Menu
Tegenstander uitgelicht: Willem ll

Tegenstander uitgelicht: Willem ll

Vorig seizoen, bij de terugkeer op het hoogste niveau, was Willem ll een van de verrassingen van de Eredivisie. De ploeg van Jurgen Streppel eindigde keurig in het linkerrijtje en ook niet onbelangrijk: het voetbal was fris van de lever en aantrekkelijk om te aanschouwen. Dit seizoen gaat het beduidend moeizamer. De Tilburgers bungelen onderin, al staan ze met de huidige vijftiende plaats nog net aan de gunstige kant van de streep.

Bij Willem ll speelt de door Ajax verhuurde Lucas Andersen. De Deen produceerde vier goals en vijf assists en was zodoende bij iets minder dan een derde van de doelpunten betrokken. Daarmee is meteen het grote manco van Willem ll genoemd. De ploeg komt moeizaam tot scoren, getuige ook de productie: 28 goals in 25 wedstrijden. In de laatste acht wedstrijden werden slechts vier goals gemaakt.

Hoop
De grote vraag is wie de doelpunten moet gaan maken. Willem ll stuurde in januari huurling Richairo Zivkovic terug naar Ajax. Als verlosser werd Bartholomew Ogbeche van SC Cambuur binnengehaald. De Brabanders hebben nog weinig van de Nigeriaan kunnen genieten. Ogbeche raakte in zijn vierde duel geblesseerd en staat de rest van het seizoen met een schouderblessure langs de kant. De hoop is nu gevestigd op Erik Falkenburg, de clubtopscorer met acht goals.

Ajax dient vooral alert te zijn op dode momenten. Willem ll maakte liefst vijftien van zijn laatste zeventien goals uit standaardsituaties.

Zivkovic was niet de enige Ajax-huurling van wie Willem ll tussentijds afscheid nam. Ook Ruben Ligeon was niet meer gewenst en vond vervolgens onderdak bij FC Utrecht. Naast Andersen wordt ook Lesly de Sa gehuurd. Daarnaast hebben Dico Koppers, Kostas Lamprou en Terell Ondaan een verleden bij Ajax.

Goede voorbeeld
Mitchell Dijks gaf vorig seizoen het goede voorbeeld, want hij verdiende met uitstekend spel een terugkeer naar Ajax. De linksachter had een goede band met Streppel, sinds 2011 de coach van Willem ll. De trainer leidde de Brabanders naar twee promoties en kreeg tussendoor ook een degradatie voor de kiezen. Dat onheil hoopt Streppel dit seizoen af te wenden.

Willem ll doorbrak afgelopen weekend de negatieve spiraal door verdienstelijk met 0-1 te winnen bij Vitesse. Het betekende de eerste zege sinds 20 december. Daarna was de ploeg zeven duels zonder zege gebleven, met een serie van vier duels die in een puntendeling eindigden. Willem ll en Roda JC zijn de koning van de gelijke spelen met tien remises dit seizoen.

Voor eigen publiek is Willem inmiddels zes duels ongeslagen. Uit vergaat het de Tricolores een stuk minder goed. In augustus was Willem ll in de Amsterdam ArenA ook redelijk kansloos. Er werd met 3-0 verloren, mede door twee goals van Anwar El Ghazi. De aanvaller ontbreekt zondag door een schorsing.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Kay Int Veen