Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Vitesse wil dit seizoen dolgraag het hoofd boven water houden. Door het beperkte budget en het noodgedwongen afscheid nemen van een groot aantal ervaren spelers, is moeilijk in te schatten hoe de Arnhemmers er nu precies voor staan Ze begonnen het seizoen in ieder geval met een keurige overwinning op concurrent ADO Den Haag.

De ambities in Arnhem waren jarenlang torenhoog. Bij de geelzwarten denkt men vaak met weemoed terug aan de gouden periode van weleer. Eind jaren negentig en in het begin van deze eeuw streed Vitesse seizoen na seizoen serieus mee om de bovenste plaatsen en Europees voetbal. Maar omdat de doelstellingen niet altijd behaald werden, moest de club de afgelopen seizoenen op de vervelende blaren zitten. Het geld raakte op en de sportieve doelen moesten worden bijgesteld. Nu is de uitdaging helder: overleven in de Eredivisie.

Realisme voert daarin de boventoon. Vitesse was de club met vaak verrassende en exotische namen, maar die tijd is voorbij. Met ingang van dit seizoen hebben de Arnhemmers afscheid genomen van enkele oude namen. Paul Verhaegh, Claudemir, Santi Kolk, Onür Kaya, Giovanni Gravenbeek, Ronald Graafland en Nicky Hofs vertrokken. Jongens die absoluut hun waarde hebben bewezen, maar ook toe waren aan een andere omgeving. Vitesse maalde er daarnaast niet om, dat er enkele salarissen van de kostenpost konden worden geschrapt. Buiten hen lijkt de kans groot dat doelman Piet Velthuizen ook binnenkort verkast. De international staat in de belangstelling van clubs uit binnen- en buitenland en Vitesse kan de opbrengst goed gebruiken.

Lasse Nilsson is een van de ervaren spelers bij Vitesse. Lasse Nilsson is een van de ervaren spelers bij Vitesse.

Omdat Kevin van Diermen en Sinan Kaloglu er zeker nog tot de winter uitliggen met zwaar knieletsel, is het de vraag wie nu de kar moet trekken bij Vitesse. Dalibor Stevanovic (25), Civard Sprockel (27), Lasse Nilsson (28) en Rogier Molhoek (29) lopen al een tijdje mee. Deze basis wordt aangevuld met Internazionale-huurling Luca Caldirola en talent uit eigen jeugd. Eloy Room, Gino Felixdaal, Alexander Büttner, Gino Felixdaal, Wiljan Pluim, Davy Pröpper en Marco van Ginkel zijn de namen van de Arnhemse toekomst.

Het woord dat trainer Theo Bos dit seizoen regelmatig door zijn hoofd zal schieten, is: wisselvalligheid. Een kenmerk van werken met jeugd in de topsport. Bos heeft in het verleden bovendien bewezen goed met jeugd te kunnen werken. Daarnaast spreekt iedereen bij en rondom de club van een ‘positieve sfeer’. Dat bleek in het eerste duel van de nieuwe jaargang. De Arnhemmers kwamen thuis met 1-0 achter tegen ADO Den Haag, maar toonden veerkracht. Vijf tellen voor rust schoot Pluim raak en in de tweede helft mikte Nilsson twee maal goed vanaf elf meter. Vitesse is door de vele wisselingen een onvoorspelbare tegenstander geworden, die op allerlei manieren kan verrassen.

Ajax - Vitesse begint zaterdag om 18.45 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor het duel geldt vrije verkoop. Je hebt dus géén ClubCard nodig!

Tekst: Upton Park/Patrick Leemans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en ProShots

Bestel hier je kaarten voor Ajax - Vitesse