Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Zelden zal een club zo'n goede seizoenshelft hebben opgevolgd door zo'n mindere. Willem II klopte in het eerste deel van de competitie onder meer Ajax, FC Groningen, NAC Breda en Feyenoord, maar zakte na de winterstop zelfs even terug richting de gevarenzone.

Ajax verloor dit seizoen in Tilburg met 2-1 van Willem II. Ook Dario Cvitanich kon daar geen verandering in brengen. Ajax verloor dit seizoen in Tilburg met 2-1 van Willem II. Ook Dario Cvitanich kon daar geen verandering in brengen.

Het seizoen begon nog zo mooi voor de Tricolores. Op de eerste speeldag kwam kampioenskandidaat Ajax op bezoek en werd er niets van de thuisploeg verwacht. De Amsterdammers - die nog wel een voorsprong namen via een prachtig afstandsschot van Miralem Sulejmani - ontmoetten een fel strijdend Willem II en legden het na de rode kaart voor Evander Sno definitief af: 2-1. Toen een week later ook aartsrivaal NAC Breda op een smadelijke thuisnederlaag werd getrakteerd (1-3), hield het geluksgevoel in Tilburg nog langer stand.
Geen wonder, aangezien de Brabanders de laatste drie jaar telkens tegen degradatie knokten. Na uitstekende overwinningen op Feyenoord en FC Groningen vonden de Tilburgers zich eind november 2008 zelfs terug in de luxe middenmoot met 21 punten uit 12 competitieduels. Het verleidde de toenmalige trainer/technisch directeur Andries Jonker tot de gedachte, dat zijn elftal zich bijna zo goed als zeker veilig gespeeld had. Waarschijnlijk was de Amsterdammer vergeten af te kloppen, want meteen daarna kwam de klad er flink in.
Als gevolg van onder meer blessures voor belangrijke spelers behaalden de Tilburgers in de daaropvolgende zestien duels nog maar acht punten. Met name de wisselende kwetsuren voor PSV-huurling Rens van Eijden, Arjan Swinkels en Danny Schenkel braken en breken Willem II op. Zonder die verdedigers is de defensie veel te kwetsbaar. De 45 tegentreffers onderstrepen dat feit. Ook het gemis van Saïd Boutahar, Frank Demouge en Mehmet Akgün bleek en blijkt haast niet op te vangen. Zij moeten voor de benodigde creativiteit en doelpunten zorgen, maar als ze goed worden bespeeld en afgestopt, stokt het aanvalsspel van de Tilburgers.
Vooral het wegvallen van de Duitse Turk Akgün (afkomstig van Borussia Dortmund) is funest gebleken voor Willem II. De kleine dribbelaar kon als geen ander Demouge - clubtopscorer met dertien doelpunten - in zijn rug ondersteunen en voor de juiste aansluiting zorgen. Helaas voor de Tricolores is deze belangrijke pion voor de rest van het seizoen uitgeschakeld vanwege een op de training opgelopen beenbreuk.
Door alle tegenslagen is Willem II teruggevallen naar de elfde plaats. Zo op het oog staat de club toch op veilige afstand van de degradatienood, want het verschil met nummer zestien Roda JC is zeven punten. Alfons Groenendijk kan dus rustig ademhalen. De voormalige assistent bij Ajax onder Henk ten Cate en later Adrie Koster nam in februari dit jaar het stokje over van Jonker, die zich als technisch directeur helemaal wil gaan richten op de toekomst van de club. Die is door het financiële tekort en de wensen om het stadion uit te breiden, of wellicht elders te gaan spelen, allesbehalve zeker.
Ook Groenendijk kreeg Willem II in het begin moeizaam aan het voetballen. Maar na overwinningen op Sparta (0-1) en NAC Breda (2-0) en een gelijkspel bij NEC (0-0) gloort er weer hoop in de harten van het Willem II-publiek. Met oud-Ajacied Kiki Musampa in de gelederen - hij werd in de winterstop aangetrokken - zullen de roodwitblauwen er alles aan doen om het eind van het seizoen net zo mooi te maken als het begin.
Alfons Groenendijk begon het seizoen als assistent van Andries Jonker. FOTO: PROSHOTS/Toin Damen Alfons Groenendijk begon het seizoen als assistent van Andries Jonker. FOTO: PROSHOTS/Toin Damen

Groenendijk (44), sinds 17 februari eindverantwoordelijke van het eerste team van Willem II, legt uit waarom de club na een goede start in een dip belandde. ,,Na drie seizoenen tegen degradatie gespeeld te hebben, was het eind vorig jaar ineens hosanna bij Willem II door alle goede resultaten. Dankzij de euforie ging iedereen onbewust een stapje minder zetten. Het heilige moeten was weg, omdat we dachten toch wel genoeg punten verzameld te hebben. Terwijl wij een ploeg hebben, die elke wedstrijd honderd procent moet geven. Als de strijd bij ons weg is, blijft er niet veel over om op terug te vallen. Zoiets sluipt erin en voor we het wisten verloren we duel na duel. Tot overmaat van ramp raakten ook nog eens de jongens, die het voortouw kunnen nemen als het slecht gaat, geblesseerd.’’
Was het niet ondankbaar om juist in die mindere periode het stokje te moeten overnemen van Andries Jonker?
,,Gemakkelijk was het zeker niet, maar ik wilde niet voor die taak weglopen. Het leek me niet onmogelijk om de negatieve spiraal te doorbreken. Na de 3-0-nederlaag tegen Heracles heb ik tegen de jongens gezegd: dit is het absolute nulpunt, slechter kan niet. Ik vond het een mooi moment om de handen weer ineen te slaan en als technische staf het goede voorbeeld te gaan geven. Zoals meer spelelementen terugbrengen op de trainingen en verdedigend wat zekerheid inbouwen. Voorheen speelden we altijd met aanvallende backs (Veloso en Jens Janse, red.), maar nu zitten we in een fase dat we minder moeten weggeven. Tegen Sparta, NEC, Anderlecht (oefenduel, 2-0-winst, red.) en NAC ging dat stukken beter. Die resultaten geven vertrouwen. Willem II heeft nog vijf duels te gaan en ondanks een pittig programma, denk ik dat we genoeg punten zullen halen.’’
Je hebt je verbintenis met Willem II verlengd, terwijl NEC ook hard aan je trok. Waarom die keuze?
,,Het is altijd leuk als er interesse is, maar ik ben niet zo met de verre toekomst bezig. Ik ga niet over mezelf zeggen dat ik over tien jaar een toptrainer wil zijn. Ik wil me op deze manier blijven ontwikkelen en bij Willem II krijg ik daar de ruimte voor. Het klopt dat ik twee gesprekken met NEC heb gehad, maar op het laatste moment koos ik toch voor Willem II. Deze club liet vanuit alle geledingen weten graag met me verder te willen. Dat deed me wel wat. Bovendien ben ik hier iets begonnen wat ik af wil maken. Volgens NEC had ik al mijn jawoord gegeven, maar dat was niet zo. Er was in mijn ogen nog genoeg ruimte om een andere keuze te maken.’’
Wat verwacht je van de wedstrijd tegen Ajax?
,,Normaal hebben we niet veel kans in de ArenA, maar in deze slotfase van de competitie gebeuren er gekke dingen. We zullen met de beste bedoelingen aan deze wedstrijd beginnen. Iedereen denkt dat Willem II achteruit gaat lopen en zal verliezen, dus misschien kunnen we daarom juist voor een verrassing zorgen. Als het bij Ajax namelijk niet loopt, schakelen ze niet snel om. Wellicht kunnen we daar van profiteren.’’