Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Op basis van de statistieken lijkt Willem II weinig kans te hebben in de Amsterdam ArenA. De 39 voorgaande bezoeken aan Amsterdam leverden voor de Tilburgers nog nooit een zege op. Maar met drie Ajax-huurlingen in de selectie zal Willem II ongetwijfeld de ban willen breken.

Willem II leverde vorig seizoen een knappe prestatie door bij zijn terugkeer op het hoogste niveau als negende te eindigen. De plek in het linkerrijtje ging gepaard met aanvallend, aantrekkelijk voetbal. Willem II acteerde fris van de lever, zoals dat zo mooi heet, en dat leverde de ploeg veel goodwill op.

De grote vraag is of Willem II het huzarenstukje van vorig seizoen kan herhalen. Een oude voetbalwijsheid luidt dat het tweede seizoen altijd lastiger is dan het eerste. In dat geval mag Willem II de borst natmaken. Op basis van de selectie hoeft een nieuwe Tilburgse verrassing echter niet uitgesloten te worden.

Ajacieden
De Tricolores lijken op papier sterker te zijn geworden. Mitchell Dijks keerde weliswaar terug naar Ajax, maar liefst drie Ajacieden bewandelden op huurbasis de omgekeerde weg: Lesly de Sa, Ruben Ligeon en Richairo Zivkovic. Laatstgenoemde zint na zijn teleurstellende eerste Ajax-seizoen op eerherstel en zou Willem II wel eens de nodige doelpunten kunnen bezorgen dit seizoen.

Vorig seizoen was Samuel Armenteros de aanvalsleider en niet eens onverdienstelijk, gezien zijn productie van elf goals. De Zweed is inmiddels niet meer in dienst van Willem II, dat niet genoeg middelen had om hem over te nemen van Anderlecht. Met het vertrek van Dijks en Armenteros liet Willem II een flinke veer, maar als gezegd werd daar goed op geanticipeerd. Erik Falkenburg kwam over van NAC Breda, Dico Koppers (de vierde oud-Ajacied in de selectie) van FC Twente en Funso Ojo van FC Dordrecht.

Falkenburg was in zijn eerste wedstrijd meteen succesvol voor Willem II. Hij tekende in de seizoensopening tegen Vitesse voor de 1-0. Het uiteindelijke 1-1 gelijkspel kon trainer Jurgen Streppel redelijk bekoren. ,,Na een half uur kwamen we beter in de wedstrijd, ons spel in de tweede helft was goed. Conditioneel staan we er goed voor en ons spel zag er bij vlagen goed uit, maar we kunnen beter."

Zware start
Willem II kent een pittige start van de competitie, want na de uitwedstrijd bij Ajax wacht een bezoek aan Alkmaar. In dat licht bezien, is het voor de Tilburgers lekker dat ze al een punt op zak hebben. In de vierde speelronde speelt Willem II thuis tegen NEC, een wedstrijd waarin de druk voor het eerst bij de Brabanders ligt.

Zoals gezegd bieden de statistieken weinig houvast voor Willem II. In 39 uitwedstrijden bij Ajax werden er slechts vier niet verloren. Die eindigden in een gelijkspel. Bovendien kreeg de ploeg van alle Eredivisieteams gemiddeld de meeste goals tegen uit bij Ajax.

Ook aan de laatste twee wedstrijden bij Ajax beleeft Willem II weinig prettige herinneringen. Vorig seizoen werd het liefst 5-0 voor Ajax. Het jaar daarvoor, in het seizoen 2012-2013, werd met dezelfde cijfers verloren. Het was een nederlaag met fatale gevolgen, want Willem II degradeerde daardoor uit de Eredivisie. Tegenover de Tilburgse tranen stond de vreugde bij Ajax, dat toen de vierde titel op rij veilig stelde.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Toin Damen