Menu
Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Vooraf afgeschilderd als een van de belangrijkste degradatiekandidaten presteert VVV-Venlo dit seizoen boven verwachting. De Noord-Limburgse ploeg bivakkeerde lange tijd in de middenmoot en hoopt nu in de laatste vier wedstrijden de vooraf uitgesproken doelstelling rechtstreekse handhaving veilig te stellen.

De competitie in de Jupiler League kende vorig seizoen een redelijk saai verloop. VVV-Venlo kwam al snel aan kop van de ranglijst en bouwde de voorsprong gestaag uit. Na de promotie werd de selectie van trainer Jan van Dijk versterkt met de routiniers Dennis Gentenaar en Patrick Paauwe en aangevuld met talenten als Achmed Ahahaoui en Ruud Boymans. Gaandeweg het seizoen begroette VVV-Venlo ook nog de twee Nigerianen Michael Uchebo en Alex Nkume. De doelstelling van de club, die een begroting hanteert van zes miljoen euro (alleen RKC Waalwijk zit lager), vormde rechtstreekse handhaving. Met fris en aanvallend voetbal verrasten de Noord-Limburgers vanaf de competitiestart. Op de eerste speeldag werd kampioenskandidaat PSV in het eigen Philips Stadion op 3-3 gehouden. Pas op de zevende speeldag liep de ploeg tegen de eerste nederlaag van de huidige jaargang op. Ajax won in het Seacon Stadion - de Koel - met 0-4 door een vierklapper van Luis Suarez.

Onder leiding van Jan van Dijk werd VVV-Venlo vorig seizoen kampioen van de Jupiler League. Onder leiding van Jan van Dijk werd VVV-Venlo vorig seizoen kampioen van de Jupiler League.

 

De eerste seizoenshelft werd afgesloten in het linkerrijtje. Maar net voor de jaarwisseling maakte aanvoerder Keisuke Honda, de sterspeler, bekend te vertrekken. De Japanse middenvelder tekende een contract bij CSKA Moskou en zag daarmee zijn wens, om Champions League te spelen, in vervulling gaan. Voor VVV-Venlo, dat een transfersom van tussen de 6 en 10 miljoen euro binnenkreeg, een financieel lucratieve slag. Maar sportief een harde klap. Als vervanger wordt Gonzalo Garcia van FC Groningen gehuurd. De Spaanse Uruguayaan had echter maandenlang geen duel meer op het hoogste niveau gespeeld en had logischerwijs tijd nodig om zijn ritme te hervinden. Zonder Honda draait VVV-Venlo stroever. Zeker als de feiten erbij worden gepakt. Alleen tegen sc Heerenveen (3-1) en Vitesse (2-0) werden er begin februari zeges geboekt, waardoor de doelstelling nog niet is gerealiseerd.

Van Dijk hoopt dit seizoen nog zijn laatste aanwinst Maya Yoshida te kunnen laten debuteren. De 21-jarige Japanse verdediger brak tijdens het trainingskamp van de ploeg in Turkije een middenvoetsbeentje, maar traint alweer volledig mee. Uchebo, de boomlange Nigeriaanse spits, komt dit voetbaljaar niet meer in actie. Ook hij brak een middenvoetsbeentje. De goede prestaties van VVV-Venlo sprongen ook bij de buitenwereld in het oog. Linkermiddenvelder Adil Auassar, die dit seizoen nog geen duel miste, en rechterspits Ruben Schaken maken komende zomer de overstap naar Feyenoord. Vervangers voor de twee zijn op dit moment dan ook de hoofdprioriteit voor Mario Captein, directeur technische zaken van de club. Hij zal vanmiddag zien dat Patrick Paauwe, die de aanvoerdersband van Honda heeft overgenomen, terugkeert na een schorsing. Buiten de eigen Koel heeft VVV-Venlo het dit seizoen erg lastig: het is de enige Eredivisieploeg die buitenshuis nog niet wist te winnen. Na vandaag volgt daar woensdag nog een kans bij Roda JC voor en anders op de laatste speeldag bij RKC Waalwijk. Dan hoopt de club echter al zeker te zijn van handhaving.

Tekst: Upton Park
Openingsfoto: Louis van de Vuurst/Ajax.nl
Foto Jan van Dijk: Pro Shots/Frank Renia