Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Als er één ploeg in de Eredivisie in goede vorm verkeert, dan is het Vitesse wel. De Arnhemmers wonnen vorige week met 5-1 bij PEC Zwolle en zegevierden daarvoor met 5-0 tegen FC Groningen. Vitesse kan zodoende de eerste club buiten de traditionele top drie worden die driemaal op rij minimaal vijf keer scoort. Gezien Ajax' defensieve zekerheid lijkt dat een utopie, maar dat Vitesse een ploeg is om rekening mee te houden, moge duidelijk zijn.

Vitesse – Ajax belooft op voorhand een interessante krachtmeting te worden. Niet alleen vanwege de stand op de ranglijst – Ajax staat eerste en Vitesse vijfde – maar ook vanwege de wapens van beide ploeg. De Arnhemmers hebben met 22 goals uit negen wedstrijden de productiefste ploeg van de Eredivisie. Ajax beschikt op zijn beurt met vier goals over de minst gepasseerde defensie.

Trainer Peter Bosz heeft zijn zaakjes prima op orde, hoewel hij er vanwege een schorsing tegen Ajax niet bij is. De coach levert vrijwel ieder seizoen weer een knappe prestatie door ondanks de nodige mutaties van Vitesse weer een leuk voetballend elftal te maken. Vanwege de goede verstandhouding met Chelsea worden regelmatig grote talenten in Arnhem gestald om ervaring op te doen. Dit seizoen zijn dat onder meer Dominic Solanke, Lewis Baker, Isaiah Brown en Nathan. 

Slechte loting
Vitesse is de laatste vier jaar weer een vaste waarde in de subtop van de Eredivisie. Vorig seizoen eindigde de ploeg als vijfde en werd via de play-offs een Europees ticket veilig gesteld. Vitesse rekende eerst af met PEC Zwolle, en vervolgens overtuigend met sc Heerenveen. De Arnhemmers hadden vervolgens pech met de loting. Het sterke Southampton kwam uit de koker rollen en bleek in de derde voorronde van de UEFA Europa League, waarin beide teams instroomden, veel te sterk. Na een 3-0 nederlaag in Engeland verloor Vitesse ook in eigen huis: 0-2. 

Het bleek meteen de laatste nederlaag in eigen huis, want de vier competitieduels dit seizoen werden allemaal gewonnen. Uit gaat het een stukje moeizamer met vijf punten uit vijf duels, al werd vorige week dus overtuigend bij PEC Zwolle de eerste overwinning op vreemde bodem geboekt . Vitesse is momenteel de huidige nummer vijf van de Eredivisie, met vijf punten achterstand op gedeelde koplopers Ajax en Feyenoord. 

Bekertreffen
Ajax lijkt op basis van de stastistieken een lastig middagje tegemoet te gaan. Vitesse won sinds de eeuwwisseling zeven keer van Ajax. Enkel FC Utrecht slaagde vaker in die opzet. Pijnlijk was het bekertreffen in december, vlak voor de winterstop. Vitesse zegevierde in de ArenA met liefst 0-4. Twee maanden later, toen in het Gelredome, werd wederom van de hoofdstedelingen gewonnen. Uros Djurdjevic besliste de laatste Vitesse - Ajax met een goal in de slotfase. 

De laatste overwinning van Ajax dateert van mei 2012. Het werd toen 1-3. Nick Hofs opende de score voor Vitesse, maar kort voor rust maakte Dmitry Bulykin gelijk. André Ooijer en Jan Vertonghen stelden vervolgens de Amsterdamse zege veilig. In Ajax' tweeduizendste wedstrijd in de Eredivisie jagen de Ajacieden op een zelfde resultaat, al zal Vitesse - de ploeg met al negen doelpuntenmakers dit seizoen - daar anders over denken. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst