Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Ondanks de beperkte financiële middelen en de smalle selectie heeft trainer Alfons Groenendijk van Willem II een aardig team weten te bouwen. De Tilburgers werden voorafgaand aan dit seizoen door de kenners bij de degradatiekandidaten geplaatst. Maar als iedereen fit en in vorm is bij de Tricolores, is het een taaie tegenstander om te verslaan.

De grootste verandering tijdens de afgelopen transferperiode was de wisseling van de trainers. De voormalige hoofdcoach Andries Jonker (tevens technisch directeur) zag een trein langskomen, die hij niet aan zich voorbij kon laten gaan. Louis van Gaal kwam een oude belofte na en nam de Amsterdammer als assistent mee naar Bayern München. In Tilburg baalde het bestuur flink van deze overgang, want Jonker was juist de man die met de reorganisatie van de club gestart was. Onder hem werden de jeugdopleidingen van Willem II en RKC Waalwijk samengevoegd, werd de gemeente Tilburg continu om steun gevraagd en werden er plannen opgesteld om een nieuw stadion te bouwen of het huidige te verbouwen. Bovendien had Jonker zo’n beetje in zijn eentje de complete selectie van het eerste en tweede elftal samengesteld.

Al die kennis en energie verkasten mee naar Duitsland, maar gelukkig had Willem II zijn opvolger al in huis. Anderhalf jaar geleden kwam Alfons Groenendijk over van Ajax. De beginnende trainer zat zonder werk, omdat Marco van Basten zijn eigen technische staf wilde samenstellen in Amsterdam. Jonker aarzelde niet en haalde de grote belofte van het trainersgilde direct binnen. Groenendijk stond toen namelijk al bekend om zijn kwaliteiten als teambuilder, luisterend oor en bindende factor. Bovendien is hij door zijn bovengemiddelde carrière als middenvelder bij onder meer Ajax en FC Utrecht tactisch zeer onderlegd. Al deze pluspunten brachten de Leidenaar het afgelopen jaar in meer of mindere mate in verband met het hoofdtrainerschap bij Roda JC, FC Utrecht en NEC.

Groenendijk koos uiteindelijk voor een langer verblijf in Tilburg, omdat hij het eerder geschonken vertrouwen wil terugbetalen. Daarnaast ziet hij bij Willem II - met de oud-Ajacieden Sergio Zijler en Paul Quasten en huurling Jan-Arie van der Heijden in de gelederen - genoeg sportieve uitdaging. De trainer moet met het huidige materiaal gemakkelijk uit de gevarenzone weg kunnen blijven, maar het halen van de play-offs is een brug te ver voor de Tricolores. Er is echter een grote maar: als Willem II te veel blessures en schorsingen kent, ontstijgt de ploeg het niveau van de andere degradatiekandidaten niet. Dan wordt de spoeling wel heel erg dun. Dat bleek onder meer heel duidelijk in de bekerwedstrijd tegen NAC Breda. Met de sterkste elf kwamen de Tilburgers gemakkelijk met 2-0 voor, maar na enkele gedwongen wissels kon de aartsrivaal langszij komen: 2-3.
Willem II won dit seizoen pas twee keer: van Vitesse (3-1) en FC Groningen (2-1). Tegen de concurrenten Sparta (2-1), Heracles Almelo (0-1), NEC (1-1) en de topploegen AZ (2-1), Feyenoord (2-3) en PSV (3-1) werd puntverlies geleden. Die cijfers zien er niet al te best uit, maar door geen van deze tegenstanders - op PSV na dan - werd Willem II weggespeeld. Een gemakkelijke prooi is de club, die snakt naar een overwinning, dan ook zeker niet.


Tekst: Upton Park