Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Bijna twee maanden geleden rolde Ajax het arme Vitesse op in het eigen Gelredome: 1-5. Marko Pantelic was met drie treffers de grote man. Maar zondag kan dat zomaar anders lopen, want de Arnhemmers zijn een onberekenbare ploeg.

Het is dit seizoen vaak lastig de lippen op elkaar te houden als supporter van Vitesse. Euforie wisselt snel af met ongeloof. Na negen speelrondes stonden de Arnhemmers zevende. Maar daarna volgde er een mindere serie: een 4-0 nederlaag bij NAC Breda, 0-2 tegen Heracles Almelo en als onbetwist dieptepunt de 1-5 oorwassing op eigen veld door FC Groningen in de KNVB beker.
Begin december echter pakten trainer Theo Bos en zijn manschappen drie punten in Alkmaar tegen AZ (1-2), werd FC Utrecht in bedwang gehouden (2-2), het hooggeklasseerde Heracles Almelo op het eigen kunstgras gedeclasseerd (1-2) en van koploper PSV knap een puntje afgesnoept: 0-0. Tussendoor werd de beladen derby tegen NEC verloren (2-1) en onlangs kwam de ploeg op vreemd terrein niet verder dan een 1-1 bij Sparta Rotterdam. Tegen VVV-Venlo ging Vitesse zelfs met 2-0 onderuit.

De geelzwarten blijven dus in uitersten hangen. Goede resultaten wisselen af met onnodig puntenverlies. Ajax is hiermee direct gewaarschuwd. Want ondanks de eerdere 1-5 deed Vitesse het in alle andere wedstrijden tegen topploegen zeer naar behoren. Vanwaar die wisselvalligheid? Voor een antwoord op die vraag moeten we zo’n twee jaar terug in de tijd. Vitesse stond op de rand van de financiële afgrond en moest kiezen: failliet gaan, of fórs bezuinigen. Gevolg was dat er niet langer, zoals in het verleden, grote aankopen konden worden gedaan. Belangrijkste speerpunt werd de jeugdopleiding. Twee jaar geleden bestond de selectie nog uit twaalf buitenlandse spelers, van wie zes van buiten de Europese Unie. Anno 2010 lopen er nog maar vijf buitenlanders, van wie twee niet-EU-spelers. ,,En het belangrijkste: zo’n zestig procent van de selectie bestaat uit zelfopgeleide spelers,’’ aldus een trotse technisch directeur Marc van Hintum. ,,Een absoluut unicum voor Vitesse.’’

Piet Velthuizen en Nick Hofs zijn de bekendste voorbeelden van door Vitesse zelf opgeleide spelers. Daarnaast vallen Kevin van Diermen en Wiljan Pluim, die deze jaargang een basisplaats afdwongen, op als kweek uit de eigen jeugdopleiding. Ook vlak achter de eerste elf hikt een horde jeugdspelers tegen speeltijd aan. En dat is nu juist de oorzaak van de wisselvallige prestaties, zo beseft ook Van Hintum. ,,Werken met jeugd brengt dat met zich mee. Dat zie je dit seizoen duidelijk.’’

Vitesse bezette in de eerste seizoenshelft zowat elke positie op de ranglijst tussen plek 7 en 17. Maar daar ligt de club niet wakker van. ,,We konden niet anders. Natuurlijk kijken wij met een jaloers oog naar FC Twente. Zij hebben wél de middelen om jongens als Bryan Ruiz te halen,’’ zegt Van Hintum. De graag gewilde balans in het team en daarmee constante prestaties heeft de club deels gevonden met het vastleggen van oud-Ajacied Serginho Greene tot medio 2010. Sinds de komst van ,,het ontbrekende puzzelstuk’’, zoals Theo Bos hem omschreef, loopt het beter in Arnhem.

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Upton Park