Menu
Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Vorig seizoen moest VVV-Venlo de play-offs aangrijpen om lijfsbehoud veilig te stellen. Nu dreigt hetzelfde scenario voor de Noord-Limburgse ploeg. Met een nieuw wedstrijdstadion op komst zullen de geelhemden alles in het werk willen stellen om opnieuw twee dubbele ontmoetingen te overleven en een vierde Eredivisiejaar op rij af te dwingen.

Begin februari doemde er nog een negatiever scenario op in stadion De Koel. Na de 3-1-uitnederlaag tegen directe concurrent Excelsior kreeg VVV-Venlo de rode lantaarn in handen. Het zorgde voor een nieuwe, mentale tegenvaller. Onder de nieuwe trainer Ton Lokhoff was de ploeg fris aan de tweede seizoenshelft begonnen en de 3-2-zege op Feyenoord, direct na de winterstop, versterkte dat gevoel. Lokhoff nam net voor Kerst het stokje over van Glen De Boeck. De Belgische oefenmeester, die aan zijn eerste seizoen in de Eredivisie bezig was, had na een 7-0-nederlaag bij Heracles Almelo drie weken eerder de handdoek in de ring geworpen. Buiten Lokhoff voegde VVV-Venlo ook vier versterkingen aan de selectie toe.

Verdediger Ismo Vorstermans werd gehuurd van FC Utrecht, aanvaller Steven Berghuis van FC Twente en middenvelder Danny Holla van FC Groningen. Jeffrey Leiwakabessy tekende een contract voor een half jaar, nadat de linkervleugelverdediger zijn verbintenis met Anorthosis Famagusta had laten ontbinden. Dat zorgde voor nieuwe schwung in het elftal. Na de zeperd op het Rotterdamse kunstgras, waardoor de club hekkensluiter werd, volgde dan ook een enorm herstel. FC Groningen werd met 2-0 verslagen en vervolgens werd De Graafschap met 1-4 geklopt. Het betekende de eerste winst buitenhuis sinds vijftien maanden. Daarmee kwam ook direct een einde aan een serie van achttien uitnederlagen op rij.

VVV-doelman Dennis Gentenaar stond tussen 2006 en 2008 bij Ajax onder contract. VVV-doelman Dennis Gentenaar stond tussen 2006 en 2008 bij Ajax onder contract.

Nadat ook Heracles Almelo (3-1) en NAC Breda (2-1) met lege handen het veld hadden verlaten, werd een clubrecord uit 1961 geëvenaard. Maar een vijfde zege op rij kon niet worden toegevoegd. Sterker nog: de serie werd opgevolgd door zeven nederlagen op rij. De aansluiting met de middenmoot van het rechterrijtje die was bewerkstelligd, werd weer uit handen gegeven. Al kwam de ploeg bij FC Utrecht nog op een 0-2-voorsprong (uitslag 4-2) en haalde de brigade van trainer Lokhoff tegen AZ een achterstand in (een krappe 2-1 nederlaag). Maar toch stapte de ploeg na negentig minuten puntloos de spelersbus in. VVV-Venlo kent ook de meest gepasseerde defensie van de Eredivisie.

Smaakmaker van de laatste weken is ongetwijfeld Yanic Wildschut. De 20-jarige vleugelspits speelde tot de zomer van 2010 nog voor Ajax en na een seizoen FC Zwolle streek hij neer in De Koel. Met zes doelpunten is de watervlugge en technische Beloften-international ook de huidige topscorer van de ploeg. Diverse clubs toonden reeds belangstelling voor Wildschut, die nog tot medio 2014 vastligt.

De clubleiding krijgt het sowieso druk de komende periode, want de contracten van de huurlingen lopen af, doelman Dennis Gentenaar moet nog een beslissing nemen over zijn toekomst en van de Nigerianen Michael Uchebo en Alexander Emenike wordt afscheid genomen. In verdediger Guus Joppen van Helmond Sport is reeds de eerste nieuweling voor het volgende seizoen vastgelegd. En het contract met trainer Lokhoff is ook al opengebroken tot en met de zomer van 2014. Maar of hij komend seizoen de beschikking heeft over een club in de Eredivisie of de Jupiler League? Na de afsluitende wedstrijd in competitieverband van zondag in eigen huis tegen FC Twente moet de club zich opmaken voor een nieuwe strijd in de play-offs voor promotie/degradatie. Heel Noord-Limburg hoopt vurig op eenzelfde afloop als vorig jaar.

Tekst: Ajax Kick Off/Sander Berends
Foto's: Pro Shots