Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Ajax gaat morgen in de 23ste speelronde van de Eredivisie op bezoek bij Vitesse. De Arnhemse club, waar Ajax-trainer Peter Bosz van 2013 tot 2016 trainer was, bevindt zich op dit moment op de zevende plaats op de ranglijst. Ajax.nl praat je in vijf alinea’s bij over Ajax’ volgende opponent.

* Sinds dit seizoen zwaait Henk Fraser de scepter bij Vitesse. Hij is de opvolger van Rob Maas, die slechts een halfjaar als eindverantwoordelijke fungeerde. Maas nam na het vertrek van Peter Bosz naar Maccabi Tel Aviv het stokje over, maar kreeg Vitesse niet aan het draaien. Een teleurstellende negende plaats, en daarmee het mislopen van de play-offs, deed hem na afloop van de laatste wedstrijd van vorig seizoen tegen FC Twente besluiten om te stoppen.

* Ajax ging in het verleden 31 keer eerder op bezoek bij de Arnhemmers. Van deze wedstrijden wist Ajax er slechts 10 te winnen. De laatste overwinning in het GelreDome werd behaald in het afgelopen seizoen. De Amsterdammers wonnen toen met 1-3 door doelpunten van Viktor Fischer, Riechedly Bazoer en Lasse Schöne. Valeri Qazaishvili scoorde namens de Vitessenaren.

* Bertrand Traoré heeft als enige Ajax-speler een verleden bij de club uit Arnhem. De speler uit Burkina Faso werd door Chelsea in januari 2014 verhuurd aan Vitesse. In de anderhalf seizoen die hij speelde maakte Traoré in 51 duels voor de geel-zwarten 20 doelpunten. Na een jaar bij Chelsea te hebben gespeeld werd Traoré in de zomer van 2016 voor een seizoen verhuurd aan Ajax.

* Vitesse hield in de laatste zestien thuisduels in de Eredivisie slechts één keer de nul. Ondanks deze statistiek is de ploeg van Henk Fraser dit seizoen nog ongeslagen in thuisduels met minder dan 55% balbezit.

* Peter Bosz heeft een verleden als speler en als trainer bij Vitesse. Hij was tweeënhalf jaar coach van de Gelderlanders en kwam tussen 1981 en 1984 tot 81 duels en twee doelpunten in de Eerste Divisie. Als trainer van Vitesse zegevierde hij in de Eredivisie tweemaal op bezoek bij Ajax en deelde in december 2014 met Vitesse een mokerslag uit aan Ajax in de achtste finale van de KNVB Beker. Het werd toen 0-4 en Bertrand Traoré scoorde tweemaal. Op bezoek bij Vitesse wist Peter Bosz als trainer nog nooit te winnen. Van de vijf wedstrijden speelde hij twee keer gelijk en verloor drie wedstrijden.

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst