen met dezelfde basiself kan voetballen. Ik laat mijn koppie daarom écht niet hangen.”
Heb je een verklaring voor de ommezwaai bij Vitesse?
,,Iedereen werkt op dit moment hard om punten te pakken. Voor de winterstop stonden we te laag op de ranglijst en daar moest verandering in komen. Of dit te maken heeft met de nieuwe trainer, weet ik niet. Geluk speelt hierin ook een belangrijke rol. Ballen die er eerst niet ingingen, worden nu wel doelpunten.”
Kan dit Vitesse ook van Ajax winnen?
,,Vooral in het Gelredome hebben we laten zien dat we goed kunnen spelen. Iedereen, ook Ajax, kan daar geklopt worden. Natuurlijk leeft bij ons het besef dat Ajax aan een mindere reeks bezig is. Maar onderschatten mag je ze nooit. Ook zij zullen vol voor de winst willen gaan. Ik verwacht dan ook een spannende partij.”
Je hebt in de jeugd van Ajax gezeten. Heeft dit duel nog een extra lading voor jou?
,,Een wedstrijd tegen een grote club voetballen is altijd speciaal. Dat geldt denk ik voor elke speler. Maar het is te lang geleden om dit duel gevoelsmatig belangrijker te vinden dan andere.’’
Tekst: Maarten Dekkers