Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem II

Tegenstander uitgelicht: Willem II

Ajax speelt zaterdagavond zijn tweede thuisduel van het seizoen. Tegenstander is Willem II. Ajax.nl praat je in vijf alinea's helemaal bij over de Tilburgse opponent.

* Willem II is voor het derde jaar op rij op het hoogste niveau actief. Vorig seizoen wisten de Brabanders het vege lijf ternauwernood via de nacompetitie te redden. De ontknoping smaakte niettemin extra zoet. Willem II wist in de finale van de play-offs af te rekenen met rivaal NAC Breda. Na een 2-1-nederlaag in het hol van de leeuw werd in de return in het Koning Boudewijnstadion orde op zaken gesteld. Eerder had Willem II, dat in de Eredivisie als zestiende geëindigd was, al afgerekend met Almere City FC.

* Met Erwin van de Looi heeft Willem II een nieuwe hoofdtrainer. Hij volgde de naar sc Heerenveen vertrokken Jurgen Streppel op. Van de Looi kwam zelf over van FC Groningen, dat hij in mei 2015 met het winnen van de KNVB-Beker de eerste prijs uit de clubhistorie schonk. De oud-prof was in totaal veertien jaar achtereen werkzaam geweest bij de Groningers: eerst als speler, vervolgens als jeugdtrainer en assistent bij de hoofdmacht, en sinds 2013 als eindverantwoordelijke van het eerste elftal.

* Willem II is matig aan het seizoen begonnen. De eerste twee competitieduels gingen verloren. In de seizoensouverture vertrok Vitesse met een 1-4-zege uit Tilburg en vorige week werd bij Heracles een 3-1-nederlaag geleden. Op doelsaldo neemt de ploeg daardoor de voorlaatste plaats in. Van de Looi kondigde na Heracles-uit aan verre van tevreden te zijn over zijn defensie. Wellicht dat Pele van Anholt en Darryl Lachman voor verbetering kunnen zorgen. De verdedigers werden deze week aan de selectie toegevoegd.

* Willem II heeft met Dico Koppers en keeper Kostas Lamprou twee spelers met een verleden in Amsterdam onder contract. Lamprou speelde in de jeugdopleiding van Ajax. Koppers reikte verder en kwam tot acht competitieduels in de hoofdmacht. Dat spelen in het Koning Boudewijnstadion een opmaat kan zijn tot een terugkeer bij Ajax bewees Mitchell Dijks. De linksback overtuigde in het seizoen 2014-2015 bij Willem II en kreeg een nieuwe kans in de ArenA. Vorig seizoen waren Richairo Zivkovic, Ruben Ligeon en Lesly de Sa op huurbasis in Tilburg actief, maar een groot succes werd het niet. Zivkovic en Ligeon vertrokken voortijdig.

* Ajax is al een lange reeks ongeslagen. FC Utrecht was in december de laatste club die de Ajacieden pootje wist te lichten. Vervolgens beten in competitieverband twintig clubs in het stof. De kans dat Willem II Ajax weer eens een nederlaag gaat toedienen, lijkt op voorhand klein. De Brabanders kwamen in veertig bezoeken aan Ajax niet verder dan vier remises. De overige 36 ontmoetingen in de hoofdstad gingen allemaal verloren, vaak met ruime cijfers. Zo bleef Willem II in de laatste zes edities doelpuntloos en werden liefst 26 treffers geïncasseerd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Lars Smook