Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Ieder jaar zijn ze er: seizoensrevelaties. Ploegen die boven verwachting presteren en de competitie kleur geven. In de huidige voetbaljaargang van de Eredivisie komt Willem II zeker voor het eervolle predicaat in aanmerking. De Tilburgers zijn bij hun terugkeer op het hoogste niveau aan een verdienstelijk seizoen bezig en staan keurig tiende.

Willem II is terug op het niveau waar het op basis van de historie en naam en faam thuishoort: de Eredivisie. De Tricolores, zoals de bijnaam van de club luidt, werden vorig seizoen overtuigend kampioen van de Jupiler League. Willem II eindigde zes punten voor FC Dordrecht en dertien punten voor Excelsior Rotterdam. Toevalligerwijs, of juist niet, promoveerden die laatste twee clubs vervolgens via de nacompetitie.

De Eredivisie kende zodoende een groot verloop met drie nieuwe ploegen in de afdeling. Van de nieuwkomers presenteert Willem II zich vooralsnog het beste. Die stellingname is niet alleen gebaseerd op de cijfers. Willem II oogst sympathie met een frisse, aanvallende speelwijze. Overigens schuwen ook mede-promovendi Dordrecht en Excelsior de aanval niet, waardoor de Eredivisie er qua spelopvatting zeker niet slechter op is geworden.

De fans van Willem II zullen regelmatig met een brede glimlach naar Teletekst-pagina 819 zappen. De huidige tiende plaats is niet alleen uiterst knap, maar ook boven verwachting. Ver verwijderd van het onzekere bestaan rond de degradatieplaatsen is het leven goed. Willem II koestert een forse voorsprong van tien punten op nummer zestien Heracles Almelo.

Succes heeft vele vaders, maar de opmars van Willem II wordt voor een groot deel toegeschreven aan Jurgen Streppel, die sinds 2011 trainer is. De oud-prof maakt grote uitersten mee in zijn tijd in het Koning Willem II Stadion. In zijn eerste seizoen loodste Streppel de Brabanders via de nacompetitie naar de Eredivisie. Een kansloze exercitie op het hoogste voetbalniveau volgde, waardoor Willem II (wederom) afdwaalde. Vorig seizoen pakte Streppel zoals vermeld overtuigend het kampioenschap.

Siem de Jong hielp Ajax in de laatst gespeelde uitwedstrijd tegen Willem II aan een snelle openingstreffer. Ajax won op 16 december 2012 met 2-4. Siem de Jong hielp Ajax in de laatst gespeelde uitwedstrijd tegen Willem II aan een snelle openingstreffer. Ajax won op 16 december 2012 met 2-4.

Het valt te prijzen dat Streppel met redelijk bescheiden middelen een attractieve ploeg heeft gesmeed. De opvallendste speler is zonder meer Samuel Armenteros. De voormalig uitblinker van Heracles Almelo is na mislukte avonturen bij Anderlecht en Feyenoord volledig opgeleefd en tekende dit seizoen al voor negen goals. Niet voor niets waakte Frank de Boer op de persconferentie in de aanloop naar Willem II - Ajax voor het gevaar Armenteros.

De Zweed scoorde eenmaal meer dan Arek Milik, de clubtopscorer van Ajax. Milik werd donderdag tegen zijn landgenoten van Legia Warschau matchwinnaar en bezorgde Ajax de derde overwinning op rij. Eerder werden Go Ahead (1-2) en FC Twente (4-2) verslagen.

Ajax kan op basis van de statistieken met een gerust hart naar Tilburg afreizen. Van de 38 eerdere ontmoetingen wonnen de Ajacieden er liefst dertig. Zeven maal zegevierde de thuisploeg en een keer eindigde een onderonsje tussen Willem II en Ajax in een gelijkspel. Ajax stapte bij de laatste acht onderlinge ontmoetingen steeds als winnaar van het veld. Nog een statistiek die de Amsterdamse burger moed geeft: er werd tegen geen enkele ploeg zo vaak gescoord als tegen Willem II.

Allemaal leuk en aardig, maar die statistieken zijn niets waard als zondag om 14.30 uur wordt afgetrapt, zo waarschuwde Frank de Boer al. Bovendien heeft Willem II bewezen tegen topploegen boven zichzelf uit te kunnen stijgen. Zo werd in de Rotterdamse Kuip met 1-2 gewonnen bij Feyenoord en had de ploeg in Eindhoven bij PSV (2-1 verlies) eigenlijk ook recht op een goed resultaat. In de heenwedstrijd tegen Ajax kwam Willem II er overigens niet aan te pas. Ajax zegevierde begin december in de Arena overtuigend met 5-0.

Voor een tweetal spelers uit de selectie van Willem II is een ontmoeting met Ajax altijd bijzonder. Mitchell Dijks en Terell Ondaan hebben een verleden bij de recordkampioen. Ondaan speelde in de jeugd van Ajax, Dijks kwam zelfs tot zes competitiewedstrijden in de hoofdmacht van Ajax. De linkervleugelverdediger tekende afgelopen zomer voor twee jaar bij Willem II.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst