Menu
Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

Bij de perspresentatie van de nieuwe Vitesse-eigenaar Merab Jordania in augustus 2010 sprak de vertrekkende clubbezitter Maasbert Schouten legendarische woorden. In 2013 zou de titel naar Arnhem komen. De schaal belandde in Amsterdam, maar door het geld, het netwerk en het kennersoog van de Georgiër was het kampioenschap wel dichtbij. Wellicht kan Jordania’s opvolger Alexander Chigirinskiy de titelhonger wel stillen.

De Gelderse equipe moest zich vorig seizoen uiteindelijk tevreden stellen met plek vier in de eindrangschikking, maar mengde zich met Ajax, PSV en Feyenoord lange tijd in de titelrace. De adem bleek net te kort om de ultieme verrassing compleet te maken. Zelfs een topdrieklassering werd op het nippertje misgelopen. Toch maakte de ploeg van toen nog Fred Rutten indruk in de Eredivisie. De sterke Ivoriaanse spits Wilfried Bony kroonde zich tot topscorer van Nederland met 31 goals. Op het middenveld heerste het jonge talent Marco van Ginkel en achterin kon Vitesse bogen op de onverzettelijke Tsjech Tomás Kalas.

Hun kwaliteiten zorgden er lange tijd voor dat de haarscheurtjes tussen Jordania en Rutten geen invloed hadden op de sportieve resultaten. Maar naarmate het einde van het seizoen naderde, was de wig tussen de betalende en dus bepalende clubeigenaar en de coach onoverbrugbaar geworden. Rutten maakte dan ook direct na de voetbaljaargang 2012-2013 bekend dat hij de deur van Gelredome al na een jaar weer achter zich dichttrok. De ex-trainer van FC Twente en PSV wist toen al lang dat Jordania de hand op knip ging houden.

Vitesse-coach Peter Bosz speelde tussen 1981 en 1984 81 competitieduels voor de club uit Arnhem. Vitesse-coach Peter Bosz speelde tussen 1981 en 1984 81 competitieduels voor de club uit Arnhem.

De Georgiër had zijn centen gestoken in een gloednieuw en ultramodern trainingscomplex op Papendal. Hij wilde de toekomst van de Arnhemse club waarborgen en met de sterren van afgelopen seizoen cashen. Dat lukte aardig. Bony vertrok voor zo’n veertien miljoen euro naar Swansea City. Chelsea legde 8,5 miljoen euro neer voor Van Ginkel en troefde daarmee het eveneens geïnteresseerde Ajax af. De topclub uit Londen haalde verder de uitgeleende Kalas terug, waardoor dé sterkhouders van de geel-zwarte brigade een kwalitatief gat achterlieten. Dat vooruitzicht zag Rutten niet zitten, vooral omdat niet hij, maar Jordania zou bepalen wie hun vervangers zouden worden.

Pas rijkelijk laat schiep de Georgiër duidelijkheid over het sportieve plaatje voor dit seizoen. De zoektocht naar een opvolger voor Rutten nam ruim een maand in beslag, maar kwam bij Peter Bosz dan toch tot een einde. De nieuwe technische man speelde zelf van 1981 tot 1984 in competitieverband 81 wedstrijden voor Vitesse. Bosz kwam over van Heracles Almelo en nam assistent Hendrie Krüzen mee naar zijn nieuwe werkomgeving. Aan de spelersgroep waarmee het duo moest gaan werken, werd pas aandacht gegeven na hun aanstelling. De nieuwe zuinigheid bij Jordania leidde ertoe dat de Arnhemmers zich andermaal wendden tot Chelsea, de club waarmee Vitesse sinds de komst van de clubeigenaar een warme band onderhoudt.

In tegenstelling tot Kalas bleven zo rechtsbuiten Gaël Kakuta en linksback Patrick van Aanholt wel behouden voor Vitesse. Daarnaast kwamen nog vier spelers over vanuit Londen om in de Eredivisie te rijpen: Christian Atsu, een 20-jarige aanvaller uit Ghana, Cristian Cuevas, een 18-jarige middenvelder uit Chili, Sam Hutchinson, een 24-jarige verdediger uit Engeland, en tot slot Lucas Piazon. De 19-jarige Braziliaanse aanvaller maakt van het kwartet nieuwe Chelsea-rekruten tot nu toe de meeste indruk. Wekelijks toont hij aan waarom hij in eigen land al omgedoopt is tot de nieuwe Kaká.

Op eigen kracht wist Jordania ook nog drie andere spelers naar Gelredome te lokken. Van Everton werd de 21-jarige Portugese jeugdinternational Francisco Junior geleend. Daarnaast kwamen Marko Vejinovic (Heracles Almelo) en Kelvin Leerdam (Feyenoord) transfervrij over. Met beperkte uitgaven gaf Jordania trainer Bosz zo materiaal in handen waar een aardig elftal van te kneden was. Dat de oefenmeester die kunst verstaat, bewees hij al met bijzonder aantrekkelijk voetbal en knappe prestaties bij zijn vorige club Heracles Almelo.

Nu de competitie voor een kwart is gespeeld, heeft Bosz ook in Arnhem zijn vakmanschap getoond. Inmiddels is het contingent nieuwelingen tot een geheel gesmeed dat weer bovenin de Eredivisie meedraait. Zelfs het wegvallen van oer-Vitessenaar en ex-Ajacied Theo Janssen met een zware kruisbandblessure wist Bosz op te vangen. Enige smetje tot nu toe is de vroege Europese uitschakeling. In de derde voorronde van de Europa League werd de ploeg gekoppeld aan Petrolul Ploiesti. Na een 1-1-gelijkspel in Roemenië eindigde de return voor eigen publiek in 3-3. Uit een vrije trap viel de bevrijdende treffer van de Oost-Europeanen in de extra tijd. Dat betekende al na één ronde eliminatie voor Vitesse.

Het elftal, nog zonder de meeste versterkingen, bleek in dat stadium te kwetsbaar. Dat zal vanavond in de ArenA wel anders zijn. Met de twee nederlagen van vorig seizoen (0-2 en 3-2) nog in het achterhoofd is Ajax dan ook gewaarschuwd voor de angstgegner. Na de winterstop dienen de Amsterdammers dat in Gelredome helemaal te zijn. Jordania heeft zijn aandelen eind oktober overgedaan aan Alexander Chigirinskiy. De portemonnee van de Russische oliemiljardair is aanzienlijk rijker gevuld dan de beurs van zijn voorganger. Dat belooft nog wat voor de wintertransferperiode straks.

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: Pro Shots