Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Ajax speelt zondag tegen Vitesse en hoopt de eerste thuisoverwinning van het seizoen te boeken. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Opvallendste nieuwkomer bij Vitesse is Ricky van Wolfswinkel. De spits keerde na zeven jaar terug bij de club waar hij de opleiding doorliep en uiteindelijk het eerste elftal haalde. Van Wolfswinkel koos vervolgens voor een transfer naar FC Utrecht en speelde daarna in het buitenland voor Sporting Lissabon, Norwich City, Saint-Etiénne en Real Betis. De 27-jarige spits is met drie goals clubtopscorer.

* Vitesse heeft – net als vorig jaar onder Peter Bosz – na vier wedstrijden zeven punten. Hetzelfde puntentotaal als Ajax. De ploeg startte overtuigend in Tilburg, waar het tegen Willem ll halverwege met 0-4 leidde. Uiteindelijk werd in de tweede helft nog een tegendoelpunt geïncasseerd. Vitesse ging vervolgens in eigen huis onderuit tegen ADO Den Haag, maar pakte wel de volle buit bij Roda JC. De laatste wedstrijd leverde een remise tegen FC Utrecht op: 1-1. Zes van de zeven punten behaalde Vitesse dus op vreemde bodem.

* Sinds dit seizoen zwaait Henk Fraser de scepter bij Vitesse. Hij is de opvolger van Rob Maas, die slechts een halfjaar als eindverantwoordelijke fungeerde. Maas nam na het vertrek van Peter Bosz naar Maccabi tel Aviv het stokje over, maar kreeg Vitesse niet aan het draaien. Een teleurstellende negende plaats deed hem na afloop van de laatste wedstrijd tegen FC Twente besluiten om te stoppen. Aanleiding was het mislopen van de play-offs.

*Ajax – Vitesse is toe aan zijn 37e editie, waarvan de 32e in competitieverband. Ajax zegevierde in de Eredivisie 26 keer en vijfmaal verlieten de Arnhemmers de hoofdstad met de volle buit. Opvallend genoeg eindigde Ajax-Vitesse nog nooit doelpuntloos. In 32 van de 37 onderlinge ontmoetingen werden telkens minimaal twee doelpunten gemaakt.

* Peter Bosz heeft een verleden als speler en als trainer bij Vitesse. Hij was tweeënhalf jaar coach van de Gelderlanders en kwam tussen 1981 en 1984 tot 81 duels en twee doelpunten in de Eerste Divisie. Bosz wacht nog op zijn eerste overwinning in de Amsterdam ArenA als coach van Ajax (G3, V1). Als bezoekende coach was Bosz in Amsterdam succesvoller. Hij zegevierde in de Eredivisie tweemaal op bezoek bij Ajax en deelde in december 2014 met Vitesse een mokerslag uit aan Ajax in de achtste finale van de KNVB Beker. Het werd 0-4 en Bertrand Traoré scoorde tweemaal.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst