Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Het zit Willem II de laatste seizoenen niet mee. Vier verschillende trainers in de afgelopen twee jaar, veel wisselingen in de selectie en financiële problemen drukken de Tilburgers diep in de zorgen. Zaterdag neemt koploper Ajax het in de Amsterdam ArenA op tegen de nummer laatst uit Brabant.

Het grote verloop in de selectie van Willem II is het best aan te geven middels de opstelling van de ploeg die vorig seizoen aantrad tegen Ajax. Ajax won de vorige ontmoeting met de Tricolores in de ArenA op 17 oktober 2009 met 4-0 door goals van Eyong Enoh, Miralem Sulejmani, Marko Pantelic en Luis Suarez. Bij de roodwitblauwen stonden toen de volgende spelers binnen de lijnen: Maikel Aerts, Marlon Pereira Freire, Bart Biemans, Arjen Swinkels, Leonardo Veloso, Ibrahim Kargbo, Saïd Boutahar, Ajax-huurling Jan-Arie van der Heijden, Sergio Zijler, Frank Demouge en Gerson Sheotahul. In die groep hebben nogal wat wijzigingen plaatsgevonden. Doelman Aerts vertrok afgelopen zomer naar het gedegradeerde Hertha BSC. Veloso speelt inmiddels voor CFR Cluj uit Roemenië. Kargbo beproeft zijn geluk bij FK Bakoe uit Azerbeidzjan. Boutahar is net als Zijler clubloos. En Frank Demouge, de in Tilburg zeer populaire spits, verkaste op de dag van de afgelopen transferdeadline naar FC Utrecht.

Huurlingen
De technisch directeur van Willem II, oud-prof Henry van der Vegt, ondernam meteen actie en haalde drie huurlingen: Maceo Rigters, Andreas Landgren en Denis Halilovic. Rigters is een ex-aanvaller van sc Heerenveen en NAC Breda, die in 2007 landelijke bekendheid verwierf door topscorer te worden op het jeugd-EK in Nederland. Hij verdiende daarmee een overgang naar Blackburn Rovers. De Zweedse middenvelder Landgren wordt voor een jaar geleend van Udinese, een oud-werkgever van Van der Vegt, en de Sloveense verdediger Halilovic komt voor een seizoen over van Saturn Moskou.

Ook Frank Demouge (links) verliet Willem II. Ook Frank Demouge (links) verliet Willem II.

Eerder hengelden de Tilburgers al de transfervrije keeper Harmen Kuperus, de Finse linksback Veli Lampi, de Oostenrijkse middenvelder Andreas Lasnik, de Oekraïner Evgeniy Levchenko (ex-FC Groningen), de vleugelspits Lars Hutten van Jong PSV, de middenvelder Niek Vossebelt van FC Zwolle, de opnieuw gehuurde Van der Heijden, verdediger Giovanni Gravenbeek van Vitesse, aanvaller Rowin van Zaanen van FC Volendam en zijn collega’s Pawel Wojchiechowski (sc Heerenveen) en Juha Hakola (Heracles Almelo) binnen. De twee laatstgenoemden zijn momenteel lang uitgeschakeld vanwege respectievelijk een zware knie- en spierblessure. Tel de transfer van Demouge daarbij op en Willem II is in de afgelopen weken zijn complete voorhoede kwijtgeraakt.

Turbulent jaar
De onrust beperkt zich niet tot veranderingen in de selectie. Ook op het trainersvlak kenden de roodwitblauwen een turbulent jaar. In februari werd hoofdcoach Alfons Groenendijk na teleurstellende resultaten ontslagen. Zijn opvolger Arno Pijpers stapte twee maanden later op vanwege gezondheidsproblemen. De in China werkende oud-prof Theo de Jong loodste de club vervolgens met succes door de degradatie- en promotie-play-offs. Onder de nieuwe eindverantwoordelijke Gert Heerkens (oud-trainer van Heracles en ex-assistent bij sc Heerenveen) probeert Willem II een dergelijk scenario dit seizoen te voorkomen. De start was wat dat betreft niet veelbelovend. Heracles (3-0), NEC (3-5), FC Utrecht (3-0) en FC Groningen (0-3) waren te sterk voor de Tricolores, waardoor de club nu puntloos onderaan staat. Bovendien zijn de Brabanders niet uit de financiële zorgen. Willem II kampt nog altijd met een schuld van naar verluidt 2,4 miljoen euro.

Ajax - Willem II begint zaterdag om 18.45 uur. Voor deze wedstrijd geldt vrije verkoop. Je hebt dus géén ClubCard nodig.

Tekst: Upton Park
Foto's: bovenste: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
onderste: Ajax.nl/Gerard van Hees

Bestel je kaarten voor Ajax - Willem II online