Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Vitesse bevindt zich momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De Arnhemse hemelbestormers willen dit seizoen graag weer een rol van betekenis spelen in de Eredivisie, maar vooralsnog krijgen deze ambities geen gestalte.

Met een batterij nieuwe namen begon Vitesse hoopvol aan het seizoen 2008-2009. De ploeg uit Arnhem versterkte zich met Eredivisiewaardige spelers zoals Nicky Hofs, Rogier Molhoek, Julian Jenner, Niklas Tarvajärvi, Alfred Schreuder en Frank van der Struijk. Dat Vitesse in de clubiconen Theo Janssen (FC Twente) en Remco van der Schaaf (FC Burnley) twee bepalende spelers verloor, was geen reden voor de aanhang om te twijfelen aan de kracht van de selectie. Vitesse zou zich weer laten gelden in Nederland.

Een blik op de ranglijst geeft echter een ander beeld. Met een zeventiende plaats doet Vitesse zichzelf tekort. De seizoensouverture tegen FC Groningen legde bloot wat de criticasters tijdens de voorbereiding van de geel-zwarten al hadden waargenomen. Het elftal van trainer Hans Westerhof was ook tegen de Groningers verre van een geoliede machine. De 4-0-thuisnederlaag kwam dan ook hard aan.

De terugkeer in de basis van Sébastien Sansoni en Rogier Molhoek voor het duel met De Graafschap (beiden waren geschorst tegen FC Groningen) werd door iedereen met een Vitesse-hart dan ook met open armen ontvangen. De ervaring van dit tweetal moest in de streekderby het verschil maken. Maar ook in Doetinchem ging het mis. Jason Oost velde de Arnhemse dadendrang door een strafschop te benutten.

De bij Vitesse gepredikte rust begon na de twee opeenvolgende nederlagen barsten te vertonen. Het duel met Sparta van vorige week was cruciaal om deze te lijmen. Met de van Feyenoord overgekomen Hofs voorop in de strijd, speelde Vitesse zeker de eerste 45 minuten niet slecht. De ploeg creëerde kansen en de eerste overwinning van het seizoen was in de maak. Na de openingsgoal van talent Ricky van Wolfswinkel leken de gekoesterde drie punten binnen, maar Vitesse moest na negentig minuten voetbal toch genoegen nemen met een punt. Overigens terecht, want Sparta liet in de tweede helft zien zeker niet minder te zijn.

Hans Westerhof keert zondag terug in de Amsterdam ArenA. FOTO: PROSHOTS. Hans Westerhof keert zondag terug in de Amsterdam ArenA. FOTO: PROSHOTS.

Trainer Hans Westerhof, die zondag weer voet zet in de ArenA, zag vorige week wel een Vitesse dat vocht voor een overwinning. De ervaring van de geboren Achterhoeker leert dat een seizoen gespeeld wordt over 34 wedstrijden. Zorgen maakt hij zich dan ook niet. Al vreten verliespartijen wel aan het zelfvertrouwen van de spelersgroep.

Westerhof was tussen 1997 en 2000 actief bij Ajax als hoofd jeugdopleiding en maakte het seizoen 1999-2000 af als interim-trainer na het ontslag van Jan Wouters. Hij verwacht tegen zijn oude club geen eenvoudige wedstrijd, maar ziet wel kansen. ,,Ajax is een tegenstander die niet makkelijk is te verslaan", aldus Westerhof. ,,De club strijdt normaal gesproken altijd mee om het kampioenschap. Dat is dit seizoen niet anders. Het zal voor ons een pittige wedstrijd worden. Maar als je tegen Ajax goed speelt, geeft dat de ploeg ook weer het nodige vertrouwen. We zijn niet bij voorbaat kansloos.’’

Ajax maakt in de eerste periode onder Marco van Basten een redelijk goede indruk, vindt Westerhof. ,,De ploeg speelt compact en in de UEFA Cupwedstrijd tegen Borac vond ik ze zeer goed voetballen. Het leek zelfs van een leien dakje te gaan. Tegen Feyenoord haalden ze in de Kuip ook een goed niveau, maar Ajax is niet onverslaanbaar. Dat heeft de wedstrijd tegen Willem II uitgewezen.’’

Vitesse was woensdagavond al in de buurt van de ArenA. De Arnhemmers speelden in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi tegen de amateurs van Ajax. Vitesse won met 0-2, maar ook in dat duel kon de ploeg van Westerhof nog niet overtuigen.