Menu
Tegenstander uitgelicht: VVV

Tegenstander uitgelicht: VVV

Handhaving staat absoluut op de voorgrond bij VVV-Venlo in de laatste elf wedstrijden van dit seizoen. De Noord-Limburgse club waakt er in alle opzichten voor om na twee jaar opnieuw de stap terug te moeten zetten naar de Jupiler League. Vier winterversterkingen, een andere hoofdtrainer en het terugbrengen van vastigheden moeten daarvoor als basis dienen.

De uitwedstrijd tegen Ajax vormt voor VVV-Venlo niet het belangrijkste duel van de maand. Dat is de confrontatie van komende vrijdag thuis met Excelsior. Een zespuntenwedstrijd in haar reinste soort: de Rotterdamse ploeg heeft een voorsprong van exact zes punten. Verlies zou betekenen, dat de geelhemden in de resterende duels enkel strijden om niet als laatste te eindigen. Bij winst lonkt het vooruitzicht om de play-offs, waarin twee clubs uit de Jupiler League moeten worden uitgeschakeld om klassenbehoud af te dwingen, te kunnen ontlopen. Een punt pakken in de Amsterdam ArenA is niet ingecalculeerd. Niet vreemd, want VVV-Venlo verloor de uitontmoeting met Ajax nu al zestien keer op rij. Vorig jaar werd het zelfs 7-0.

Eerder dit seizoen zegevierde Ajax in Noord-Limburg met 0-2. Sinds die zondag, 28 november, is er veel gebeurd in het anders zo rustige Seacon Stadion De Koel. Op de eerste ochtend van de kerstvakantie kreeg trainer Jan van Dijk zijn congé. Hij werd door het bestuur verantwoordelijk gesteld voor de teleurstellende eerste seizoenshelft, waarin slechts tien punten werden gepakt, terwijl - volgens de officiële verklaring - het vooruitzicht op een kentering ontbrak. De zoektocht naar een opvolger verliep moeizaam, waarna uiteindelijk werd besloten om assistent Wil Boessen door te schuiven. Die gaf aan de handschoen graag op te pakken. Zijn ambitie om hoofdtrainer te zijn in het betaald voetbal, sprak hij al eerder uit.

Will Boessen verving halverwege het seizoen de ontslagen trainer Jan van Dijk. Will Boessen verving halverwege het seizoen de ontslagen trainer Jan van Dijk.

De selectie werd aangevuld met vier versterkingen. Dario Vujicevic wordt gehuurd van FC Twente en zorgt voor creativiteit op het Venlose middenveld. Funso Ojo, die voor een half jaar van PSV is geleend, is eveneens een talentvolle middenvelder. De komst van Robert Cullen betekent dat er naast Maya Yoshida een tweede Japanner in Noord-Limburg speelt. De aanvaller is technisch, tweebenig en scoorde vorige week tegen ADO Den Haag bijna zijn eerste treffer in de Eredivisie. Zijn schot belandde op de lat. Linksback Youssef El Akchaoui werd losgepeuterd bij sc Heerenveen en zorgt met zijn bekende felle en tegelijk offensieve spel voor de nodige impulsen.

Na drie nederlagen op rij, waarin liefst elf tegendoelpunten werden geïncasseerd, pakte VVV-Venlo twee weken geleden tegen NAC Breda eindelijk zijn eerste driepunter. De Brabanders werden met 3-0 verslagen en het publiek zag strijd en passie; het spel waar de ploeg vorig seizoen mee verraste. Boessen heeft de tactiek, puur gericht op resultaatvoetbal, op verzoek van de selectie overboord gezet. Het accent is iets verder naar voren gelegd. Met name in eigen huis zal VVV-Venlo dit seizoen willen scoren, omdat de concurrenten Willem II, NEC en Feyenoord de reis naar Noord-Limburg nog moeten maken. Op 15 mei, na de afsluitende wedstrijd bij De Graafschap, weet de club waar hij aan toe is: rechtstreekse handhaving of de play-offs.

Ajax - VVV begint zondag om 14:30 uur. Na afloop neemt Ajax officieel afscheid van Luis Suarez. Voor het duel zijn nog kaarten beschikbaar. Op de wedstrijddag is er vanaf 12:30 uur kaartverkoop aan de kassa’s van het stadion. De stadionkassa’s bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion ter hoogte van ingang D.

Tekst: Sander Berends
Foto's: ProShots