Menu
Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Tegenstander uitgelicht: VVV-Venlo

Ajax ontvangt zaterdagavond VVV-Venlo in de Amsterdam ArenA. Na een valse competitiestart lijkt VVV nu het lek boven te hebben. De Limburgers wisten uit de laatste twee wedstrijden de maximale score te behalen.

VVV-Venlo speelt dit jaar voor het vierde opeenvolgende seizoen in de Eredivisie. Het scheelde niet veel of de club had nu in de Jupiler League geacteerd. Het team won in de play-offs van mei maar nipt van de Eerste Divisionisten SC Cambuur en Helmond Sport. VVV kroop daarbij door het oog van de naald. De club wist één ding zeker: nooit meer op deze manier. De Venlonaren traden begin augustus aan tegen Heracles Almelo voor de eerste speelronde. Trainer Ton Lokhoff stuurde zeven andere spelers het veld in ten opzichte van de play-offs. De wedstrijd op het Almelose kunstgras eindigde in een 1-1-gelijkspel.

Statistisch gezien was de 1-1 een goede uitslag; vorig seizoen verloor de club nog zestien van de zeventien uitduels. In de wedstrijden die volgden, zakten de Limburgers ver terug. De twee thuiswedstrijden tegen FC Utrecht en ADO Den Haag in Seacon Stadion, ook wel de Koel genoemd, gingen met respectievelijk 1-3 en 2-4 verloren. De negatieve reeks bleef aanhouden tot en met de tiende speelronde. Onderweg werd de selectie met 0-6 overlopen door PSV en ook de derby in Kerkrade met Roda JC ging met 3-0 verloren.

Ton Lokhoff is inmiddels  bijna een jaar trainer van VVV-Venlo. Ton Lokhoff is inmiddels bijna een jaar trainer van VVV-Venlo.

Lokhoff vond dat er iets moest gebeuren. De trainer veranderde zijn 4-3-3-formatie naar een 4-5-1. De talentvolle vleugelspeler Yanic Wildschut (ex-Ajax), de revelatie van vorig seizoen, en de nieuwe Japanse aanvaller Yuki Otsu werden vervangen door de middenvelders Bryan Linssen en Barry Maguire. De Japanner Robert Cullen werd in de punt van de aanval geposteerd. Het middenveld bestond, met het wegvallen van Marcel Meeuwis (uit de selectie gezet wegens commentaar), daarom volledig uit nieuwe krachten: Ozughan Türk (SC Cambuur), Ricky van Haaren (Feyenoord) en ADO Den Haag-huurling Aleksandar Radosavljevic. Achterin kregen Niels Fleuren en FC Twente-huurling Nils Röseler de voorkeur boven Jeffrey Leiwakabessy en Ismo Vorstermans.

De wisselingen hadden direct effect. In de elfde speelronde werd de eerste winst van het seizoen geboekt, en wat voor één. VVV sloeg bij AZ in de laatste minuut van de blessuretijd toe via Radosavljevic: 1-2. Never change a winning team, moet Lokhoff gedacht hebben. Vorige week, tegen directe degradatieconcurrent Willem II, stuurde de trainer dezelfde elf het veld in. Ook nu hadden de Venlonaren succes. Het team was zeer effectief en won verdiend met 4-1.

De meest opvallende speler is de dertigjarige Marcel Seip. De verdediger kwam afgelopen zomer transfervrij over van Bradford City, een team uit de Engelse League Two. Als centrale mandekker wist Seip al drie keer het net te laten bollen. De oud sc Heerenveen-speler heeft de aanvoerdersband om zijn bovenarm en nam ook tegen Willem II zijn verantwoordelijkheid door de score te openen.

Waar de ene Japanner Maya Yoshida maanden geleden voor een mooie som de deur uitliep, arriveerde de andere (Otsu) afgelopen zomer in de Koel. De 22-jarige buitenspeler kwam over van Borussia Mönchengladbach. Hij past perfect in de visie van VVV-Venlo: jonge Afrikaanse en Aziatische spelers halen en doorverkopen voor goede bedragen. Financiële successen zijn er in die vorm eerder geweest met de Japanners Keisuke Honda en Maya Yoshida en de Nigeriaan Ahmed Musa.

Tekst: Thomas Dal
Foto's: Pro Shots