Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem ll

Tegenstander uitgelicht: Willem ll

Ajax speelt woensdagavond in de eerste ronde van de KNVB-Beker tegen Willem ll. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent

* Willem kan het laatste decennium geen heel goede resultaten overleggen in de KNVB-Beker. De laatste zeven jaar werd zesmaal direct de eerste wedstrijd verloren. Vorig seizoen was Willem ll nog redelijk succesvol door twee rondes te overleven: eerst werden de amateurs van DOVO verslagen en vervolgens Go Ahead. Op bezoek bij de uiteindelijke bekerwinnaar Feyenoord volgde eliminatie, De Tilburgers leken op weg naar de zege, maar twee minuten voor tijd maakte Tonny Vilhena gelijk. Vlak voor het einde van de verlenging scoorde Dirk Kuyt uit een strafschop de winnende.

* Heel lang had Willem ll cijfermatig niets te zoeken op bezoek bij Ajax. Maar na veertig Eredivisie-duels zonder zege in Amsterdam zorgden de Tilburgers op 20 augustus voor een grote stunt door met 1-2 te winnen. Willem ll toonde veerkracht, want Davy Klaassen had al na 23 seconden voor de openingstreffer gezorgd. Maar via goals van Erik Falkenburg en Fran Sol stelden de bezoekers orde op zaken.

* Met Erwin van de Looi heeft Willem II een nieuwe hoofdtrainer. Hij volgde de naar sc Heerenveen vertrokken Jurgen Streppel op. Van de Looi kwam zelf over van FC Groningen, dat hij in mei 2015 met het winnen van de KNVB-Beker de eerste prijs uit de clubhistorie schonk. De oud-prof was in totaal veertien jaar achtereen werkzaam geweest bij de Groningers: eerst als speler, vervolgens als jeugdtrainer en assistent bij de hoofdmacht, en sinds 2013 als eindverantwoordelijke van het eerste elftal.

* Willem II is voor het derde jaar op rij op het hoogste niveau actief. Vorig seizoen wisten de Brabanders het vege lijf ternauwernood via de nacompetitie te redden. De ontknoping smaakte niettemin extra zoet. Willem II wist in de finale van de play-offs af te rekenen met rivaal NAC Breda. Met vijf punten uit de eerste zes duels kent Willem ll een redelijk moeizame start. De spectaculaire zege bij Ajax is de vooralsnog enige van het seizoen. Zaterdag speelde Willem ll met 1-1 gelijk tegen Excelsior.

* Willem II heeft met Dico Koppers en keeper Kostas Lamprou twee spelers met een verleden in Amsterdam onder contract. Lamprou speelde in de jeugdopleiding van Ajax. Koppers reikte verder en kwam tot acht competitieduels in de hoofdmacht. Dat spelen in het Koning Boudewijnstadion een opmaat kan zijn tot een terugkeer bij Ajax bewees Mitchell Dijks. De linksback overtuigde in het seizoen 2014-2015 bij Willem II en kreeg een nieuwe kans in de ArenA. Vorig seizoen waren Richairo Zivkovic, Ruben Ligeon en Lesly de Sa op huurbasis in Tilburg actief, maar een groot succes werd het niet. Zivkovic en Ligeon vertrokken voortijdig.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots